({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Hjo /
  • Evenemang /
  • Utställning - Den sista Masoniteskivan, FOLKFORM
13
apr
-
26
maj

Den sista Masoniteskivan - utställning FOLKFORM
Hjo

FOLKFORM berättar om den sista Masoniteskivan

Den sista Masoniteskivan

Utställningen tar sin utgångspunkt i designduon Folkforms möbelformgivning i de sista skivorna av varumärket Masonite, stavat med stort ”M” och ett ”e” på slutet, ett träfibermaterial som tillverkades på fabriken i Rundvik. I utställningen visas bland annat en serie skåpmöbler och andra objekt i Masonite formgivna av Folkform. Varje skåp är ett collage av Masonite från olika tidsepoker och ett monument över den sista Masonitefabriken i Sverige.

I samband med utställningen presenteras även boken Produktionsnoveller. 

SNABBFAKTA

VAD: Den sista masoniteskivan - utställning av designduon FOLKFORM
VAR:
Kulturkvarteret Pedagogien, Hjo
NÄR: 13 april – 26 maj
VERNISSAGE:  Lördag 13/4 kl. 13.00- 15.00
PRIS: Fri entré till Kulturkvarterets alla utställningar


Vi lever i en tid när vi har allt mindre kunskap om hur tillverkning går till. Att det historiskt funnits en direkt koppling mellan en industri och platsens människor, traditioner och materialtillgångar glöms lätt bort”, säger Anna Holmquist, som grundat Folkform tillsammans med Chandra Ahlsell.

 

Masonit som kulturarv

Sveriges sista Masonitefabrik låg i Rundvik i Västerbotten. Den lades ner 2011. ”Masonit” har kommit att bli synonymt med en hel rad olika typer av träskivor.

Fabriken byggdes 1929 och under dess 82-åriga produktionshistoria tillverkades material till allt från sängbottnar, båtar, sportstugor, väggpaneler och innertak i bostadshus samt skivor till Masonitepaviljongen på Stockholmsutställningen 1930. Maskinerna från fabriken i Rundvik flyttades efter det att fabriken stängdes 2011 till Thailand där en ny fabrik har byggts upp av de gamla maskindelarna.  ”I och med att den sista fabriken i Sverige stängde blev Masoniteskivan historia och ett kulturarv”, säger Anna Holmquist.

Om produktionsnoveller

Det industriella hantverk som Folkform dokumenterat under processen på fabriken fick nu också en annan funktion. Bilderna och de korta minnesberättelserna från upplevelser av produktion, de så kallade produktionsnovellerna, blev historiska dokument av en produktion.

För varje fabrik som Folkform arbetat med (2005-2023) har de dokumenterat tillverkningen främst i samarbete med dokumentärfotograf Magnus Laupa. I samband med utställningen publiceras för första gången detta material samlat i bokform, Produktionsnoveller.

Publikationen utgör även Anna Holmquists avhandling inom konstnärlig forskning.

I boken gestaltas främst produktionen på Masonitefabriken, men även produktion från annan tillverkningsindustri. De färdiga föremålen visas med de material de är gjorda av. Dokumentation och reflektioner kring slutprodukternas tillkomstprocess presenteras tillsammans med bilder – och skapar de så kallade produktionsnovellerna.

 

Om Folkform

Folkform grundades av Anna Holmquist och Chandra Ahlsell 2005. Duon träffades på Konstfack i Stockholm och deras designstudio har arbetat för att lyfta fram svenskt kultur- och hantverksarv sedan starten. Holmquist och Ahlsells design tar inspiration från traditionella industriella material och tillverkningstekniker med vilka de skapar nytänkande produktionsprocesser, ofta med överraskande val av material. Folkform har bland annat mottagit Bruno Mathsson-priset 2019 och tilldelades Scandinavian Design Awards 2023 som årets designer.

 

Kulturkvarteret Pedagogien

Välkommen till Kulturkvarteret Pedagogien. En spännande mötesplats för alla åldrar där du kan besöka bibliotek, turistinformation och utställningar. Här finns även en biograf samt fest- konsert- och konferenslokaler - allt under ett och samma tak.

Läs mer
Kontaktinformation

Kulturkvarteret Pedagogien

Bangatan 1 B

54433 Hjo


Telefon: +46 503 352 55


E-post: visithjo@hjo.se

Hemsida: kulturkvarterethjo.se