({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Hällekis Trädgård

Fotograf: Monika Manowska

Trädgårdsrunda Vänerkusten

Tänk dig en heldag fylld med trädgårdsinspiration och mysiga guldkorn. I Skaraborg finns det gott om vackra trädgårdar. Ge dig ut på roadtrip genom sommarlandskapet. Vi guidar dig till allt från prunkande trädgårdscaféer och handelsträdgårdar till köksträdgårdar och pampiga parker.

 

 

Mariestad – Kinnekulle – Lidköping 

 

 

Från pampig 1800-talsträdgård till liten mysig plantskola

Vi börjar vår roadtrip i centrala Mariestad vid ån Tidan. På var sin sida om ån ligger Universitetsparken med residensön Marieholm >>. På residensön ligger det pampiga residenset där landshövdingen tidigare bott. Här möts du av planteringar inspirerade av det sena 1800-talets blomsterträdgårdar. Ströva runt i den stora parken med vackra omgivningar som nyttjas av både turister, trädgårdsintresserade, förskolebarn och studenter i lanskapsvård och bygg-och trädgårdshantverk. Ett härligt område dit alla är välkomna. 

 

Prunkande trädgårdar på det blommande berget

Vi åker vidare och närmar oss det blommande berget Kinnekulle och vårt nästa stopp på denna trädgårdsrunda är Hellekis Säteri >>. Den anrika trädgården på Hellekis Säteri omnämns redan 1746 av Carl von Linné under sin Wästgötaresa. Här kan du promenera i den fina parken bland ovanliga lövträd och storslagna rabatter. Njut av perenna rabatter och säteriets oerhört vackra rosengård som anlades redan år 1936 och ta sedan en välförjänt paus i trädgårdscaféet. Hellekis Trädgårdscafé och kök >> ligger i säteriets gamla orangeri. Slå dig ner under de gamla vinstockarna i orangeriet eller lusthuset, eller välj ett bord i den vackra och välskötta trädgården. 

 

Från Hällekis kör vi vidare längs de snirkliga små vägarna till Kinnekulles västra sida. I ett pittoreskt och vackert gammalt stenhus hittar du den sommaröppna hantverksbutiken Handens hus >> med antikhandel och gårdscafé. Med inriktning på det textila hantverket hittar du i butiken både ateljéns egna produktion av mattor, plädar, dukar, linnéprodukter och handdukar samt produkter från utvalda svenska tillverkare.

Här njuter du av en god fika med hembakt kaffebröd på gårdsserveringen med Vänerns djupblå vatten som panoramavy. På Handens Hus hittar du också antikt, allmoge samt ett utbud av trädgårdskrukor och smideskonst i trädgårdsmiljö för inspiration till din egen trädgård. 

 

Vi lämnar Kinnekulle och kör in i centrala Lidköping. Det är dags för ett stopp hos Vänerblommor >>. I denna livsstilsbutik som huserar i stilrena lokaler botaniserar du bland ett handplockat sortiment av vintage, inredning, snittblommor, växter och trädgård. På vår-och sommarsäsongen samarbetar Vänerblommor med odlare i närområdet. 


Vidare på resan ska vi strax bege oss ut på vackra Kållandsö, men innan det gör vi en liten avstickare till en plats väl värt en omväg. Längs med väg 44, 6 km sydväst om Lidköping ligger nämligen ett välbesökt stopp för bärsugna sommargäster. Hos Råda bär >> hittar du självplock av jordgubbar. Den lilla gårdsbutiken och jordgubbslandet gör Rådabär till ett populärt stopp från sommartrafiken som vi inte vill missa. 


På en 1700-talsgård mitt på Kållandsö, bara ett stenkast från Läckö slott, ligger det ekologiska jordbruket Ekebo gård >>. Gården har en äppellund med 120 träd och stuguthyrning. Vill du besöka gården kan du göra det genom att boka det västsvenska konceptet "Meet the locals", som helt enkelt går ut på att du som besökare ska få en härlig och lite annorlunda upplevelse av en plats genom lokalbefolkningens ögon.

Tycker du om trädgård, historia, odling och lantbruk, djur och livet på landet så kommer du gilla ett besök hos Sara och Niklas. Besöker du gården sommartid njuter ni av fika och härliga samtal i trädgården, kommer du istället runt skördetid i september-oktober så får du gärna vara med och musta äpplen i den gamla vagnboden. Självklart får du med dig äpplemust hem. 

 

Inte långt från Ekebo gård hittar vi vårt nästa stopp på Kållandsö. Med vattnet som närmsta granne, bara några kilometer söder om Läckö slott, ligger Läckö Strand >>. I en lummig och rofylld miljö med stranden framför fötterna och skogen i ryggen hittar du här stugboende, camping, livsstilsbutik och ett mysigt café. Här äter du hembakat gofika med fokus på närproducerat och hittar fina skatter att förgylla ditt hem med i butiken där du hittar produkter för trädgård, inredning, barnkläder och fina saker till barnrummet.

Vi kör vidare i de idylliska omgivningarna och närmar oss snart Kållandsö vita pärla. Ett 1200-tals barrockslott också kallat Läckö Slott. Här i de historiska omgivningarna hittar du både café, restaurang, boende, guidade turer på slottet, operaföreställningar och mycket mer. Inramad av vita höga stenmurar breder Lilla Slottsträdgården >> ut sig i flera etage intill slottets högra sida. I denna oas glömmer man både tid och rum. Ströva runt bland de ekologiska odlingarna där allt skördas och bärs direkt till köket där det tillagas. Mer närodlat är så kan det ju knappast bli. Kanske träffar du också någon av de skickliga trädgårdsmästarna som arbetar med att gräva, plantera, kompostera, vårda och odla. I den här trädgården lämnas inget åt slumpen.  

Längs Trädgårdsrunda Vänerkusten hittar du många underbara platser att besöka. Avsätt en heldag för trädgårdsinspiration och beta av alla platser under en dag. Eller använd som inspiration för enskilda dagsutflykter för att verkligen hinna njuta av varje plats. Vi ses i grönskan!