({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
En kvinna och en man står i med var sin paddel i förgrunden syns några kanoter.

Fotograf: Tuana Fridén

9 outdoor-aktiviteter runt Hornborgasjön

  • Friendly Travel

Den skiftande naturen runt Hornborgasjön gör att förutsättningarna för outdoor-aktiviteter sitter som en väl ingången vandringskänga på foten: perfekt. Tack vare lokala, småskaliga aktörer i området kan du få ut mesta möjliga. Här är nio aktiviteter som gör det lätt att upptäcka Hornborgasjön utomhus – i allt från historisk pilgrimsvandring till Amazonaspaddling.

Nå höga höjder på Billingen

Skövdeberget Billingen är en toppenbra utgångspunkt för dig som söker aktiva, naturnära upplevelser. Oavsett form. För vandraren med den ringlande Billingeleden, på totalt 57 kilometer, som i fullängd tar dig runt hela berget. På berget finns också mer högintensiva höjdpunkter. Mountainbikeleder i olika svårighetsgrad, en bikepark med tekniska övningar för stor som liten, utmanande klättring och en höghöjdsbana som utvecklats i naturlig symbios med bergets trädtoppar. Höghöjdsbanan passar familjen, kompisgänget eller företaget som vill bygga lagkänslan och symboliserar Billingen i stort: här finns något för alla naturälskare med upptäckarlust.

Läs mer om upplevelser på Billingen


Amazonaspaddling vid Herrtorps Qvarn

Nej, Amazonas har inte flyttat till Skara. Men i kanoten längs Flian är den udda jämförelsen ändå oundviklig. Grönskan över ån bildar ett växtvalv som är rena rama guld och gröna skogar för att citera en gammal Melloartist. Ta med fördel dagsturen, sex kilometer uppströms, till Hornborgasjön och tillbaka. En smått episk tur i historisk trakt! Flian, med Herrtorps Qvarn som startpunkt, bjuder också in till mer naturnära upptäckter med det lokala djurlivet i fokus. Guidad bäversafari i kanot längs ån kan du uppleva under sommaren. Eller nappar du rentav på en rofylld fiskevecka med arter som färna och id på spöt? Flian fixar det mesta.

Läs mer om aktiviteter på Herrtorps Qvarn


Gå i spinn på Mösseberg

Mösseberg i Falköping har praktiskt taget lika många upptäckter som plåtåbergets 327 meter. Här finns flera naturreservat, restauranger som värnar om det närproducerade och – inte minst – flera toppenaktiviteter högst upp. Att blicka ut från det 35 meter höga utsiktstornet är en höjdare. Kan något toppa det? På berget kan du också utmana kompisarna eller familjen på en runda discgolf får tävlingsnerven att må gott. Missa inte att njuta av utsikten medan du väntar på nästa kast!

Läs mer om upplevelser på Mösseberg


Pricka av platåberget Ålleberg

Den andra halvan i Falköpings bergsduo utgörs av det grönskande Ålleberg. Här blandas vidder och ytor med magisk lövskog och hisnande utsikt. Vandringen längs berget är lika rogivande skön som vacker. Utsikten från den höga höjden uppemot toppen är så vidsträckt, så fascinerande. Härifrån ser du över till Falköpingsyskonet Mösseberg och, vid klart väder även till flera andra av de skaraborgska platåbergen. Att utsikten ackompanjeras av ett naturligt hänförande fältmönster i mängder av nyanser av grönt gör inte direkt saken sämre. Här på kvällsvandring? Missa inte solnedgången! Då är utsikten över nejden som allra vackrast.

Läs mer om Ålleberg


Cykla och vandra vid världens vackraste väg

Mitt emellan Vänern och Vättern ligger det som kallas Vallebygden. En plats som, av den lokala ideella föreningen, går under epitetet världens vackraste väg. Och även om det är en hög målbild är det lätt att förstå. Trots att “Valle” bara är några få mil stort är det sprängfyllt av naturreservat – inte mindre än åtta stycken – som lockar till läcker vandring i det gulliga, kulliga landskapet. När körsbärsträden blommar är naturen som en trovärdig kuliss ur Bröderna Lejonhjärta och när hösten kommer skiftar naturen karaktär till en häftig färgpalett. Upplever du reservatens omkringliggande vägar från cykelsadeln finns mängder av gårdsbutiker med närproducerat och ekologiskt på menyn.

Läs mer om upplevelser i Vallebygden


Fall för vandringen vid Silverfallet

Törstar du efter naturreservat med vattenfall som naturlig ingrediens? Då ska du styra kosan till den historiska miljön vid Silverfallet-Karlsfors. Här finns forsen som störtar 60 meter ner över bergskanten och lövskog lätt att förälska sig i. När det blommar är havet av vitsippor ett synintryck du inte glömmer i första taget och platsen är som gjord för en picknick i skuggan under vandringens gång. Platsen har också en historia, som reservatet visar upp året om. Här låg nämligen en gång Karlsfors alunbruk och kalkbruk, på sin tid Skaraborgs största alunbruk. På vandringen kan du därför se 1800-talsrekvisita i form av fascinerande ruiner efter byggnader, kalkugnar och kvarnar.

Läs mer om upplevelser vid Silverfallet

Fotograf: Peter Nilsson

Gå historiska steg på pilgrimsleden

Det är inte för intet området mellan Vänern och Vättern kallas för Sveriges vagga. Här finns historiska platser nog många för att fylla en hel historiebok eller trilogi, fråga bara Jan Guillou. Och det kanske allra bästa och trevligaste sättet att upptäcka skådeplatser från en svunnen tid är längs pilgrimsleden mellan Falköping och Varnhem. Hela sträckan är närmare 44 kilometer som kan delas upp i tre för den som vill gå med tempo utan att springa heller hetsa. För hetsa vill du inte göra här. Inte med tanke på allt som leden leder till. Klosterruinen i Gudhem och Kata Gård – där kyrkans krypta sägs vara Sveriges äldst bevarade rum – är två historiska nedslag längs vandringen. Och det är långtifrån det enda kapitlen som ingår i sagan Pilgrimsleden. Leden passerar också Hornborgasjön, Mösseberg, Ekornavallen och kanonfina kulturlandskap och mysiga mat- och caféställen.

Läs mer om Pilgrimsleden

Fotograf: Lukasz Warzecha LWimages Studio

Sätt fotavtryck vid Hornborgasjön

Hornborgasjön är mer än bara tranor på våren. I direkt anslutning till sjön finns flera vackra vandringsleder. Pilgrimsvandringen mellan Falköping och Varnhem passerar Naturum Hornborgasjön (på sjöns östra sida). Och vid Naturum finns flera leder som demonstrerar sjöns storslagna sida året om, transäsong eller inte. Enmilsturen Ytterbergsleden som går genom ängar och kullar och ramas in av stengärdesgårdar och sjöns konstanta närvaro är en riktig läckerbit. Har du inte med matsäck? Misströsta inte. Vid Naturum finns Café Doppingen med mat, fika och vilsam utsikt över sjön till din tjänst.

Läs mer om vandring vid Hornborgasjön

Fotograf: Lukasz Warzecha LWimages Studio

Upptäck Billingeleden

Billingeleden är i sin helhet mäktiga 57 kilometer. Men lugn. Du behöver inte ta Billingevarvet runt i ett svep. De senaste åren har en mer tydlig etappindelning utmejslat åtta deletapper som med all önskvärd tydlighet visar vilket vandringsmecka trakten runt Billingen kan ståta med. På de åtta deletapperna finns något för alla vandringssmaker: tilltalande skog, hagar med betande djur, iögonfallande berghällar, flera småsjöar och historiska nedslag. Och varför inte ta det från början? Den första etappen, som tar sin utgångspunkt från Billingens fritidsområde, och bland annat passerar det naturliga konstverket av sten: Ryds grottor. De 10 till 20 meter höga stenpelarna – tillsammans med den redan höga höjden – gör att du känner dig toppen.

Läs mer om Billingeleden


Fler tips!

Vill du ha fler tips på naturupplevelser besök då vår sida - Hitta ut i naturen!

Hitta ut i naturen