({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Några personer sitter och fikar vid kanten av ett stenbrott. Himlen är blå och solen lyser. De har hundar med sig.

Fotograf: Jesper Anhede

Vandra på Kinnekulle

Att ta sig runt på Kinnekulle till fots är ett fantastiskt sätt att uppleva den underbara naturen. Här finns många fina vandringsleder där den mest kända är Kinnekulle vandringsled som går runt berget. Den är 48 kilometer lång, markerad med orange band och går förbi de flesta av de stora sevärdheterna. Det finns även flera kortare leder som beskrivs mer nedan.

Kinnekulleleden
Kinnekulleleden är en fristående led runt Kinnekulle vid Vänern. Den är 48 km lång och välmarkerad med orange band. Via länken finns mer information om etapper samt både digital och tryckt karta. Längs leden finns fyra vindskydd, samt ett flertal rastplatser med bänkar och bord. Dricksvatten finns på flera ställen längs leden men medtag gärna eget vatten. 

 

Biosfärleden 
Den 140 km långa Biosfärleden som går från Läckö Slott till Mariestad och låter dig upptäcka hela Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle. Ett par delsträckor går på Kinnekulle och man kan med fördel ta tåget ena hållet och vandra åt det andra.

Pilgrimsled Läckö Slott-Forshem och Pilgrimsled Husaby-Skara

Kinnekulle passeras av två olika Pilgrimsleder. Dels Läckö Slott-Forshem som går på östra Kinnekulle och som efter Forshem fortsätter mot Mariestad. I Husaby börjar en annan sträckning som tar dig till Skara. Dessa leder lämpar sig bäst för flerdagsturer.

 

Reservatsleder
På Kinnekulle finns hela 18 naturreservat och många har sin egen kortare vandringsled som är markerad med blått. Dessa reservatsleder är ibland rundslingor men kan också med fördel kombineras med den orangea Kinnekulleleden och därmed skapa fler rundslingor som ofta är lagom för dagsturer. Nedan ges ett par exempel:

Hallaleden
Utgå från Lasses Grotta och gå förbi den. Sväng vänster och följ blå led tills den korsas av orange, då vänder du och tar den tillbaka. Cirka 3 kilometer. Härlig natur ovan och nedanför klevkanten.

Martorpsrundan
Parkera vid Martorpsfallets huvudparkering och följ blå led mot fallet. Väl där så fortsätter orange Kinnekulleled västerut och tar dig tillbaka till parkeringen. Leden är cirka 7 kilometer.

Upptäck ännu fler leder!
Det finns ännu fler leder på Kinnekulle! Klicka här för en sammanställning av alla leder ihop med all information du behöver. 

Utskriftsvänlig karta med alla leder