({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Jesper Anhede

Romantisk tågluff

Ta med någon speciell och njut av en tredagars romantisk tågluff i underbara Skaraborg. På resan kommer ni äta lokalproducerad högklassig mat, njuta av den lilla trästaden Hjo vid Vätterns strand, leva gott hamnliv och cykla utmed det blanka vattnet vid Göta kanal.

3-dagars Skövde-Hjo—Skövde-Töreboda-Mariestad-Lidköping


Dag 1

Lunch vid torget i Skövde

Ta med den du håller kär och smit från vardagen och åk på en romantisk tågluff i Skaraborg. Upplev våra pärlor och njut av småstadsidyll – vi börjar med närproducerad lunch i Skövde!

På restaurangen Den lilla krogen äter du lokalproducerat efter säsong med hög kvalitet i mysig miljö. En sådan här dag förtjänar ni också en spännande dessert, eller hur? 

Fotograf: Tobias Andersson

Efter en avkopplande lunch promenerar ni ner till Skövde resecentrum och hoppar på buss nummer 402 mot grannstaden Hjo vid Vätterns strand, där ni kommer vara framme om en dryg halvtimme.

Eftermiddag i trästaden Hjo

Hjo är trästaden som blivit belönad med den europeiska utmärkelsen Europa Nostra för sina välbevarade trähus. Den lummiga stadsparken som innehåller flera av de vackra gamla husen ligger ett stenkast från stadens hamn. Här kan ni bo i någon av de smakfullt renoverade parkvillorna som Hotell Bellevue äger. Passa på att utforska både stadsparken och det pittoreska Hjo centrum.

Fotograf: Jesper Anhede

Kvällen avslutas med en god middag på någon av restaurangerna i trästaden. Varför inte njuta av kvällen vid bryggan i hamnen och äta på Restaurang Bryggan

Missa inte! En promenad utmed Hjoåns dalgång tar er på en vandring från Hjo hamn upp till vattenfallet vid Grebbans kvarn.
 

Dag 2

Förmiddag vid Vättern

När man bor bara ett stenkast från vattnet är det näst intill obligatorisk att ta ett morgondopp. Vid Guldkroksbadet kan ni bada i Vätterns klara vatten, och på stranden finns även välbevarade badhytter från början av 1900-talet kvar. 

Efter morgondoppet väntar en stund på bryggan i hamnen. Här kan du äta hemmagjord glass från Moster Elins, och kanske äta fisk från Vättern hos Hjo sik.

Fotograf: Jesper Anhede

Nu tar ni bussen tillbaka till Skövde för att fortsätta er färd. I Skövde väntar byte till tåg som ska ta er mot Töreboda.

Missa inte! Medan ni väntar på tåget i Skövde kan ni besöka Lilla Saluhallen bara 500 meter bort. Här trängs mängder av lokalproducerade delikatesser att mumsa på. Öppet onsdag-söndag 10.00-18.00 och lördag 10.00-15.00. 

Eftermiddag utmed Göta kanal

Framme i den lilla staden Töreboda promenerar ni från tågstationen till Café Visthuset för att hämta era förbokade cyklar. Härifrån cyklar ni söderut mot Tåtorp för övernattning intill den lilla sjön Viken på Tåtorps vandrarhem. På vägen dit passerar ni både Jonsboda och Vassbacken där ni kan pausa och fika en stund. Karta över Göta Kanal hittar ni här.

Fotograf: Stefan Svensson

Dag 3

Förmiddag med utsikt i Mariestad
Den sista dagen cyklar ni tillbaka till Töreboda för att lämna tillbaka cyklarna och ta bussen mot Mariestad. Innan ni hoppar på tåget för att åka vidare på äventyr kan ni passa på att promenera ner till den mysiga hamnen och ta resans andra smarriga glass med utsikt. 

Kinnekulletåget tar er till mysiga Lidköping där resans sista äventyr väntar.

Fotograf: Roger Borgelid

Eftermiddag i kulturella Lidköping

Framme i Lidköping njuter ni av dagen i stadens gamla stadskärna. Botanisera i de unika butikerna med ett handplockat sortiment eller ta en promenad utmed Vänerns strand och njut av lugnet.

Innan hemfärd rekommenderas en lunch på någon av stadens White Guide-omnämnda restauranger

Fotograf: Patrik Borgenhard

Missa inte!Röstrands center finns både en gedigen porslinsutställning, café, outlet-butik och flera inredningsbutiker. Ett stopp här rekommenderas varmt innan ni åker hem. 

Observera att många av besöksmålen i artikeln endast är öppna sommartid!

Res obegränsat med 1- eller 3-dygnsbiljetter

Västtrafiks 1- och 3-dygnsbiljetter passar perfekt för dig som är turist eller vill resa mycket under kort tid. Biljetten gäller i 24 eller 72 timmar från att den aktiveras på både tåg, bussar och båtar. Eftersom hela Skaraborg ligger i zon C kan du med andra ord åka hur mycket du vill i 1 eller 3 dygn för endast 115 kr respektive 230 kr. 

Res 4, betala för 1

När du köper en 1-eller 3-dygnsbiljett för vuxen i appen Västtrafik ToGo får du ta med dig tre personer under 20 år gratis. Smart för dig som vill resa tillsammans!

För att ta del av erbjudandet behöver du lägga till medföljande på biljetten i appen. Om resan pågår längre än 90 minuter behöver du aktivera erbjudandet igen. 

Läs mer om Dygnsbiljetter här >>

Resa hit
Här kan du söka tider för buss och tåg

Observera att många av besöksmålen endast är öppna sommartid!