({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Hjo /
  • Floragatans hus
Hus på Floragatan.

Fotograf: Sara Taijonlahti

Nyestan och Floragatans hus

Vi pratar gärna och ofta om vår vackra trästad som finns här i Hjo. Men har du hört talas om Nyestan? Nyestan med sin arkitektur och hus tidstypiska 1900-talsvillor och flerfamiljshus, längs bland annat Floragatan.

NYA STADEN - NYESTA'N

På Skaraborgs läns häradskarta >> från 1877-1882 kan man se Nyestan breda ut sig. Med Hjoån i söder, Hjo hamn i öster, Stadsparken och järnvägen i norr samt blivande Sveavägen i väst. På den här tiden bestod området dock enbart av åker- och betesmarker och ett par enstaka bostadshus och ekonomibyggnader. 

När Hjo växte som stad ville man styra tillväxten till att äga rum utanför den gamla stadsgränsen. Blickarna fördes då till området intill Hjo Hamn - Nyestan. Man skissade upp konturerna för den blivande nya staden redan under ett hamn- och stadsplansförslag 1846-1854. Den enda kvarvarande byggnad från denna tid som fanns med på ritningen var den före detta skolbyggnaden Pedagogien, som numera är en del av Kulturkvarteret. 

Tillkomsten av Nyestan beror till stor del på en ökad inflyttning men har också en stor koppling till en utvecklingsperiod med tre avgörande och större händelser: 

  • Hamnombyggnaden 1851-1855
  • Järnvägens tillkomst 1873
  • Etablerandet av Hjo Vattenkuranstalt 1876

Byggnadsstadga för svenska städer

1874 kom en byggnadsstadga för Sveriges städer och när planeringen för Hjos stadsplan tog fart 1876 så var Nyestan starkt förankrad i 1870-talets svenska samhällsutveckling. En del av byggnadsstadgan från 1874 var att bygga eleganta och raka gator i rutnätmönster med friliggande villor och små flerbostadshus med rymliga trädgårdar.

Det som vi ser i villastaden Nyestan idag är tidstypisk arkitektur från sent 1800-tal till 1910-tal. Än idag är många villor i sin ursprungliga prakt och är kanske rentav de främsta exemplen från denna tid i hela Skaraborg.

Nya staden omfattade totalt 20 kvarter med fyra tomter i varje kvarter inkluderade i en rutnätsplan med raka breda gator kantade av trädalléer. Centralt var en tvärgående brandgata omfattande fyra obebyggda kvarter, varav två skulle vara planterade och två helt öppna.

Nya staden kom att bebyggas under lång tid och uppvisar därför flera av 1900-talets arkitekturstilar. Först bebyggdes Floragatan och de delar av Vasagatan och Sturegatan. Villor har tillkommit under 1920-30-talet och även under 1960-talet.

Nyestan som kulturmiljö

Det är framför allt tre olika karaktärer som dominerar kulturmiljön i Nyestan. Den första är de lövträd som bildar partier av alléer på flera tomter och gator. Detta går att se väldigt tydligt på Floragatan.

Det andra är att det bara är ett fåtal byggnader som tillkommit i Nyestan efter 1910-tal.

Tredje karaktäristiska draget är att villor och flerbostadshus har tillkommit framförallt under tidsperioden cirka 1900 till 1910. Det är bara ett fåtal som är från sent 1800-tal.

Nyestan ger uttryck för just den tidsepok men trots det korta spannet på cirka tio år fanns variationer i villastilarna. Att många av stadens förmögna var byggherrar kan vara en anledning till villornas olikheter men oftast byggdes husen enligt det största rådande stilidealet - panelarkitektur.

FLORAGATAN

Floragatan ligger mellan Kulturkvarteret och Ica Supermarket i Hjo. Floragatan har tydligt alla karaktäristiska drag som beskrivs i stycket ovan, "Nyestan som kulturmiljö". Floragatan är en av Skaraborgs främsta villastadsmiljöer från tidigt 1900-tal. Tillsammans med de angränsade gatorna Nygatan, Sturegatan och Hertig Magnus gata ger helheten en samlad bild av hur en villastadsmiljö exteriört ser ut från tidigt 1900-tal.

Många av husen i Nyestan är i putsarkitektur med drag av jugendstil eller influenser från tysk, amerikansk och engelsk villaarkitektur. Det märks framför allt på ljusputsade villorna på:

  • Staren 7, Hertig Magnus gata 5
  • Måsen 3, Floragatan 7
  • Svanen 10, Floragatan 13 och
  • Viktoria 1, vid Floragatan 6 A-B

Ett ensamt inslag i Nya staden blev den funktionalistiska ljusputsade villa som byggdes 1939 på Katedern 1, Floragatan 3, nere vid ån.

Ett begränsat antal villor uppfördes efter 1910-talet. Fina exempel på större och mer påkostade villor från 1920-talet är främst Viktoria 4 (Floragatan 8) av arkitekten Birger Jonson och Svanen 9 (Floragatan 15). Båda är putsade villor under brutna takfall och bär inte minst i detaljutformningen prägel av 1920-talets klassicism och kvardröjande nationalromantik.

Katedern 1 - Floragatan 3A

Arkitekt: Sven Albom

Uppförd: 1939-1940

Stil: 1930-talsfunkis

Beskrivning:

Sven Albom är arkitekt till denna tvåvåningsvilla i utpräglad 1930-talsfunkis, uppförd 1939-1940 i sluttning mot Hjoån. Ursprungligen innehöll villan både bostad och tandläkarmottagning. Numera är villan renoverad exteriört. Karaktären är fortfarande 1930- tal. Idag är fasadens slammade slätputs blekgul och de tidstypiska fönsterformerna har röda karmar och vita bågar. Till tomten hör en garagelänga under pulpettak.

 

Måsen 2, Solhem - Floragatan 5

Arkitekt: Pehr Nilsson

Uppförd: 1908

Stil: Präglad av amerikansk shingle-style

Beskrivning:

Arkitekt Pehr Nilsson, Göteborg, ritade denna stora tvåvåningsvilla 1907 som sommarbostad åt grosshandlaren Sten Sjöstedt. Villan uppfördes året därpå, 1908 och inrättades senare för permanentboende. Den utformades i en amerikanskinspirerad villastil med drag av ”shinglestyle”. Exteriören är mycket ursprunglig sedan 1908. Bottenvåning med fasad i slätputs, tidstypisk entré- och fönsterutformning från 1908 samt jugendspröjsad veranda. Övervåning med spånfasad, ”höftpartier” med tvåkupigt tegel samt en bågformad frontespis. Ursprungliga takkupor med småspröjsade fönster och slät röd plåt. Ett envånings gårdshus med bostad och uthus från tidigt 1900-tal har fasspåntpanelad fasad och småspröjsade fönster. Villan och omgivande villamiljö är av mycket stort kulturhistoriskt värde.

 

Viktoria 1 - Floragatan 6A-B

Arkitekt: ?

Uppförd: 1908

Stil: Putsarkitektur med stildrag av jugend

Beskrivning:

1908 byggdes en av Nya stadens fyra monumentala villor i putsarkitektur med stildrag av jugend.  Hörntomten med häckar, gullregn, blodbok och lindar är centralt belägen och villan är ett dominerande inslag vid Floragatan. Tomtens två entréer har tidstypiska klotkrönta stenstolpar och smidesgrindar. Villan förenar stildrag från en stram putsarkitektur med en mer böljande jugend med t.ex. frontespiser och smidesbalkonger samt bågformat urnkrönt burspråk. Fasadens vitgula puts har nedtill spritputs och slätputs i övrigt och karaktäriseras både av enkla linjer samt rika utsmyckningsdetaljer som festonger, blomstermotiv och profilerat listverk. Huvudentré med stor portik med pelare, balkong, granittrappa samt tidstypisk dörr. Fönster är gröna småspröjsade jugendfönster. Taket täcks av grönmålad plåt i skifferimitation. Allt är i originalutförande från 1900-talets början samt mot gården även ett välanpassat burspråk med fönsterrad troligen från 1930-talet. Viktoria 1 är en av Hjos främsta exempel på en mycket ursprunglig villaarkitektur i puts från 1900-talets början. Genom läge, volym och utformning har Viktoria 1 en mycket viktig roll i stadsbilden i Nya staden och är bl.a. därför av mycket stort kulturhistoriskt värde.

 

Måsen 3 - Floragatan 7

Arkitekt: ?

Uppförd: 1906-1907

Stil: Putsarkitektur med stildrag av jugend

Beskrivning:

Stor villa uppförd i tidstypisk putsarkitektur 1906-1907 i en av den tidens villastilar med tydliga drag av jugendstilen, t.ex. i utformningen av de småspröjsade fönstren, burspråket och smidesbalkongen m.m. Fasaden har vit spritputs med slätputsade omfattningar och rikt profilerat listverk, taket täcks av grön skivplåt. Exteriören är fortfarande mycket ursprunglig. Gårdshuset med gulmålad liggande fasspåntpanel och småspröjsade fönster är delvis gemensamt med Måsen 2. Tuktade lindar står i rad mot Floragatan. Villan hör till de mest ursprungligt bevarade i Hjo i putsarkitektur från 1900-talets början och är mot den bakgrunden, såväl som hela villamiljön, av mycket stort kulturhistoriskt värde.

 

Viktoria 4, Villa Forsell - Floragatan 8

Arkitekt: Birger Jonson

Uppförd: 1922

Stil: Tjugotalsklassicism

Beskrivning:

Villa i en våning med vind uppförd 1922 med en originell utformning med stildrag av 1920- tals klassicism och en måttfull svensk nationalromantik. Den ritades av arkitekten Birger Jonson för bryggeriägaren P. A. Forsell och hans fru Elsa som var syster till Estrid Ericson på Svenskt Tenn. Envåningsvillan med fasad i rosabeige kalkputs täcks av ett stort brutet valmat tak med utsvängt fall och enkupigt tegel. Även takkuporna i rödmålad slät plåt är original. De stora spröjsade vita fönstren med åtta rutor har tidstypiska fönsterluckor med jalusier. Villan är centralt placerad på en stor villatomt som även omfattar ett uthus med vit fasspåntpanel och ett stort ateljéfönster under pulpettak. Birger Jonson ritade även ett garage 1947. Villa Forsell med sin karaktäristiska välbevarade exteriör från 1922 är av mycket stort kulturhistoriskt värde.

 

Tärnan 1, Settergrenska villan - Floragatan 9/Hertig Magnus gata 3

Arkitekt: ?

Uppförd: Sent 1800-tal

Stil: Panelarkitektur

Beskrivning:

Vinkelbyggt bostadshus troligen uppfört i sent 1800-tal i tidstypisk detaljrik panelarkitektur som är väl bevarad. Exteriören präglas av en mörkt gulbeige liggande fasspåntpanel, fyrdelade fönster, spetsbågefönster och ett rikt arbetat entréparti samt snickerier i rödbrunt. Den delvis glasade verandan är helt ursprunglig och artikuleras av pärlspånt, fasspånt och spröjsverk. Uthuslängan är troligen också från sent 1800-tal med mycket välbevarad exteriör med liggande spåntad panel och krysstagade dörrar under sadeltak med flacktegel. Mycket stort kulturhistoriskt värde har både bostadshus och uthuslänga. Nya tvåvånings panelade trälängor under tegeltäckta sadeltak har i sen tid uppförts i samband med att en del av kvarteret exploaterats för bostadsbyggande.

 

Tärnan 3 - Floragatan 11A-B

Arkitekt: Olofsson Andersson Arkitektkontor, Skövde

Uppförd: 1961

Stil: Tidstypiskt 1960-tal

Beskrivning:

Flerbostadshus i två våningar med vind och källare, uppfört 1961 efter ritningar av Olofsson Andersson Arkitektkontor, Skövde. Exteriören behåller i allt väsentligt det tidiga 1960- tals utseendet bl.a. med fasad i gulbeige glimrig puts, varianter av enluftsfönster samt indragna trapphus med ursprungliga fönster samt entréer i ek och glas. Balkongerna har sentida plåtskärmar. Tärnan 3 har i mycket stor utsträckning behållit en ursprunglig utformning och är mot den bakgrunden av stort kulturhistoriskt värde.

 

Staren 8 - Floragatan 12

Arkitekt: Frans Adolf Wahlström

Uppförd: cirka 1900-tal

Stil: Panelarkitektur med drag av nyrenässans

Beskrivning:

Hörntomt med ett av Nya stadens största och mest påkostade bostadshus, uppfört i två våningar med vind ca 1900. Exteriören är utformad i en rikt artikulerad panelarkitektur med drag av nyrenässansstilen, som arkitekten Frans Adolf Wahlström gärna använde sig av. Huset kännetecknas bl.a. av stor frontespis, fasad av gulmålad liggande fasspåntpanel, rikligt listverk i vitgrått, stora rundbågefönster på övervåningen, i gavlar rundbågar, på bottenvåningen stickbågefönster i grönt/vitt. Entré med glasad pardörr och överljus i grått. Taket har kvar ett skivtäckt plåttak. Uthuslänga från ca 1900 med gul liggande fasspåntpanel, grön krysstagad dörr och vita snickerier under tvåkupigt tegeltak. Enkel bod med vitgul locklistpanel och tvåkupigt taktegel. Tomten omges av en låg lövhäck och kantas mot gatan av tuktade lindar. Staren 8 är p.g.a. den stora betydelsen för stadsbilden, den karaktäristiska tidstypiska utformningen och den höga graden av ursprunglighet av mycket stort kulturhistoriskt värde.

 

Svanen 10 - Floragatan 13

Arkitekt: ?

Uppförd: Mellan 1906-1912

Stil: Stram putsarkitektur med en asymmetrisk villastil

Beskrivning:

Mycket stor tvåvåningsvilla uppförd mellan 1906 och 1912. Villan kombinerar stildrag från en stram putsarkitektur med en asymmetrisk villastil med t.ex. runt hörntorn, volutsvängd frontespis och avvalmad gavel. Fasadens ljusa slätputs i brutet vitt karaktäriseras både av måttfulla linjemarkeringar och rikligt profilerat listverk. Villan har entréparti med granittrappa, gröna fönster och balkong i smide med järnkonsoler – allt i originalutförande från 1900-talets början. Taket täcks av skivplåt som bevarar sin röda kulör, vilken förr harvarit vanligt förekommande i Hjo, men är mindre vanligt idag. Svanen 10 är en av Hjos främsta exempel på en mycket ursprunglig villaarkitektur i puts från 1900-talets början och har genom volym och karaktärsfull utformning en mycket betydelsefull roll i stadsbilden i Nya staden. Mot den bakgrunden är villan av mycket stort kulturhistoriskt värde. Yngre uthuslänga med gul locklistpanel. Hörntomten inramas av lövhäckar och tuktade lövträd.

 

Svanen 9 - Floragatan 15

Arkitekt: Erik Johansson, Tidaholm

Uppförd: 1924

Stil: 1920-tal

Beskrivning:

Större villa uppförd 1924 med Erik Johansson, Tidaholm, som arkitekt. Villan bevarar en 1920-talsutformning med valmat brutet tak med tvåkupigt tegel, fasad i ljusbeige spritputs och en öppen vitmålad veranda med spjälverk och pardörr. Fönster är tidstypiskt utformade med korspost eller flera poster och med småspröjsade överlufter. Uthus med panelfasad i brutet vitt, vidbyggt Svanen 10:s uthus. Den stora villaträdgården med grusgång och höga lövträd inramas av hög lövhäck samt rikt dekorerade smidesgrindar mellan rustikhuggna granitstolpar. Villan med dess 1920-talspräglade villamiljö är av mycket stort kulturhistoriskt värde.

KULTURMILJÖER I HJO STAD

Under 2017 publicerade Erik Holmström och Ulf Larsson en skrift på uppdrag av Västarvet >> (numera Förvaltningen för Kulturutveckling, en del av Västra Götalandsregionen). Texten ovan har sitt ursprung från denna skrift men är till viss del omarbetad. De arkitektoniska detaljbeskrivningarna om villorna på Floragatan är direkt tagna ur Erik Holmströms och Ulf Larssons text. 

Du hittar också mer information om Nygatan, Sturegatan och Hertig Magnus gata som också är en del av hur en villastadsmiljö exteriört ser ut från tidigt 1900-tal.

Önskar du läsa hela skriften, kan du göra den nedan.