({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Cykla och vandra i Sjuhärad

  • Fotograf: Jan Töve, ulricehamnsturistbyra.se

  • Fotograf: Ekstrand Media

  • Fotograf: Jan Töve

Aktiva naturälskaren

Ulricehamn är platsen för dig som gillar aktiviteter i naturen! En friluftstradition som varit här i över 100 år, ända sedan man lät bygga det pampiga kurhotellet strax ovanför centrum. I många decennier har man rest till Ulricehamn för att vistas i naturen, utöva sportaktiviteter, andas frisk luft, kanske unna sig en behandling, njuta och ha det trevligt. Kurhotellet finns tyvärr inte kvar, men det gör däremot den friska luften och den vackra och omväxlande naturen med allt vad den kan erbjuda. Här finns många vandringsleder, 95 km bilfri banvall, skidbackar, golfbanor och flera sjöar med bra fiske. Detta, tillsammans med sport- och friluftsanläggningen Lassalyckan, skapar perfekta förutsättningar för sport, träning och friluftsliv. För alla. Året runt.

Lassalyckan

Lassalyckan är en unik, kommunal anläggning med mycket goda möjligheter för sport, träning och friluftsliv. Här finns stort utbud av spår och leder, både sommar- och vintertid. Vasaloppet har godkänt Lassalyckan som Vasaloppscenter inom skidor, löpning och mountainbike - och är därmed det första officiella centrat i södra Sverige. Detta ger vasalöpare och andra motionärer kvalitetssäkrade träningsmöjligheter året om. I området finns också konstgräsplaner, inomhushall med konstgräs, ishallar, spelplaner för amerikansk fotboll, boulebanor med mer. Totalt finns ett tjugotal sporter representerade på ett och samma ställe. Här finns också nybyggda omklädningsrum med dusch och bastu, samt värmestuga och vallabod. Värmestugan är fri att använda och är öppen året om.

Fotograf: Bergslagsbild

Vandring

I området runt Ulricehamn hittar du flertal vandringsleder med möjlighet för kortare eller längre vandringar. Många av lederna tar dig till de vackraste vyerna, finaste badplatserna och andra smultronställen som man annars skulle missa. En promenad på det 5 kilometer långa Blå Spåret vid Lassalyckan, extra vackert på våren när vitsipporna blommar, är en av de enklare rundorna. Du kan också vandra Galtåsenleden till Västergötlands högsta punkt eller runt sjön Åsunden på Åsundenleden. För Ulricehamns allra bästa vandringsleder, se här.

 

Fotograf: Mats Lind

Cykel

Ulricehamn är en populär cykeldestination. Här kan du cykla på natursköna småvägar i den vackra ”Änglagårdsbygden”, eller på 95 kilometer bilfri asfalterad banvall. Sätt ihop din egen cykeltur eller välj någon av de markerade lederna som bland annat finns utmed banvallen. Vi rekommenderar Åsunden runt, Änglaleden och den 15 mil långa Sjuhäradsrundan där 12 mil är helt bilfri. De asfalterade banvallarna är inte bara till för cyklister, utan passar också utmärkt för rullskidor och inlines. Sommartid erbjuds ofta cykelorientering, något som uppskattas av många Ulricehamnare. Ett fint sätt uppleva de natursköna områdena runt Ulricehamn. Lassalyckan erbjuder fantastiska upplevelser för MTB-åkaren. Där finns flera markerade mountainbikeleder av olika svårighetsgrad. Här får både nybörjaren och de mer vana åkarna något som passar. Läs mer om Ulricehamns cykelupplevelser här.

Skidor

Ulricehamn erbjuder toppkvalité i spår och backar, och med sitt höga läge är det inte ovanligt med natursnö. Om kung Bore ändå lyser med sin frånvaro sprutas det snö i både backar och spår. Här åker man ofta skidor från december till och med mars.

På finns flera skidspår om tillgången på natursnö är god. Allt från lättare åkning på golfbanan till spår som ställer stora krav på fysik och teknik. Saknas natursnö finns ett konstsnöspår som är upp till 5 kilometer, lite beroende på snötillgång och tid på året. Skidspåren på Lassalyckan håller väldigt hög klass, så hög att man till och med kör världscupen här!

 

Ulricehamn Ski Center ger utförsåkaren en hel del att glädjas åt. Här finns 7 liftar och 8 nedfarter, varav 3 större med 140 m fallhöjd och cirka 500 m längd vardera. Givetvis finns också ett parkområde med egen lift. Barn och nybörjare har ett eget område med 2 liftar och flera nedfarter. Effektiva snökanoner ger fina förutsättningar att åka efter bara några dagars kyla. Om du är nybörjare eller saknar utrustning finns både skidskola och uthyrning. När du blir hungrig, eller behöver vila benen, kan du besöka restaurangen där du kan köpa något gott att äta och dricka, eller besöka värmestugan där du kan äta din egen matsäck.

 

Fotograf: Ulricehamn Ski Center

 

Golf

Granne med Lassalyckan ligger en anrik klubb där man spelat golf sedan 1947. På deras 18-håls bana kan du spela golf i omväxlande natur med fantastisk utsikt. Det är en av de högst belägna banorna i Sydsverige; från 12:ans tee kan du se ända till Falköping, och från 16:e tee till Borås. I området finns en restaurang med god service.

 

Fiske

Att fiska är både spännande och avkopplande, och ettn härligt sätt att vistas i naturen. I Ulricehamns kommun finns 16 fiskevårdsområden varav Åsunden är den största. I de olika sjöarna kan du dra upp ett brett utbud av fiskar och på flera plaster kan man hyra båt. Här kan du läsa mer om fiske i Ulricehamn.

 

Fotograf: Ekstrand Media

 

Ulricehamn

Eftersom Ulricehamn har så mycket att erbjuda vill du säkert stanna åtminstone några dagar, och det finns många olika alternativ för övernattning. Vill du göra det enkelt för dig finns det ofta möjlighet att boka paket, där du får en kombination av härliga naturupplevelser, mysigt boende och god mat. Och du, glöm inte att det finns mycket annat trevligt i Ulricehamn, som du kan ta del av i samband med dina aktiviteter. Här finns ett blandat utbud av sevärdheter, småstadsshopping, trevliga caféer och restauranger, eller kanske något spännande event.

Ett absolut ”måste” är ett besök på Kallbadhuset, något som har funnits i Ulricehamn till och från, ända sedan slutet av 1800-talet. Här kan du basta, bada i Åsunden och koppla av varje dag året runt, precis som gästerna på det gamla kurhotellet för 100 år sedan. Alltså en gammal härlig tradition, och en perfekt avslutning efter en dag i naturen!

Fotograf: Ulricehamns Turistbyrå

 

Vi hoppas att du som aktiv naturälskare har fått tips om vad just du kan göra i vår fina trakt. Förutom det vi listat i denna artikel kan vi ju alla njuta av den svenska allemansrätten vilket till exempel ger oss frihet att vandra i naturen, plocka svamp, blommor och bär eller ta en svalkande bad i en vacker sjö. Ut och njut!

Varmt välkommen till Ulricehamn!