({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
par vandrar i solnedgången

Fotograf: Roger Borgelid

Romantisk camping-weekend i Bohusläns skärgård

Att fly vardagen behöver inte vara särskilt dyrt eller krångligt. Bohusläns campingar erbjuder mysiga stugor, natursköna vandringsleder, salta havsbad och västkustens bästa skaldjur.

Visst längtar vi väl alla bort ibland? Så varför inte ta med någon du håller kär på en romantisk, avkopplande och naturnära vistelse till Bohuskusten. 

Välj våren eller hösten

Det är ingen överraskning att campingar och resorter lockar till sig många barnfamiljer på sommaren. Men under våren och hösten (och vintern) är campingarna en helt annan plats. Det är lite som lugnet före eller efter stormen. Över de klippor och stränder, som på sommaren fylls av tusentals badgäster, vilar under resten av året en sällan skådad stillhet. Många anser också att västkusten är som allra vackrast just på våren och hösten. Naturen tar liksom ett djupt andetag då. Luften är klarare, skaldjuren smakar intensivare och kustsamhällena är lugnare.
 

Fotograf: Roger Borgelid

Mysiga och lyxiga stugor

Det finns många olika boendeformer på en camping, men bland de mysigaste måste ändå vara att bo i stuga. Idag är campingstugor dessutom smart inredda och har det mesta man behöver. Här finns gratis parkeringsplats, sköna sängar, någonstans att sitta, dusch och toalett, och ett kök med spis, kylskåp och kaffebryggare. Om ni inte vill äta på restaurang kan ni förbereda middagen tillsammans, dricka något gott och ge varandra tid att prata till punkt. 

Numera kan många campingar även erbjuda lyxiga hotellstugor med tv, diskmaskin och wifi. Det går att boka så att sängarna är bäddade och klara när ni anländer och att slutstädning ingår. 

Många av stugorna i Bohuslän ligger med makalösa vyer över hav och klippor, vilket faktiskt inte är så konstigt, det är nämligen camparen själv som har valt platsen. Här kan du läsa mer om historian bakom den svenska campingtraditionen. 

Fotograf: Jonas Ingman

Söker ni romantik…

Låt den varma känslan följa med även utanför stugan. Bohuslän är nämligen ett dramatiskt landskap med många vackra platser att upptäcka. 

  • Vandra längs kustleder som slingrar sig över idylliska klipplandskap, förbi röda fiskebodar och kluckande bryggor. Lunchen äter ni förslagsvis picknick-inspirerat på någon av de otaliga utsiktsplatser som passeras. Börjar ni tidigt på morgonen har ni chansen att se dimman lätta över skärgården, speciellt under våren, hösten eller vintern.

  • Gå på konstrunda. Det västsvenska kustlandet har många konst- och kulturupplevelser, inte minst under påsken. Missa heller inte att spana in Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn.

  • Ta en tur tillbaka i historien. Såväl Bohusläns museum och Vitlycke museum, med de historiska hällristningarna i Tanum, är värt ett besök.

  • Båtluffa till någon av Bohusläns öar och kustsamhällen, till exempel Gullholmen, Hållö, Väderöarna, Käringön eller Åstol. Strosa runt bland bilfria gator och små hantverksbutiker. Kommer ni utanför sommarsäsongen råder här en sällan skådad stillhet.

  • Hyr cyklar och utforska omgivningarna kring campingen. 

…avkoppling…

Man måste inte ta in på renodlade spa-anläggningar för att unna sig en avkopplande relaxupplevelse. De flesta campingar har badtunnor, bubbelpooler och bastur. Skåla med ett glas bubbel, och kombinera gärna bastubadet med ett dopp i havet. 

Fotograf: Jonas Ingman @ Bruksbild

…eller naturnära upplevelser?

Söker ni upplevelser till havs behöver ni inte leta länge. Hyr en tvåmannakajak och styr mot närmaste örike, testa på skaldjursfiske med en lokal fiskare, eller ge er iväg på promenad längs en vandringsled. Är ni här under hösten så kan ni plocka svamp och ta med er tillbaka till stugan och laga till en smarrig kvällsmacka.

Fotograf: Amplifyphoto/ Markus Holm


Här finns fler naturnära upplevelser i Bohuslän: 

  • Kosterhavet, Sveriges enda marina nationalpark, har omkring 12 000 djur- och växtarter, häften under ytan och hälften på land. Naturum Kosterhavet är ett bra ställe att börja utflykten på. Perfekt för er som gillar att snorkla!

  • Nordens Ark, som både är en djurpark och en zoologisk bevarandepark. Spana in udda arter som stinkpaddor, skruvhornsgetter och amurtigern (världens största kattdjur).

  • Havets Hus i Lysekil. Man slutar aldrig att förundras över det enorma tunnelakvariet där hajar och rockor simmar precis ovanför huvudet på besökarna.

Tips!

Vill ni bo lite annorlunda? Testa på glamping i lyxiga safaritält, som har alltifrån kök och toalett till riktiga sängar. Man kan säga att det är för dig som vill tälta, men ändå inte. 

Som ni märker har campingarna i Bohuslän mycket att erbjuda. Och som sagt, kom hit under våren eller hösten för att uppleva västkusten i er egen takt. 

Till Camping i Bohuslän  

 

Andra har också läst: