({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Tony Ryman

Unionsleden
Moss - Dalsland - Karlstad

350 km indelad i sju dagsetapper

Vill du cykla i två länder med en spännande och varierad natur i ett område rikt på naturnära upplevelser är Unionsleden ett utmärkt val. Din cykelresa startar vid Oslofjorden i norska Moss och avslutas i Karlstad som ligger vid Sveriges största insjö Vänern. Ledens namn kommer av att Sverige och Norge mellan 1814 – 1905 var en union. Unionen bildades i Moss och avslutades i Karlstad precis som cykelleden. Sedan unionsupplösningen har vi fortsatt att vara goda grannar med mycket utbyte över gränsen.

www.unionsleden.com

Varierat landskap
När du cyklar Unionsleden kommer du att slås av det vackra omväxlande landskapet. Ena stunden cyklar du genom byar, i nästa längs någon av alla våra sjöar. Du kommer cykla på vindlande grusvägar genom skogar och öppna landskap med betande djur. Du har aldrig långt till ett svalkande bad eller vacker utsiktsplats där du kan inta din picknic.

Fotograf: Tony Ryman

Upplevelser
Längs Unionsleden finns många sevärdheter som knyter an till dess historia. Men även konstgallerier, ett whiskydestilleri och gårdsbutiker dyker upp längs leden. Om du vill ha omväxling till cykelsadeln finns mycket naturnära aktiviteter, båtturer, paddling eller varför inte prova fiskelyckan på Dalslands Kanal eller i Halden Vassdraget. En vandring eller ett besök på Dalslands Aktiviteter som har höghöjdsbanor, ridturer och en älgpark kan vi också rekommendera. Mer upplevelser längs Unionsleden kommer du att hitta på www.unionsleden.com men också på www.visitoestfold.com, www.dalsland.com och www.visitvarmland.com.

Mat och sömn
På resan är det viktigt att sova och äta gott. Unionsleden är uppdelad i lämpliga dagsetapper, det finns oftast matställen att pausa vid, annars kan ditt boende skicka med lunchpaket. Sover gott gör du på hotell, herrgård, glashus men även ett tåghotell står redo med en skön säng och god middag efter en dag på cykel. Våra boenden är ”Cykelvänligt boende”, dvs man har anpassat sig för att vara extra välkomnande för cyklister.

Läs mer om cykelvänligt boende

Fotograf: Tony Ryman

Genom Dalsland

Etapperna 4 och 5 går genom Dalsland på fina landsvägar och nedlagda banvallar längs Dalslands kanal. Du passerar slussar och sjöar samt ser spår av hur sjöarna användes förr i tiden för timmerflottning och industrier. På sommaren finns också möjlighet att ta passagerarbåten mellan Bengtsfors och Dals Långed om du vill vila benen en stund.

Etapp 4, Lennarstsfors - Bengtsfors 

Etapp 5, Bengtsfors - Edsleskog

Fotograf: Christiane DIetz

Missa inte!

 Halmens hus, Bengtsfors - Nordens enda halmmuseum med Dalslands bästa utsikt

 First hotel, Bengtsfors - Trevligt hotell med utsikt över Lelång mitt i centrum.

 Upplev naturen i kanot, Bengtsfors - Hyr en kanot hos Silverlake och upplev naturen från vattnet. 

 Baldersnäs Herrgård, Dals Långed - Upplev naturen, bo bekvämt och ät gott på en av Dalslands främsta restauranger, Öjentorps kök.

 Villa Weidling, Fröskog - Mysigt B&B med vandringsleder runt knuten. 5 min cykeltur från Fengersfors. 

 Not Quite, Fengersfors - Pappersfabrik som blev kulturcenter. Utställningar, bistro, bageri och butik. 

 

 

Paketerbjudande - Unionsleden

 Baldersnäs Herrgård, Dals Långed
En trevlig cykelresa längs unionsleden med morgondopp, frukost, en härlig cykeltur till Not Quite och en 5 rätters meny som väntar när du kommer tillbaka. 

  • I paketet ingår: övernattning i dubbelrum, frukost och flerrätters menyer.
  • Missa inte: Den fina hantverksboden. Bastu, jacuzzin eller massagestol. 

Läs mer & boka  

 

Fakta om leden

Längd:

Unionsleden är totalt 350 km lång och går mellan Moss och Karlstad.

Leden går på en blandning av lågtrafikerade asfalterade småvägar, grusvägar och cykelbanor. Kartverktyget ger dig bra information om både underlag och nivåskillnader. 

Ungefärlig tid:

Unionsleden är indelad i sju dagsetapper.

  • Moss – Askim, 45,5 km
  • Askim – Töcksfors, 57 km
  • Töcksfors – Lennartsfors, 41 km
  • Lennartsfors – Bengtsfors, 46 km
  • Bengtsfors – Edsleskog, 42,8 km
  • Edsleskog – Borgvik, 60 km
  • Borgvik – Karlstad, 60 km

Mer info om alla etapper

Tänk på:

Utbudet och avståndet mellan service som butiker, möjlighet till fika och mat varierar. Ibland kan medhavd picknic vara ett bra alternativ, flera av boendena erbjuder matpaket som du kan ta med dig. Med tanke på pandemin rekommenderar vi att du kontrollerar öppettider på dina planerade stopp längs vägen en extra gång.

OBS! I år är det tyvärr en speciell situation. Pandemin gör att det i skrivande stund inte är möjligt att cykla över gränsen. Förutsättningarna kan komma att ändras, håll koll på myndigheternas information.

Markering:

Unionsleden är markerad med röda skyltar med texten "Unionsleden" på.  

Svårighetsgrad:

Varierad svårighet.

Leden går på en blandning av lågtrafikerade asfalterade småvägar, grusvägar och cykelbanor. Kartverktyget på unionsleden.com ger dig bra information om både underlag och nivåskillnader. 

Start och mål:

Leden går mellan Moss och Karstad. Du bestämmer själv vart du vill starta och avsluta. 

Du kan självklart börja och avsluta din cykelresa vart du vill längs leden. Du kan till exempel välja att cykla mellan två boenden eller enstaka ettapper. 

Karta:

Du hittar allt kartmaterial på unionsleden.com.

Karta

GPX-filer 

Kontaktinformation

Unionsleden


Telefon: +46


E-post: info@dalsland.com

Hemsida: unionsleden.com