({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Kulturrunda nr 1: Från harpa till klengås

Vi har skapat sex spännande kulturrundor där du kan upptäcka kända och mer okända besöksmål och kanske ta en fika på vägen. Museer, fornlämningar, kyrkor och mycket mer att upptäcka. Kulturunda nr. 1 går genom Mellerud och Brålanda.

 

 

Från harpa till klengås

Dals Rostock väcker minnen från kurorten där noblessen drack brunn. Kerstin Ljungqvists ateljé är ett livskonstverk i sig och Dr Saedéns runda för kropp och själ erbjuder något alldeles extra. Skiff erhantverket på Ekholmens gård är magnifikt och de medeltida ruinerna vid Dalaborg är en upplevelse.

Den dalsländska specialiteten klengås bjuds så mycket du orkar äta på Hamrane bakstuga och fornborgen Borekulle från yngre järnåldern bjuder en milsvid utsikt.

I vår digitala karta hittar du kartpositioner och vägbeskrivning till rundans alla besöksmål. 

Besöksmål längs rundan

Örtagården

 Dals Rostock
I Örtagården i Brunnsparken vid Rostocks gamla hälsobrunn finns 300 växter för bland annat läkekonst. I sommarcaféet serveras bland annat ägg- och sillmackor.

 

Kerstin Ljungqvists atelié

 Dals Rostock
Kerstin Ljungqvists atelié med galleri och växthus är en skön blandning av konst och växter, vackra saker och kunskap.

Tant Vanjas textilmuseum

 Dals Rostock
Tant Vanjas textilmuseum är en skattkista för alla som är intresserade av hantverk, återbruk och självhushållning.

Dr Saedens runda

 Dals Rostock
En vackert annordnad stig vid södra Kroppefjäll. Dr Saedens runda skapades en gång för patienters kropp och knopp, stimulans och aktivitet med ett 20-tal unika monument längs promenadstigen runt Mörttjärn.
 

Ekholmens säteri

 Dals Rostock
Spektakulära Ekholmens säteri har café och gårdsbutik som är öppet varje sommar. De annordnar ibland visningar av den spektakulärt skiffertäckta huvudbyggnaden. Visningar av huset kan även förbokas. 

Kulturreservatet Åsnebyn

 Mellerud
Kulturreservatet Åsnebyn är en väl bevarad gård där kulturarv och landskapet värnas av Hushållningssällskapet. Gå den fina promenadslingan genom kulturlandskapet.

Örs kyrka

 Mellerud
Örs kyrka har anor från 1200-talet. Den hyser rariteter som Madonnaskulpturen, triumfkrucifixet och predikstolen av Isac Schullström.

Järn kyrka

 Mellerud
Utanför Järn kyrka står smidda järnkors, som är vanligt på kyrkogårdarna i Dalsland sedan järnbrukseran. 

Hjortens fyrtorn

 Mellerud
Hjortens fyrtorn på Hjortens udde byggdes 1852 och är en av Vänerns äldsta fyrplatser. Behövdes när sjöfarten ökade efter Göta kanals invigning.
 

Dalaborg

 Mellerud
Slottsruinen Dalaborg är ett utflyktsställe för små och stora med picknickkorg. År 1304 byggdes borgen och resten är spännande historia.

Nuntorp Gård

 Brålanda
Nuntorp gård rymmer naturbruksgymnasium, grönt företagskluster, restaurang med vällagade svenska klassiker och gårdbutik. Närproducerat och välbesökt.

Evenstorps gård

 Brålanda
Evenstorps gård har ekologisk köttproduktion, sommarcafé, minizoo och inte minst hallonodling.

Bore kulle

 Mellerud
Fornborgen Bore kulle är från yngre järnåldern, folksagan berättar om jättar och underjordiska tunnlar.

Hitta fler rundor i kulturens tecken

Vi har skapat sex spännande kulturrundor där du kan upptäcka kända och mer okända besöksmål och kanske ta en fika på vägen. Museer, fornlämningar, kyrkor och mycket mer att upptäcka.

 

Andra har också läst...