({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Äng

Fotograf: Nadja Odenhage

Njutvandra i Dalsland

Människan är gjord för att vandra - det är så evolutionen har tänkt ut det. Vår upprätta gång och våra stora sätesmuskler är några av våra superkrafter! Och vi mår bra av att röra oss ute i naturen! Forskarna säger det och du själv vet det. Eller hur? Visst känns det väldigt bra i både kropp och själ efter en aktiv dag utomhus.

 

Enligt tidningsdrottningen Amelia Adamo stavas det nya sättet att umgås njutvandring. Hon har även gett ut en bok med samma tema.

Njutvandra - En njutningsfull dagsetapp utan ryggsäck och en trerätters middag vid målet

Hur gör man, undrar du kanske. Jo. Nyckeln är att välja rätt längd på dagsetapperna och inte släpa på tung packning, att unna sig vällagad lokal mat istället för frystorkat och krydda naturupplevelsen med en portion kultur. Adderar man dessutom en nybäddad hotellsäng, ett gäng glada vänner och läppglans, är receptet komplett. Vandring blir njutning istället för prestation.

"...vi tycker att det är trevligt att mötas av en trerätters middag när vi kommer fram."

- Amelia Adamo

 

Så när Amelia Adamo besökte Dalsland med sin vandringsgrupp förra året levde de naturligtvis som de lär: Dagsturerna på Pilgrimsleden och i Sörknattens naturreservat koordinerades av företaget Dalslandsresor och självklart fanns en lokal guide som tillförde intressant ny kunskap.

Vandring & bubbel

På kulturprogrammet stod såväl akveduktsightseeing som Dalslandskonst och en Pusshållplats. Magarna mättades med god dalsländsk mat både vid dukade bord och ute i det fria. Vid ett tillfälle bjöds det, till vandrarnas stora förtjusning, till och med på vildsvinsgryta och svalkande bubbel under vandringen!

Umgänget med vännerna och många svalkande bad i kristallklara sjöar satte guldkant på naturupplevelsen. De bekväma sängarna och de goda frukostarna hittade kompisgänget på Baldersnäs herrgård och Upperud 9:9. Så gör som Amelia: Ut och njut - i Dalsland!

PILGRIMSLEDEN - Den norra delen går 40 km längs kristallklara sjöar, över kvartsitberg och i vackra blåbärskogar. I Edsleskog asluter Storspåret som tar dig hela vägen till Åmål. 

TRESTICKLAN NATIONALPARK - Fina leder i det för norra Dalsland typsika sprickdalslandskapet. 

YTTRE BODANE - Skogsmark och skrärgård i ett. Så vackert!

SÖRKNATTEN & BASTÅSEN - Trolsk Ronja Röverdotternatur med vackra vyer. 

BALJÅSEN & ORSHÖJDEN - Dalslands högsta punkt... och så mycket mer!

KROPPEFJÄLL -  Ett enastående vackert platåbergmed många leder och totalt sex naturreservat. 

BRÄNDA BERGEN - Berg, utsikt, och pittoreska slussmiljöer vid Dalslands Kanal. 

Bo & ät gott

Bra hotellboende längs våra leder som erbjuder sköna sängar för trötta ben och god mat för guldkant.

Vandra med guide

Förhöj din resa i Dalsland med en auktoriserad Dalslandsguide som ger din vandring det lilla extra.

Andra har också läst...