({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
 • Fotograf: Jonas Ingman

Höstens 5 i topp

Härlig krispig höstluft och vackra höstlöv i gul och orange färgar träden på platåbergen och strandängarna vid sjön. Flyttfåglarnas vackra plogar syns mot den blå himlen och gårdsbutikerna erbjuder nyskördade grönsaker och frukter från odlingarna. Här kommer fem tips aktiviteter runt Hornborgasjön som du inte få missa under hösten!

 

 1. Skåda fågel  - Flockar efter flockar med fåglar i skyn. Änder, gäss och svanar som samsas i vattnet. Hornborgasjön är en av landets viktigaste lokaler för rastande fåglar. Under vissa höstdagar kan upp till 50 000 gäss och änder rasta samtidigt i sjön. Det är en magnifik upplevelse. 

  På hösten hörs också tranornas röster på nytt i skyn. Bland ropen hörs också ett ljusare pipande läte. Lätet kommer från tranornas ungar. De ungar som fötts under sommaren gör nu sin första flytt söderut. Från slutet av augusti och in i oktober flyttar många tusen tranor förbi sjön. Så här års är tranorna mer skygga och de sprider på dagarna ut sig i landskapet och letar mat. En anledning till att de är mer skygga är just att ungarna nu är med på flytten. Det bästa sättet att njuta av tranor på hösten är att ta sig till Trandansen i den södra delen av sjön. Här kan du se när tranorna flyger in till sjön i solnedgången för att stå sovandes i vattnet. Kanske har du också turen att få se en ägretthäger gå runt och leta mat ute i sjön?

  Glöm inte att ta med dig kikare, varma kläder och något gott i ryggsäcken, eller varför inte köpa med dig någon go-fika från någon av de lokala caféerna?

 2. Höstvandra - Upptäck det böljande kulturlandskapet, två medeltida klosterruiner, skog, hagar och det rika fågellivet runt Hornborgasjön när du vandrar pilgrimsleden från Falköping till Hornborgasjön och Varnhem.

  En annan vandringsled i vårt område är Billingeleden. Den går utmed bergskanter med fantastisk utsikt, på sluttningar genom hagmarker och skogar samt på den vackra kalkstensplatån i Berg.

  I direkt anslutning till Hornborgasjön sjön finns också flera lite kortare vandringsleder i vackra naturreservat med sjöutsikt.  

 3. Kika på utsikten från platåbergen - På hösten när träden färgas röda, organge och gula och åkrarna skiftar i olika nyanser är det en vacker färgpalett som man kan beskåda från platåbergen. Platåbergen som med sina unika berglager reser sig ur slättlandskapet. I vårt område, Falköping, Skara och Skövde tipsar vi om tre platåberg fulla med friluftsaktiviteter, vacker natur och otrolig utsikt.

  Mösseberg hittar du flera motionsspår, grillplatser, naturreservat, badsjö, lekplatser, discgolf, MTB-spår och en minidjurpark med mera.

  Granne till Mösseberg ligger Ålleberg. På toppen finns Sveriges enda segelflygmuseum (öppet helger fram till 25 september) och tre vandringsleder i olika längd och svårighetsgrad.

  Billingen upplever du motionsspår, fiske, grillplatser, MTB-spår, pumptrack, lekplats, höghöjdsbana och vandringsleder i olika längd.

  Läs mer om våra platåberg på: www.platabergensgeopark.se

 4. Besök gårdsbutiker med lokalproducerat - Vackra höstblommor, goda lokala rotsaker, nya ljuslyktor till höstens myskvällar eller ett varmt fårskinn att sitta på när det blir kallare ute. I gårdsbutikerna runt Hornborgasjön hittar du allt detta och lite till. Vårt tips är att göra en gårdsbutiksrunda en härlig höstdag runt Hornborgasjön och kombinera med en go-fika på ett mysigt café.

 5. Gör en historisk resa - Löven har sakta börjat dala ner på det trekantiga taket som skyddar utgrävningen och utställningen Kata gård - en av Sveriges äldsta kyrkor som byggdes på vikingatiden. I Varnhem har arkeologerna gjort sensationella fynd som berättar om platsen från tiden innan munkarna kom dit på 1100-talet. Granne med Kata gård ligger den pampiga klosterkyrkan med sina vackra fönster och imponerande takspira.

 

Fler tips på vad du kan se och göra i vårt område under hösten hittar du här:

Höst vid Hornborgasjön