({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Interiör från Åsle Tå. Bilden föreställer ett skrivbord och en stol framför ett fönster som är vackert prytt med röda pelargoner.

Fotograf: Mårten Bergkvist

Utforska det förflutna och det nuvarande

På våra museum kan du uppleva såväl spännande historia som nutida utställningar. Lär dig mer om Skaraborg och dess konstnärer, historia och nutid och häng med på museum!

 

Västergötlands museum 
Här visas över 10 000 år av Västergötlands historia, och det finns alltid något nytt att upptäcka. Du kan bland annat se världsunika fynd av minst 14 ceremonisköldar från bronsåldern. Här ordnas dessutom föreläsningar, tillfälliga utställningar och workshops utöver de permanenta utställningarna som bland annat lär oss om medeltiden.

Konstmuseet Skövde 
I Kulturhuset i Skövde finns konstmuseet och dess unika konstsamling med konst från 1900-talet fram till idag. Förutom en basutställning visas också flera olika tillfälliga konstutställningar med olika teman. En majoritet av verken är gjorde av kvinnliga konstnärer.

Falbygdens museum 
På museet berättas en unik historia med början i förhistorisk tid. I basutställningen visas bland annat skelettet efter en 9000 år gammal hund, den unga Hallonflickan som offrades till gudarna och en kopia av den mäktiga guldhalskragen från Ålleberg.

Tidaholms museum 
Tidaholms museum ligger på Vulcanön i centrala Tidaholm. Här berättas historien om Vulcan, världens största tändsticksfabrik omkring förra sekelskiftet, och om Tidaholms Bruk som tillverkade bland annat möbler och bilar.

Garnisonsmuseet Axvall 
Hur levde soldater förr under övningar och i krig? På detta museum kan du följa den västgötske soldaten från medeltidens slagfält till nutidens högteknologiska försvar. Du kan även söka dina rötter bland 500 000 soldater i soldatregistret. 

Rörstrands museum 
På Rörstrands museum visas en nära 300-årig porslinshistoria i Lidköping. Följ med på en guidad visning eller strosa runt och hitta din favoritservis.

Bild på ett grönt Åsle tå

Fotograf: Mårten Bergkvist

Särestad landsbygdsmuseum Grästorp  
Museet har Västsveriges största samling av jordbruksmaskiner. Här finns över 3000 föremål från de senaste 10 000 åren. Under sommartid anordnas ett flertal aktivitetsdagar med varierande teman. Museet är barnvänligt och handikappanpassat.

Cesarstugan  
I utställningen hos Cesarstugan ser du välgjorda vaxdockor och tidsenliga miljöer som tar dig tillbaka till den svenska bondens liv och arbete före traktorns tid. De tidsenliga kläderna, inredningen, fordonen och redskapen ger dig en genuin upplevelse. 

Dalénmuseet  
Upplevelsemuseum som skildrar Gustaf Daléns levnadsöde. AGA-spisen och uppfinningar inom fyrteknikens område är bara en del av vad som gjorde uppfinnaren och Nobelpristagaren Gustaf Dalén berömd över hela världen.

Vänermuseet 
Vänermuseet är den stora sjön Vänerns och staden Lidköpings museum med utställningar och akvarier. Här varvas utställningar med aktiviteter – allt med koppling till vatten och bygdens historia.

Vadsbo museum 
I delar av det före detta landshövdingsresidenset i Mariestad finns Vadsbo museum. Här visas ett axplock av bygdens historia från forntiden fram till idag.

Segelflygsmuseet Ålleberg  
Museet är det enda i sitt slag i Sverige och visar segelflygets historia. Det finns många plan att beskåda, bland annat finns här världens äldsta flygande Tiger Moth. Guiderna på museet visar gärna runt och berättar om de olika objekten.

Veterinärmuseet 
Denna spännande pärla, vackert belägen i en grönskande park, sitter på många skatter. Här startade 1775 Sveriges första veterinärskola och är nu Sveriges enda veterinärmuseum. Här kan du få se hur ett kejsarsnitt på en sugga går till och mycket mer.

Åsle Tå Falköping 
Upplevelsemuseet Åsle Tå har Sveriges största bevarade samling av backstugor som ligger på sina ursprungliga platser. Det är en unik historisk miljö från 1700- och 1800-talen som levandegör arvet från ett svunnet fattigSverige.

Gunvor Johdets bonadssamling 
Museet som ligger i Stenstorp visar en intressant och tänkvärd utställning av vackra broderade bonader. Samlingen omfattar ungefär 600 bonader av olika storlekar och slag och är därmed en av de största i landet.