({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Sänneryd Trädgård

Fotograf: Alexandra Fogelstrom

Snittblomsroadtrip i Skaraborg

Inget luktar väl så mycket sommar som en egenplockad blombukett? I Skaraborg finns flera mysiga snittblomsodlingar där du kan plocka drömbuketten. I denna snittblomsroadtrip guidar vi dig till vackra snittblommor och flera andra guldkorn där du kan fika, köpa inredning och vackra saker till trädgården. Maxat med trädgårdsinspiration helt enkelt!

Dahliaparadiset på Varaslätten

Vår snittblomsroadtrip börjar mellan Nossebro och Grästorp, närmare bestämt i dahlia- och pelargonparadiset Magnolia café och trädgård >>. I denna vackra trädgårdsanläggning hittar du över 400 sorters dahlior och pelargoner och njuter av ett brett utbud av andra växter. Kanske drömmer du om att anlägga en egen snittblomsodling? Här kan du förverkliga den drömmen. 

 

Trädsamlingar och mysigt snittblomshäng

Vidare på färden tar vi oss till Floby, utanför Falköping, till Alphems arboretum >>. Här hittar du en av Sveriges största trädsamlingar formad och planterad av den gamla lantbrevbäraren Frans Johan Gegerfeldt. Mitt bland träden i parken ligger hans egen lilla röda stuga som han byggde 1903. Frans vision var att han ville ha träd från hela världen och i 50 år arbetade han med sin trädgård. Idag har anläggningen över 200 olika träd och buskar där du också kan slå dig ned för en gofika mitt i grönskan.


Nästa stopp på denna roadtrip ger tillfälle för lite blomsterplock och härligheter för alla sinnen. I de vackra omgivningarna i Jäla utanför Falköping kliver du rätt in i en svensk idyll. Hos Prästgården i Jäla >> kan du sova och äta gott, kika runt i den mysiga gårdsbutiken och plocka härliga snittblommor på självplock. 

 

Odling i alla dess former

Inte långt från Prästgården ligger Wardins gårdsprodukter >>, också i Jäla. Här odlar man med kärlek till naturen och har under många år producerat KRAV-odlade grönsaker, frukt och bär. Gården är stor och förutom ätbara godsaker kan du också njuta av trädgården. Här kan du ta det lugnt och låta dig inspireras bland blommor, grönsaker, kryddor, bär och frukter. 

Vi tar oss vidare till Gustafsons plantskola i Vartofta >>. En klassisk plantskola där du hittar ett brett sortiment av träd, buskar, rosor, häckar och perenner. Alla sommarblommor odlar de dessutom själva och du hittar massor med godsaker till köksträdgården som sättpotatis och olika fröer.

 

Ladda plockarmen

På Hökensås sluttning, i Daretorp, utanför Tidaholm hittar du Hulda Hult >>.  Ströva runt bland färgglada dahlior, zinnia, rosenskäror, solrosor och mycket mer. Här finns gott om blommor för att fylla ännu en loppisfyndad vas där hemma. Det är bara att plocka och njuta. 

Visst är det något särskilt med snittblomsodlingar och lugnet som infinner sig i kroppen? Vi hoppas att du laddat plockarmen och inte redan är trött på plockandet? Såklart inte! I Sänneryd utanför Hjo hittar du nämligen ännu en snittblomsodling, Sänneryd Trädgård >>. Njut av lugnet som självplock kan ge och botanisera bland blommor i alla möjliga färger och former. Två härliga snittblomsodlingar där du kan plocka din drömbukett. 

 

Inredning, fika och självplock på Falbygden

I Tiarp utanför Falköping når vi vårt nästa stopp. I ett gammalt vitkalkat spannmålsmagasin från 1800-talet hittar du inrednings- och inspirationsbutiken Hem till mig >>. Här kan du botanisera bland allt från ljuslyktor, blommor, koppar och krukor till soffor, bord och stora skåp.

Vidare i det vackra landskapet kommer vi så småningom till Tunhems trädgårdar >>. Här strövar du mellan långa rader av prunkande blommor medan du inspireras av de kreativa lösningarna som gjorts i de olika delarna av trädgården som bär namn som Vattnadal, Marrakesh, Mordor, Solsidan och Grävlingsgård. Hos Tunhems trädgårdar plockar du lätt den där härliga sommarbuketten. 


Inte långt från Tunhems trädgårdar, också i Östra tunhem, hittar du sista stoppet på denna snittblomsroadtrip. I natursköna omgivningar ligger Cesarstugan >> - restaurang, café och utställning. Här äter du gott med fantastisk utsikt mot  Hornborgasjön. På gården ligger ett gemytligt bageri som bakar allt till caféet och restaurangen. Ett perfekt slut på en härlig dag fylld med blommor, god mat och trädgårdsinspiration. 

 

Se karta för snittblomsroadtrip

 

 

Tips!

För dig som söker ännu mer trädgårdsinspiration kan du göra en avstickare mot Skara och Brunsbo Gästgifveri. Där hittar du flera växthus och orangerier i olika storlekar där Brunsbo Eko Odlarna >> bedriver sin verksamhet. Förutom odling finns även försäljning av ekologiska grönsaker, örter, bär och kryddor i gårdsbutiken. Där finns även inredning, trädgårdsredskap och ett Crêperie där du kan slå dig ned och äta gott.