({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Fiskare med nykokta havskräftor

Fotograf: Jonas Ingman @ Bruksbild

Fiska kräftor i hav eller sjö

Det finns höjdpunkter som är väldigt typiskt svenska och många känner till vårt Midsommarfirande även utanför landets gränser. Men vi har också kräftpremiären i augusti, som följs av festliga traditionella kräftskivor under hela sensommaren.

I Västsverige finns två typer av kräftor: Havskräftor, som man har tillgång till året om - och insjökräftor, som bara kan fångas och ätas färska under sensommaren. Båda sorterna betraktas som delikatesser och det finns förstås hängivna anhängare till både havskräftor och insjökräftor.

Om den ena eller andra sorten är bäst? Omöjligt att svara på. Men välkommen hit för att testa själv!

Följ med på kräftfiske

På många platser i Västsverige kan du få uppleva spänningen med att själv vara med och fiska kräftor. Vill du fiska insjökräftor får du vara med när man lägger ut burar på kvällen för att sedan dra upp dem igen dagen efter, förhoppningsvis fyllda med fina kräftor.

Fotograf: Jonas Ingman

Du kan också följa med och fiska havskräftor tillsammans med en duktig fiskare. Då tar ni båten ut till havs, fångar de djupgående kräftorna och avslutar ofta med att koka och äta dem direkt vid bryggan.

Havskräftor

Havskräftor finns längs Västkusten i Kattegatt och Skagerrak. De går att köpa året om, och just längs kusterna är det många som föredrar havskräftor framför insjökräftor. Havskräftan är en släkting till hummern och ett värdefullt livsmedel, men den är också mycket viktig för ekoystemet i havet.

Fotograf: Jonas Ingman @ Bruksbild

Insjökräftor

Enligt traditionen äter vi i Sverige insjökräftor vid kräftpremiären, som infaller den första torsdagen efter 8 augusti. Insjökräftor har en viktig funktion i sjöar och vattendrag, både som mat till andra djur och för att de håller vegetationen nere på botten. Det finns två arter: Den inhemska flodkräftan och den inplanterade signalkräftan. Idag är flodkräftan är en hotad art och signalkräftan tar över. Därför är det viktigt att köpa och äta kräftor från vatten där man följer Havs- och Vattenmyndighetens regler.

Fotograf: Jonas Ingman - Bruksbild

 

Älskar du också skaldjur?

Skaldjuren i Bohuslän anses av många vara de bästa i hela världen. Boka härliga paket eller följ med på skaldjurssafari och fiska de bästa skaldjuren; räkor, musslor, ostron eller hummer.

Andra har också läst: