({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Bockaskedeåsen

Fotograf: Jonas Ingman

Avsiktsförklaring Visit Hornborgasjön

Visit Hornborborgasjön arbetar med en avsiktsförklaring som ska vara klar 2024. Det krävs fortsatta förankringssamtal, för att säkerställa ett aktivt engagemang från såväl kommunledningar som styrgrupp och arbetsgrupp för Visit Hornborgasjön.

Tanken med avsiktsförklaringen är att stärka samverkan ytterligare mellan kommunerna Falköping, Skara och Skövde samt engagera fler funktioner i berörda förvaltningar och avdelningar över kommungränserna.

VARFÖR? Det nuvarande samarbetsavtalet utgår från ett destinationsutvecklingsperspektiv med fokus på affärsutveckling, paketering, produktutveckling och marknadsföring. Vi behöver bredda perspektivet och även tänka utifrån platsen och hur destinationsutvecklingen kan bidra till en hållbar platsutveckling.

VAD? Identifiera de områden som behöver ingå i en hållbar platsutveckling. Dessa behöver förtydligas i en avsiktsförklaring som ett komplement till befintligt avtal.

VEM? Identifiera vilka områden och funktioner inom politik och förvaltning som ska involveras i det fortsatta arbetet i de tre samarbetskommunerna.

HUR? Planera, organisera och genomföra processer i de utvecklingsområden som ska prioriteras i avsiktsförklaringen för att tydliggöra avsikter och syften. Det vill säga hitta konkreta och fler områden och teman där vi kan arbeta över förvaltnings- och kommungränser. Ett exempel skulle kunna vara att föra gemensamma medborgardialoger ihop med Kultur- och fritidsförvaltningarna i våra tre kommuner. 

 

Vad är Hållbar platsutveckling genom turism?

Platsutveckling genom turism är ett begrepp som lanserades på bred front i Sverige med den nationella strategin En hållbar turism och växande besöksnäring 2021 och som med regeringsuppdraget till Tillväxtverket har utforskats ytterligare i den svenska kontexten under Tillväxtverkets två projektomgångar kring hållbar platsutveckling. 

Den nationella strategin för hållbar turism och växande besöksnäring lyfter fram platsutveckling som ett av flera horisontella perspektiv. Strategin anger bland annat fyra långsiktiga mål. De visar det önskade läget för svensk turism och besöksnäring om tio år:

  • Turism bidrar till attraktiva platser för besökare, boende, företag och investeringar
  • Samarbetet kring platsutveckling mellan den offentliga sektorn, det civila samhället och det privata näringslivet är långsiktigt, bygger på ömsesidig respekt och utgår från lokala förutsättningar och behov
  • Natur- och kulturvärden identifieras, värnas och utvecklas på ett respektfullt sätt
  • Besökare stannar längre och det finns fler besöksanledningar året runt.

Källa: Tillväxtverket. Läs mer om begreppet ”platsutveckling genom turism” i följeforskningsrapporten från Tillväxtverkets första projektomgång 2021–2022 här: (Hållbar platsutveckling genom turism, evenemang och möten. Följeforskning slutrapport, Ä 2021-503) fokus på mål 8 (delmål 8.9), mål 12 (delmål 12b) och mål 13 (delmål 13.3).

Läs mer på Tillväxtverkets kunskapsbank!