({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Mikael Svensson

Vänern - Sveriges mest storslagna sjö

Vänern är inte bara Europas tredje största sjö utan även ett mäktigt innanhav med många ansikten och vidsträckta vyer som slutar i horisonten där himmel möter hav. Dalsland har ca 10 km Vänerkust som breder ut sig med skärgård, mysiga gästhamnar och vacker natur.

  • Vänern är Sveriges största insjö med en yta på 5 650 km² och volymen 153 km³.
  • Den ligger 44 meter över havet.
  • Vänern är den största insjön inom EU, tredje störst i Europa, efter Ladoga och Onega, och på 26:e plats i världen.
  • Här finns 22 000 öar, holmar och skär. 

Vänern delas av ett sund mellan Kållandsö i söder och Värmlandsnäs i norr i en västlig och en östlig del. Den västra delen av sjön kallas Dalbosjön, och den östra delen kallas Värmlandssjön.

Har du hört talas om Koffa?

Enligt en sägen finns det ett väsen i Vänern som kallas Koffa. Varelsen sägs vara en korsning mellan ett barn och en lake. Koffa tar tag i fiskarnas krokar och tynger ner dem. Det är inte många som orkat dra upp Koffa i båten, men lyckas man ska man vira en halsduk runt varelsen och släppa tillbaka den i sjön. Som belöning för detta får man god fiskelycka.

Fotograf: Tommy Nerstrand, Dalsland Fishing

Fiske

Det finns ca 38 fiskearter i Vänern. Sportfiskare vallfärdar till Vänern varje år för att fiska Vänerlax och gädda med yrkesfiskarna inriktasr sig på Vänerlöjrom. Det finns ca 38 fiskearter i Vänern. Du behöver inget fiskekort för att fiska i Vänern, men det är viktigt att du följer fiskeregelrna.

Läs mer om fiskeregler i Vänern

Fotograf: Lena Lindberg Wong

Tösse Skärgård

Tösse skärgård är den största vänerskärgården i Dalsland. Naturen är oexploaterad och skärgårdslandskapet vackert. Inomskärslederna är fint markerad och leder dig till fina stopp på öarna. Det finns flera trevliga bryggor och fina naturhamnar som lockar till stop och bad. Via Limskärleden kan du gå inomskärs mellan Köpmannebro och Vingens hamn. Denna Vänerskutled användes tidigare av mindre skutor vid frakt på Vänern, och vid dåligt väder var den en säkrare väg än ute i sjön. 

Läs mer

Åmåls gästhamn

Åmåls gästhamn ligger så nära centrum du kan komma, mitt i den delen av staden som kallas Gamla staden. I gästhamnen hittar du ställplats, turistbyrå och café.

Läs mer 

Köpmmanebro

En liten trevlig gästhamn för 6 - 10 båtar alldeles vid slussen som leder in till Dalslands Kanal. Här kan du köpa både drivmedel och glass. 

Läs mer

Sunnanå Gästhamn

Sunnanå hamn ligger vid naturskön skärgård i Melleruds kommun. Här finns restaurang, sommaröppen turistinformation, ställplatser för husbilar, lekplats, grillstuga och drivmedel.

Läs mer

Dalbergså gästhamn

Gästhamn och camping direkt vid Dalbergsåns mynning i Vänern. Alldeles i närheten finns sommartid en liten lanthandel med café. 

Läs mer

Åmål Centrum

I Åmål går Vänern hela vägen i i centrum som lockar med shopping, restauranger och härlig småstadscharm. Strosa i små parker, drick kaffe på uteservering eller njut av småbåtshamnen. 

Läs mer om Åmål

Yttre Bodane

Du behöver inte båt för att uppleva skärgården. Vid Yttre Bodane Naturreservat kan du via fina stigar vandra mellan öarna i vacker natur. Du hittar Yttre Bodane mellan Köpmmanebro och Ånimskog via väg E45. 

Läs mer om Yttre Bodane

Dalslands Kanal

Dalslands kanal består av ett pärlband av stora och små sjöar, vikar, fjordar och bi-leder som binds samman av ca 12 km grävd/sprängd kanal. Sjösystemets totala längd är ca 250 km. Dalslands Kanal startar vid Köpmmanebro. 

www.dalslandskanal.se

 

Vita Sannar

Om du lägger ankar i Sunnanå gästhamn är promenaden inte lång till den långa sandstranden - Vita sannar. Ta en glass eller ät gott på anslutande campingen Vita Sandar. 

vitasandarscamping.se

Dalaborgs fästning

Dalaborg är en ruin efter en medeltida borg, belägen på en udde strax norr om Dalbergsåns utlopp i Vänern i Bolstads socken. Dalaborg byggdes år 1304 av hertigarna Erik och Valdemar Birgersson.

Läs mer

Ursand Resort & Camping

Ett härligt ställe för hela familjen med bad, äventyrsgolf, aktiviteter, djur, restaurang och fik. Ursand ligger strax norr om bron över till Vänersborg centrum.

ursand.se

lakevanern.se

Läs mer om vad Vänern har att erbjuda på www.lakevanern.se. Här har alla kommuner runt Vänern gått ihop för att ge dig som reser på Vänern en komplett guide runt sjön.