Pilgrimer, helgon och mord
Under tidigt 1200-tal uppstod en av den svenska medeltidens mest särpräglade religiösa kulter i Dalsland. Berättelsen om Sankt Nicolaus i Edsleskog är svårdaterad och som i många andra myter går berättelserna isär lite här och var. Men fram till reformationen på 1500-talet var Edsleskog ett kyrkligt centrum dit pilgrimer vallfärdade i stora skaror och spåren går att hitta än idag.
Det hela börjar med ett mord på en präst. Han namn var Nils, även kallad Nicolaus. Hur och varför han blev mördad vet ingen med säkerhet. Det påstås att han blev mördad av två ynglingar som kommit försent till gudstjänsten. När prästen inte ville predika för dem blev de ilskna och slog ihjäl honom. Den mer allmängiltiga berättelsen säger att det var när han var på väg till en svårt sjuk för att ge Kristi lekamen som han på ett ohyggligt sätt blev dräpt av gudlösa människor. Men mördad blev han och vad som hände sen tror vi knappast att han kunde föreställa sig.
Mirakel sker
Sommaren år 1220 – skrev biskop Bengt i Skara ett brev till påven för att informera om hur folket i Edsleskog hade börjat bygga en kyrka för att hedra minnet av den överfallna och mördade prästen Nicolaus. På platsen där prästen blev dräpt hade det spruckit upp en källa, mirakler hade ägt rum och att det var uppenbart för sockenborna att Nicolaus var helig.
Fotograf: The Free Social Encyclopedia
Dalsland får ett helgon
Påven Honorius III var inte den som var den, utan lät helgonförklara Nicolaus. Därmed satte han startskottet för kulten kring Sankt Nicolaus i Edsleskog. Han vördades med stor entusiasm under påföljande sekler. Vid Sankt Nicolaus källa byggdes ett kapell. Den som led av sjukdom och offrade gåvor vigda åt helgonet blev botade här. Pilgrimer vallfärdade till Edsleskog från när och fjärran, kulten växte, pengarna rullande in och under nästan 300 år blomstrade platsen.
Kyrkan
Kyrkan i Edsleskog, som biskopen skrivit om, var för den tiden ovanligt stor. Speciellt för en så liten socken utan kloster. Men det kom så många pilgrimer till Edsleskog att det extra utrymmet behövdes. Men när medeltiden gick mot sitt slut och reformationen tog vid på 1500-talet, motarbetades alla typer av helgonkulter. År 1568 i samband med det sjuåriga kriget brann kyrkan i Edsleskog och tiden som kyrkligt centrum var över.
Fotograf: Lödöse Museum
Utgrävningar
År 2019 gjordes utgrävningar på platsen där kyrkan stått och man upptäckte någonting märkligt. Kyrkan var byggd i tegel. Om dateringen till omkring år 1220 stämmer är det alltså omkring 20–30 år innan man tidigare antagit att tegeltekniken började användas vid kyrkobyggen i vår del av landet. Vi vet nu också med säkerhet att kyrkan var mycket stor och hade en speciell utformning. Den var cirka 48 meter lång och 29 meter bred, treskeppig med korsarmar. Det liknade närmast en medeltida katedral.
Fotograf: Emma Augustsson
Den som besöker Edsleskog idag
Den som besöker Edsleskog idag kan faktiskt besöka Sankt Nicolaus källa. Även om det inte finns några arkeologiska bevis att källan fanns just här. Av Edsleskogs gamla kyrka finns det idag bara ett minnesmärke kvar. Edsleskogs nya kyrka började byggas år 1902 då den gamla kyrkan brann ner till grunden. Kyrkan invigdes 1905. Från den gamla kyrkan räddades enbart två träfigurer som föreställer Moses och Aron, samt två tennljusstakar, krucifix, mässhake och prästlängd inramad.
De flesta som besöker Edsleskog idag kommer för att njuta av den vackra naturen kring sjön Edslan och vandra på de fina vandringslederna längs med sjön. Edsleskogs Wärdshus erbjuder vackert sjönära boende för både pilgrimer och vandrare.
Fotograf: Emma Augustsson
Källor
Dalslands Historia - Dick Harrison dalslandexplorer.se
lodosemuseum.se