({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Hjo /
  • Roadtrip kring Hjo
Kor på Almnäs Bruk.

Fotograf: Jesper Anhede

ROADTRIP PÅ HJOS LANDSBYGD

Häng med på en roadtrip på landsbygden kring Hjo. Upptäck kyrkor, gårdsbutiker, lokala hantverkare, badplatser och roliga övernattningsalternativ.


Vår roadtrip tar dig med på en tur ut på Hjos landsbygd, från Grevbäck och Björkenäs i norr, Mullsjödal, Mofalla och Korsberga i väster, Gate, Norra och Södra Fågelås söder om Hjo och tillbaks till Långeruder och Grebban strax sydväst om Hjo.

Genom att följa de 10 geografiska kartpunkterna (markerade A till I) kan du stanna på upp till 20 besöksmål längs vägen. Du kan göra rundturen med eller utan övernattning. I vårt förslag har vi inkluderat 4 övernattningar. 

 

Snabbfakta rundtur

Vad: rundtur på landsbygden
Transport:
bil eller cykel
Sträcka:
 ca 57 km 
Övernattning: 4 nätter (kan göras med eller utan övernattning)
Antal dagar: vårt rundtursförslag inkluderar 4 dagar  
Antal stopp: ett 20-tal stopp, valfritt hur många man besöker 

 

DAG 1 

 

KARTPUNKT A. Grevbäck - norr om Hjo 

BESÖKSMÅL 1. Övernattning i Hansatorp - ÅRET RUNT 
Vi startar vår rundtur i Grevbäck. Här har tillbringar vi första natten i stuga på gården Hansatorp i Spakås Grevbäck. På gården finns två stugor med totalt 6 bäddar för ett större sällskap. Allt sänglinne ingår vilket gör det lätt att packa. Vi får tillgång till egen uteplats, eget badrum och kök och en av stugorna har även egen bastu. 

För den som vill bada ligger Vättern en promenad bort. 

Mer info om stugorna hittar du här >>

BESÖKSMÅL 2. Ansiktsbehandling på Skin by Linn - ÅRET RUNT 
På gården finns också hudterapeuten Skin by Linn. Så vi passar på att göra en skön ansiktsbehandling, bada i inomhuspoolen och njuta av dagen. 

Mer info om Skin by Linn här >>

 

DAG 2 

 

KARTPUNKT B. Björkenäs - norr om Hjo 

BESÖKSMÅL 3. Avstickare till Kärrgårdens Glamping - SOMMARTID 
Inte långt från Björkenäs Lantliv ligger Kärrgårdens Glamping. Så vi passar på att göra en liten avstickare från huvudrutten för att prova på denna lyxigare variant av camping. Riktigt mysigt!

Vi får tillgång till eget tält med utekök, egen sittplats, duschmöjlighet, torrdass och grillplats.

Mer info om Kärrgårdens Glamping här >>   

Fotograf: Kärrgårdens Glamping

 

DAG 3 

 

KARTPUNKT C. Mullsjödal - väster om Hjo  

BESÖKSMÅL 4. Silver och grönsaker på Ljunghem - RING FÖR BESÖK 
Vi vaknar upp dag 3 efter en härlig glampingnatt och åker vidare västerut mot Mullsjödal och den lilla sjön Mullsjön. Här besöker vi gården Ljunghem för att titta på Sofias silversmide och kanske även inhandla lite av gårdens grönsaker. 

Mer om Ljunghem här >> 

 

Fotograf: Jesper Anhede

 

KARTPUNKT D. Mofalla - väster om Hjo  

BESÖKSMÅL 5. Grön sparris på Mofalla Lantgård - VÅR OCH HÖST  
Inte långt från Ljunghem hamnar vi så i Smedskogen i Mofalla, på Mofalla Lantgård. Här i gårdsbutiken säljs grönsaker, ägg, must med mera, men framförallt gårdens egna gröna sparris. Gården drivs av Maria Lennartsson och Anders Dahlgren. 

Kika gärna på Mofalla Lantgårds facebook >> för att hålla dig uppdaterad med när gårdsbutiken är öppen. Du kan även ringa före ditt besök för att se om någon på gården är hemma för att hjälpa dig.

KARTPUNKT E. Korsberga - väster om Hjo 

BESÖKSMÅL 6. Självplock av blommor i Sänneryd - AUGUSTI 
Nu börjar vi närma oss gården Lilla Sänneryd strax utanför Korsberga. Här erbjuder Sänneryd Trädgård självplock av blommor i augusti. I snittblomsodlingen plockar vi själva våra blommor och binder sedan till en vacker och somrig bukett. En ganska ovanlig upplevelse i Sverige - men ack så mysig. 

Öppettider till Sänneryd här >>

Mer om Sänneryd Trädgård >>

Fotograf: Visit Hjo

 

KARTPUNKT F. Gate - söder om Hjo  

BESÖKSMÅL 7. Bisonsafari - SOMMARTID 
Vi fortsätter söderut förbi Klämmesbo och hamnar så småningom i Gate. Här ligger Bisonfarmen och vi ska testa på bisonsafari. Ett spännande äventyr där du, tillsammans med gårdens guide, får följa med på ett djurnära upplevelse bland gigantiska bisonoxar. Riktigt häftigt! 

Vi passar även på att köpa med oss eget bisonkött i gårdsbutiken där bisonburgare sägs vara populärt att lägga på grillen en härlig sommarkväll.

Som ytterligare aktivitet hyr vi fyrhjuling och ger oss ut på en liten tur i närliggande skog och mark.  

Vi avslutar sedan trötta och nöjda med bisonburgare i Bisonsaloonen. 

PS. Har du med dig egen husbil finns det ställplats på gården. 

Mer info om Bisonfarmen hittar du här >>

BESÖKSMÅL 8. Hem och Fix - HELA ÅRET

Innan du tar dig söderut mot Södra Fågelås vackra kyrka så är är det ett måste att stanna till vid Annettes inredningsbutik och frisörsalong. I den lilla butiken på landet hittar du inredning både för inne- och utomhusbruk. Mer om Hem och Fix här >>

 

KARTPUNKT G. Södra Fågelås - söder om Hjo 

BESÖKSMÅL 9. Södra Fågelås kyrka - SOMMARTID, ÖVRIGA ÅRET RING FÖR BESÖK
Vi lämnar Gate nöjda och belåtna, beger oss ut mot väg 195 och styr norrut, riktning Hjo. Vi ska besöka Äskelid för ett litet besök på Lervis keramik och Eskelid Brödkultur. Men, på vägen stannar vi till vid Södra Fågelås kyrka >>. Denna lilla mysiga träkyrka från 1600-talet innehåller takmålningar av ingen mindre än den kända konstnären Simon Gate. 

Fotograf: Hjo Turistinformation


BESÖKSMÅL 10. Keramik hos Lervis - HELA ÅRET 

Efter detta kyrkobesök avslutar vi så dagen hos Lervis. Här i sin gårdsbutik säljer Ellen sin vackra keramik - brukskeramik så som skålar, brickor och muggar. Så vackra saker!

Mer info om Lervis här >>

BESÖKSMÅL 11. Stugnatt i Äskelid - MAJ-SEPTEMBER
På Ellens gård övernattar vi i gårdens mysiga stuga. Stugan är fördelad på två hus; ett med fullt utrustat kök, toalett, dusch och i det andra finns sovmöjligheter. WiFi ingår och du kan hyra sängkläder. Här finns också möjlighet att hyra bastu med tillhörande utedusch samt ekopool för ett dopp. Även cyklar finns att låna för den som vill ta en tur i den vackra omgivningen. 

Mer info om övernattning i Äskelid här >>

 

DAG 4 

 

 

KARTPUNKT H. Norra Fågelås - söder om Hjo 

Vi fortsätter i riktning norrut mot Hjo för att besöka ytterligare en kyrka, Norra Fågelås kyrka, och Bernhard på Vätternsparris (OBS! Den vita sparrisen har sin säsong i maj och juni). Men, på vägen stannar vi först till på ett par ställen för att först bada i Vättern och sedan luncha. 

BESÖKSMÅL 13. Bad vid Storebro - Vättern - SOMMARTID, VINTERTID FÖR DEN TAPPRE
Badplatsen Storebro som vi ska till ligger strax söder om Almnäs Bruk. Därför svänger vi av riksväg 195 och beger oss en lite bit österut, passerar idrottsplatsen Landbyvallen och vidare ner mot Vätterstranden. Här vid Storebro badplats har vi en mysig stund med brasa på stranden, påtår av kokkaffe och ett dopp i sjön.  

PS. Vill man göra ytterligare en natt och tälta, passar det alldeles utmärkt här vid stranden. 

Fotograf: Visit Hjo

 

BESÖKSMÅL 14. Lunch med utsikt på Hökensås Golfklubb - ÅRET RUNT 
Efter doppet är vi lite hungriga! Därför styr vi tillbaks ut till väg 195, kör en liten sträcka och svänger sedan av västerut - vid skylten som visar Hökensås Golfklubb. Detta område kallas för Trollebo. Den lilla vägen upp till klubben tar oss upp på åsen och vi bjuds på en fantastisk utsikt över Vättern som vi just doppat oss i. Lunchen i Golfrestaurangen på Hökensås Golfklubb >> smakar fantastiskt! Så nöjda och belåtna kan vi nu fortsätta får tur mot sparris och kyrkobesök. 

BESÖKSMÅL 15. Vit sparris på Vätternsparris - MAJ-JUNI 
Vi beger oss åter ut på riksväg 195 norrut och svänger sedan av mot Norra Fågelås. Här vid kyrkan tittar vi först in hos Bernhard i gårdsbutiken på Vätternsparris. Bernhard kommer ursprungligen från Tyskland där den vita sparrisen är en delikatess som äts varje vår över hela landet. I över 10 år har han nu odlat denna tyska delikatess här i Norra Fågelås med en säsong som sträcker sig från början av maj till slutet av juni, beroende på hur varm vår och försommar är.

Visste du förresten att den vita sparrisen, till skillnad från den gröna, växer under jord? Det är det som gör att den är vit till skillnad mot den gröna som växer ovan jord, får möta solen och på så vis bli grön. Sorten är dock den samma.

Vi köper med oss en bunt som vi ska koka och äta med smör, olivolja, lite citron och salt. Mumma!

Mer info om Vätternsparris hittar du här >> 

Fotograf: Jesper Anhede


BESÖKSMÅL 16. Norra Fågelås kyrka - SOMMARTID, ÖVRIGA ÅRET RING FÖR BESÖK 

Alldeles granne med Bernhard och Vätternsparris ligger Norra Fågelås kyrka - med samma parkering - så vi låter bilen stå kvar. Denna kyrka sägs vara den äldsta kyrkan i Hjo, med anor från 1100-talet. Sakristian hör till en av de äldsta bevarade delarna.

Kyrkan vi ser idag hör hemma i gotisk tid, från sent 1200-tal. Inuti kyrkan finns gott om spår i form av donationer av de välbärgade ätter som bott här och haft kyrkan som familjekyrka. Kika gärna på alla fantastiska familjesköldar på väggarna - jättevackra! 

Mer info om Norra Fågelås kyrka hittar du här >>

BESÖKSMÅL 17. Fika på Maple Rock Ranch - SOMMARTID 
Efter kyrkobesöket fortsätter vi den lilla landsvägen norrut mot Hjo och stannar snart till på Maple Rock Ranch >>. Här stannar vi för en liten fikapaus och besöker vi gårdens sommarcafé. Vacker utsikt över Vättern i kombination med hembakt fika gjort med gårdens ägg sitter fint! Här säljs även gårdens råvaror - såsom kött och grönsaker. För sommarcaféets öppettider, besök Maple Rock Ranch på Facebook >>

 

KARTPUNKT I. Långeruder och Grebban - sydväst om Hjo 

BESÖKSMÅL 18. Ringabergets Honung - RING FÖR BESÖK 
Vi gör en liten avstickare till Ringarbergets Honung >>. Här passar vi på att köpa med oss lite av Ebbes goda ekologiska honung som vi sedan kan njuta av senare i höst i en god kopp te.  

BESÖKSMÅL 19. En natt i tinyhouse mitt i skogen - ÅRET RUNT 
Vi beslutar oss för att övernatta en tredje natt. Detta gör vi mitt i skogen, hos InForest. Här finns tre självförsörjande tinyhouses, mitt i skogarna kring Långeruder.

Vi får huset Ebbe, som tillsammans med husen Esther och Vilgot, ligger i närheten av Mullsjön. Här hos Ebbe njuter vi av en härlig kväll där vi beställer en "make-away" till middag - en färdig kasse med råvaror från restaurang Biergarten i Hjo >>, som vi själva tillagar på grillen som finns vid vårt tinyhouse. Vi sover sedan gott omgivna av skog, tystnad och lugn - precis som det ska vara. 

Mer info om InForest hittar du här >>