({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
En person tittar ut från ett berg

Fotograf: Henrik Theodorsson

Utsikter med insikter – upplev magiska utkiksplatser i platåbergslandskapet

Häng med på en tur med storslagna skönhetsupplevelser i Platåbergens geopark. Här finns idylliska och blomsterrika sluttningar, täta ädellövskogar som påminner om regnskog, dramatiska klippväggar, det karga alvaret och de djupa granskogarna med hemlighetsfulla mossar uppe på platåerna. Upplev allt detta från någon av våra utkiksplatser! OBS! Tänk på att röra er mycket försiktig vid branterna.

DAG 1: HALLEBERG OCH HUNNEBERG

Starta turen vid Älvutsikten, Hunneberg >> med utsikt västerut från Hunneberg över Göta älv. Eller varför inte komma kvällen innan, sova gott på Ronnums herrgård >> och starta turen utvilad?
Vill du ta en längre vandring så åker du över till Halleberg och vandrar Hallesnipen mot Predikstolen - en magisk plats med diabaspelare på Hallebergs nordspets med utsikt över Vänern. Kör sedan vidare mot Floutsikten på Hunneberg >> som bjuder på en hänförande utsikt österut från Hunneberg över Dättern, Västgötaslätten och platåbergslandskapet.

Stanna och ät lunch eller fika i Vara, till exempel på Conditori Nordpolen >>. Strosa omkring i Vara småstad >> en liten stund innan det är dags att styra mot Falköping. Stanna för natten på Kurorten Mösseberg >> där ni kan låta dagens intryck sjunka in i en rofylld och vacker miljö. Njut av god mat i restaurangen, ta en promenad i kurortsparken och slappna av på hotellets spa-avdelning.

Fotograf: Tuana Fridén


DAG 2: MÖSSEBERG, ÅLLEBERG OCH BORGUNDABERGET

Börja dagen med att besöka utkikstornet på Mösseberg >>. Efter de 200 trappstegen upp i det 35 meter höga tornet är den vackra utsikten över landskapet en välförtjänt belöning. Passa också på att strosa i djurparken >> som ligger strax intill. Vill du ta en längre vandring och upptäcka mer av Mösseberg så passa på och besök naturreservatet Vråhålan >> där ytterligare en vacker utsikt väntar.

Efter hisnande vyer väntar en härlig matupplevelse på Falbygdens osteria >> med ostar från när och fjärran. I restaurangen serveras lunch och middag - såklart med ost i fokus! 

Fotograf: Henrik Theodorsson

Från Mössebergs systerberg, Ålleberg >>, och särskilt från den norra delen av berget kallat Ållebergs änne, får ni en fängslande utsikt över Falbygden och platåbergslandskapet. Men vacker utsikt har du nästan vart du än rör dig på Ålleberg då det är det platåberg som har bäst bevarat hur bergen såg ut förr med mycket öppen betesmark. Ålleberg är det högsta platåberget med sina 335 meter över havet.

Fotograf: Henrik Theodorsson

Styr sedan mot Skövde och Borgundaberget >>. Här finns ett nytt naturreservat på ett av våra mindre platåberg med utsikt mot sydost. Härifrån kan man se flera av de andra platåbergen bland annat Mösseberg och Plantaberget. Här är vackert att ströva om våren.

Nu är det dags för en god bit mat. Testa Den lilla krogen >> för en komplett middagsupplevelse. Natten spenderas på något av Skövdes fina hotell >>. Missa inte att besöka Skövdes välkända kulturhus >>.


DAG 3: BILLINGEN

Väl i Skövde så befinner du dig bokstavligen på berget Billingen >>! Här finns många spännande miljöer och en av dem är Ryds grottor >>, ett välkänt besöksmål för Skövdeborna där diabaspelarna spruckit upp och bildar ”grottor”. Här bjuds ni på en utsikt österut från Billingen

Kör över Billingen mot bergets västra sida och naturreservatet Jättadalen - Öglunda grotta >>. Parkera vid Öglunda kyrka för att sedan börja ta er uppför den bitvis branta leden. Varför inte köpa med sig en flaska med lokalt pressad äpplemust från swish and grabmarknaden på vägen upp? Den kan komma väl till pass! Högst upp väntar belöningen - vacker utsikt över det böljande Valles alla sjöar och med Kinnekulle i horisonten i nordväst. Här kan man välja att gå en rundslinga på ca 3 km eller vända samma väg tillbaka.

Gör sedan en avstickare till Varnhem >> och ta en fika i cafét efter ett besök på Kata gård, klosterruinen och klosterkyrkan. Varnhems Klosterkafé, Kata gård och Varnhems klosterkyrka har säsongsöppet, men ruinen är alltid öppen och där finns informationsskyltar att läsa på. Tips! Ladda ner appen Kulturväg Skaraborg och vandra längs Rosenstigen. 

I Skara finns flera boenden att välja mellan. För dig som älskar konst rekommenderas Skara Konsthotell >> och om du vill bo centralt nära den medeltida stadskärnan står portarna öppna till Skara stadshotell >>


DAG 4: KINNEKULLE

Nu är det dags att åka mot det blommande berget Kinnekulle >>. En promenad runt Högkullen bjuder på utsikt åt flera håll – men allra bäst är det förstås från Kinnekulle utsiktstorn >> som är öppet sommartid. Det går att avnjuta en god lunch på Kinnekullegården >> året runt. Här ingår en fantastisk utsikt mot öster över Götenebygden och Billingen i fjärran. Sommartid finns fler matställen att välja mellan.

Fotograf: Jesper Anhede

Hellekis trädgårdscafé & kök >> serveras vällagad mat och hembakt fika. På väg från Hellekis Säteri till Hällekis samhälle ligger Utsiktens kaffestuga >> (båda platserna är säsongsöppna!) med fantastisk utsikt ut över Vänern. Den med hökblick anar Läckö slotts spiror på andra sidan. För den osäkre så finns det fina informationsbilder i form av stentavlor som beskriver vad man ser på andra sidan Vänern.