({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Ronnie Åkerstedt

  • Fotograf: Carina Ohlsson

  • Fotograf: Gaby Karlsson Hain

  • Fotograf: Björn Lindblom

Vänern - en insjö vacker och stor som ett hav

Vänern är inte bara Europas tredje största sjö utan även ett mäktigt innanhav med många ansikten och vidsträckta vyer som slutar i horisonten där himmel möter hav.

Ön Fogden. Foto: Lena Lindberg Wong

Vänern är en fantastisk upplevelseskatt för alla som älskar sjöliv, skärgård och vatten. Vackra Tösse skärgård är en upplevelse för sig. Paddlar du havskajak är skärgården ett självklart val med sina fantastiska stränder och spännande strandhugg. För fiskaren erbjuder Vänern en stor mångfald med många sötvattenfiskearter som är en naturlig del av livet i sjön.

Vänerns fantastiska miljöer går även utmärkt att uppleva från land. Åmål, Mellerud och Vänersborg har alla vattnet in på knutarna. Här finns fina badstränder och naturreservat där du kan vandra på stigar och spänger bland kobbar och skär.

 

Segling på Vänern. Foto: Emma Augustsson

VÄNERHISTORIA

Vänern är en mycket speciell insjö på många sätt. Ska vi ta en kort repetition från geografilektionen?

Vänern bildades efter den senaste istiden för omkring 10 000 år sedan. När isen smälte var Sverige täckt av en längsgående vattenmassa som skapade en förbindelse mellan Kattegatt och Bottenhavet. Landhöjningen gjorde att sjöar som Vänern och Vättern skars av från havet. Den tidigare förbindelsen med havet innebär att det idag finns arter i Vänern som normalt inte lever hela sin livscykel i sötvatten, ett exempel är vänerlaxen.

Vänern delas av ett sund mellan Kållandsö i söder och Värmlandsnäs i norr i en västlig och en östlig del. Den västra delen av sjön kallas Dalbosjön, och den östra delen kallas Värmlandssjön.

 

FAKTA OM VÄNERN

Vänern är Sveriges största insjö och Europas tredje största sjö. Här kommer fler intressanta siffror:

Yta – 5 650 km2

Maxdjup – 106 meter

Volym – 153 km3 vatten

Dricksvatten – 800 000 personer

Antal öar och skär – 22 000 stycken

Vattnets omsättningstid – 8 till 9 år

Fåglar – närmare 50 arter av sjö- och våtmarksfåglar häckar i sjön. Däribland ett antal hotade eller speciellt hänsynskrävande rovfåglar. Det gör Vänern till ett nationellt och internationellt viktigt område för många fågelarter.

Fiskar – 38 fiskarter finns ständigt i sjön. Vanligast är nors och siklöja. FISKEREGLER! Läs mer om fiskarter och fiskerelaterat på Vänerns Vattenvårdsförbunds sida!

Växter – Vänerns havsliknande karaktär gör strandvegetationen unik.

Läs mer om Vänern här eller här: http://www.lakevanern.se/

 

M/S Vänervåg. Foto: Emma Augustsson

UPPLEV VÄNERN MED M/S VÄNERVÅG 

Vill du uppleva Vänern från sjösidan men saknar egen båt? Inget problem. Under sommaren erbjuder skepparen Sten Nilsson och hans besättning båtturer på Vänern. Turerna är guidade och Vänervåg avgår från Marinan i Åmål. Även räkkryssningar erbjuds. Mer om M/S Vänervåg här!

M/S Rotösund. Foto: Lena Lindberg Wong

UPPLEV VÄNERN MED M/S ROTÖSUND

Tvåtimmarsturen går genom orörd och obebyggd Vänerskärgård. I huvudsak i lugna vatten och inomskärs på ostsidan av Yttre Bodanes naturreservat. Dit har man hittills endast kunna komma med egen båt. Framme vid Limskär och Köpmannebrobukten går vi norrut igen mot bryggan i Vingens hamn. Mer om M/S Rotösund här!