({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Mängder av tranor i skymningen. Himlen bakom dem är färgad blå och lila av solens nedgång.

Fotograf: Jesper Anhede

Fågelliv

I Skaraborg finns flera platser som är perfekta för fågelskådning. Här har vi samlat de absolut bästa pärlorna!

Hornborgasjön 
Totalt häckar nästan 50 ovanliga arter av våtmarksfåglar i Hornborgasjön. Ett exempel är den svarthalsade doppingen, men du kan också se både världens största- och minsta ugglor; berguven och sparvugglan. Sjön är en av de viktigaste rastplatserna i landet för flyttande våtmarksfåglar, vilket gör Hornborgasjön till det självklara valet för fågelskådare. Du kan uppleva magnifikt fågelliv året om – från havsörnen i januari till näktergalen om sommaren och tranorna på våren.

Sjön är mest känd för det stora antalet tranor som rastar här under våren, och antalet fåglar som stannar här samtidigt kan komma upp i femsiffrigt. Missa inte att besöka naturum Hornborgasjön på den östra sidan om sjön, eller Trandansen vid sjöns sydligaste spets under transäsong.

Sjön Östen 
Sjön Östen är en fågelsjö strax norr om Skövde och är en av Sveriges mest värdefulla fågelsjöar. Den är en viktig rastlokal som både svanar, gäss, änder och vadare behöver under sin flyttning. Här kan du dessutom se både rödbena, småfläckig sumphöna och gräshoppsångare om du har tur. Den bästa tiden för ett besök är mars-april. Utgå från Logården, där du både har informationstavlor och parkeringsplats.