({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Ett vattenfall som rinner i ett grönskande landskap

Fotograf: Henrik Theodorsson, Platåbergens geopark

Fem fantastiska vattenfall i platåbergslandskapet

Följ med på en resa till de mest fascinerande platserna med vattenfall i Platåbergens geopark. Bergens forsar och fall skapar en alldeles speciell miljö – och inte minst vyer för spektakulära foton! Vattenmängden skiftar så klart över året och kan vara allt från forsande till en liten rännil eller fruset, men platserna bjuder ändå på en härlig miljö året om.

De regn som faller över bergen samlas till en början i små bäckar eller grundvatten i bergens sprickor. Där marken lutar blir det bra fart på vattnet i strömmar och porlande bäckar. När lutningen ökar och bäckarna når bergsbranterna bildas kaskader och vitt skum av vatten.

DAG 1: HALLEBERG OCH HUNNEBERG

Starta turen med att checka in på Hunnebergs Gårdhostel och camping >> som ligger i närheten av Ekoparken Halle- och Hunneberg. Utvilad kan du sedan nästa dag i lugn och ro ta dig till Byklevsfallet på Hunneberg >> som bjuder på ett mäktigt vattenfall, men också en promenad genom tre av Hunnebergs berglager – sandsten, alunskiffer och diabas. Från Bergagården går du den 2 km långa geologistigen ner längs vattenfallet och tillbaka men du kan också parkera nere vid fallet och beskåda vattnet därifrån. En bit därifrån, vid Skäktefallet >>, (även lokalt kallat Brudslöjan) på Halleberg >> kastar sig vattnet sig 30 meter ner för den branta diabasväggen på berget. Promenera ca 600 meter till vattenfallet via uppmärkt stig. Åk sedan förbi Grästorp mot Lidköping och gör ett besök på Mäjens glass och maräng >> som gör smaskiga efterrätter av gårdens ägg.

Åk ut på Kållandsö >> och besök ett äkta barockslott. Läckö slott >> tronar sedan medeltiden stolt på sin klippa vid Vänern. Sommartid finns här utställningar och servering. Ta in för natten på naturum Vänerskärgården – Victoriahuset >> och njut av lugnet som den omgivande naturen ger. Här kan du bo i rum med utsikt antingen över slottet eller Vänern. Efter frukost passar det bra med en promenad på någon av de fina vandringslederna i närheten >>. Sväng förbi Spikens fiskehamn >> på vägen tillbaka och njuta av delikatesser från Vänern.


DAG 2: KINNEKULLE OCH BILLINGEN

Starta dagen med att göra ett besök i den mysiga småstaden Lidköping >>. Här kan du strosa på stan och shoppa i små butiker med personlig service. Gör ett lunchbesök på Restaurang Mellbygatan >> som tillagar smakfulla rätter av närproducerade råvaror i säsong.

Styr sedan vidare mot Kinnekulle >> och Martorpsfallet >> efter lunchen. Visste du att kalkstensformationerna  vid Martorpsfallet där vattnet rinner utför skapades under den sista istiden för ca 10 000 år sedan då Kinnekulle var en ö i ett ishav? Det var vågornas slag mot kalkstenen som mejslade fram formerna. Parkera vid vägen och promenera sista biten till Martorpsfallet. Fram och tillbaka är det ca 3 kilometer.

Det går att avnjuta en god lunch på Kinnekullegården >> året runt. Här ingår en fantastisk utsikt mot öster över Götenebygden. Sommartid finns fler matställen att välja mellan >>. På Hellekis trädgårdscafé & kök >> serveras vällagad mat och hembakt fika.

Kör vidare mot Skara >> och Varnhem >> för en fika i cafét efter ett besök på Kata gård, klosterruinen och klosterkyrkan. Vandra den 2 kilometer långa leden längs vattenfallet vid Rosenstigen. Där passerar man vackra kalkstenstrappor och en fin gammal stenbro – allt inbäddat i lummig grönska sommartid. Passa också på att gå runt klostersjön. Stanna för natten på Klostergårdens vandrarhem >>  eller på Fredrikssons vilt, vin och pensionat >> en bit därifrån.

 

DAG 3: BILLINGEN

Efter besöket i Varnhem går färden vidare mot det sagolikt vackra Silverfallet >>Billingen >>. Parkera vid Karlsfors gård >> där det finns en gårdsbutik, café, ställplatser, konstgalleri och en utställning om Platåbergens geopark. Vattenfallet ligger ca 300 meter från parkeringen. Här tar sig vattnet 60 meter utför bergskanten och rinner i sitt övre lopp fram över kalkstenshällar och mitt i fallet passeras alunskiffern. 

Passa på att vandra längs någon av rundslingorna som finns i närheten och upplev den vackra naturen med spår från den tidigare alunbrytningen på platsen. Längst ner har vattnet grävt sig långt ner i sandstenen och skapat häftiga formationer. 
Avsluta dagen och den här rundturen med ett besök i Skövde >> eller stanna på Billingen där du kan bo på camping eller i stuga >>.