({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Familj

Campinglivet leker för barnfamiljen i Bohuslän

Fördelarna är många för dig som väljer att ta med familjen ut på campingäventyr i Bohuslän. Eller vad sägs om bekymmersfritt boende, tid att umgås och ett stort utbud av aktiviteter?

Bohusläns campingar och resorter arbetar aktivt för att underlätta semesterlivet för dig som förälder. Smarta lösningar för boende, stort aktivitetsutbud och hög säkerhet är bara några av skälen till varför campinglivet leker för barnfamiljer i Bohuslän.

Man skulle lite skämtsamt kunna jämföra en campingplats med en rastgård för hundar – en plats där du bekymmersfritt kan låta de små leka av sig. Här varvas gräsytor med roliga klippområden, och däremellan duggar lekplatserna tätt. De allra flesta campingplatser är inhägnade med staket, och för de fordon som kör inom området råder en låg hastighet. 

”Hej, ska vi leka?”

Barn är fantastiska! Medan vi vuxna bävar för att gå in i en hiss med en främmande person eller tittar åt ett annat håll för att till varje pris undvika stelt kallprat vid busskuren, så är barn precis tvärtom. De öppnar upp för nya bekantskaper utan att blinka. Så det kommer inte dröja lång stund innan dina barn hittar likasinnade på campinglekplatsen. Men att bo på en camping är även ett bra tillfälle att svetsa samman familjen, om det så är genom en utflykt, en dag med krabbfiske på klipporna, den årliga bangolfturneringen eller med ett sällskapsspel i stugan på kvällen. 

Fotograf: Roger Borgelid

Välj hur ni vill bo…

Alla är vi olika. Vissa familjer tycker att husvagnen är perfekt. Allt är samlat, man behöver inte packa bilen proppfull och det är lätt att stanna till för snabba mat- eller kisspauser. Andra familjer anser att det blir lite väl trångt, eller så känner man sig helt enkelt inte bekväm med att köra (och backa med) en husvagn. För dem är stugboendet ett bättre val.

Fördelen med att bo i stuga är att det är gott om plats och ofta flera separata rum. Det är enkelt att laga mat tillsammans och för det mesta finns alla bekvämligheter man är van vid hemifrån, till exempel kylskåp, spis, kaffebryggare och wifi. Ibland även disk- och tvättmaskin. Skillnaden är atpå köksbänken ligger inte högen med räkningar och på kylskåpet sitter inte lappar med alla måsten som väntar.

Det finns givetvis fler sätt att bo än i husvagn och stuga, läs mer här: Hur bor man på en camping 2019?

…men lämna bekymmer och silverbestick hemma

På samma sätt som att en campingplats är mer naturnära och öppen än många andra boendeformer, är också ”etikettsreglerna” något mer förlåtande. För att tala klarspråk så gäller alltså inte ”fine dining” i en campingrestaurang på samma sätt som på exempelvis ett hotell. Bor man på en camping är man sannolikt införstådd i att det kan vara många barnfamiljer där, och att det stundtals kan bli lite småstökigt. Så för dig som småbarnsförälder kan en camping ofta kännas lite avslappnande på det sättet.

För en stor familj, där vardagen består av ett konstant skjutsande till den ena aktiviteten efter den andra, måste semestern få vara ett avbrott från stress och jäkt. Ett tips är därför att bo på samma camping hela veckan (eller helgen, eller hur länge ni nu är borta). Då hinner man varva ner och området blir en trygg plats för barnen. Det är lätt att göra dagsutflykter om ni vill byta miljö emellanåt. Ett tips är att testa på att båtluffa!

Fotograf: Roger Borgelid

Snacka om enorm lekstuga

Det är nästan löjligt hur stort aktivitetsutbudet är på vissa campingar och resorter idag. Alltifrån poolområden, klätterväggar och lekplatser med linbanor, till stora ytor för bollsport och till och med hela nöjesparker. Och vid sidan av alla lekplatser och aktiviteter som finns inom respektive campingområde så lockar Bohuslän med ett enormt utbud av äventyr och upptåg. Ja, man skulle till och med kunna säga att hela Bohuslän är som en enda stor lekstuga. Här finns nämligen det mesta, bland annat:

  • Kosterhavet, Sveriges enda marina nationalpark, med omkring 12 000 djur- och växtarter, häften under ytan och hälften på land. Ett besök till naturum Kosterhavet är en bra start.
  • Nordens Ark är både en djurpark och en zoologisk bevarandepark med såväl vilda som tama djur.
  • Bohusläns museum tar er med på en resa genom tid och rum. Här finns utställningar varvat med musikaftnar och temadagar.
  • Havets Hus i Lysekil har närmare 40 olika akvarier – från det lilla klappakvariet där du får klappa på sjöstjärnor och eremitkräftor, till det enorma tunnelakvariet där hajar och rockor simmar precis ovanför huvudet på dig. (Öppnar efter renovering 20 juni 2019)

    Fotograf: Andreas Olsson

  • Vitlycke museum och hällristningarna i Tanum är världsarvet som bjuder på en fascinerande inblick i det förflutna.
  • Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn är platsen där hela familjen kan testa på det lekfulla livet som konstnär.
  • Dessutom finns en rad naturnära upplevelser som både är barnvänliga och roliga för hela familjen. Till exempel lagom utmanande vandringsleder och många möjligheter att komma ut på havet genom att hyra kajaker, kanoter, båtar, snorklingsutrustning och fiskeredskap.

Sist men inte minst ska också nämnas att camping är ett förhållandevis prisvärt semesteralternativ, vilket innebär att pengarna kan räcka till spännande dagsutflykter och annat skoj.

Till Camping i Bohuslän 

Andra har också läst: