({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Flyg vy över Billingen

Fotograf: Viggo Lundberg

Tillväxtverksprojekt - Hållbar platsutveckling genom turism

Genom Tillväxtverkets utlysningar Hållbar platsutveckling genom turism 2021 och förlängningen 2022 blev Visit Hornborgasjön beviljad medel till projektet Hållbar platsutveckling Hornborgasjön.  Detta gav oss möjligheten att fördjupa oss i frågan om det offentliga ansvaret och bygga mer kunskap kring platsutveckling genom turism.


Se filmen om hållbar turism som togs fram i projektet!

 

Thumbnail image

Steg 1. Hållbar platsutveckling Hornborgasjön, 2021-2022

Tillväxtverksprojektet, som genomfördes 2021-2022, hade som syfte att utveckla arbetsmetoder för en hållbar omställning där destinationsutveckling (företagsutveckling, produktutveckling, marknadsföring) sker i samklang med samhällsplaneringens principer för en hållbar utveckling. Målet med projektet var att öppna för dialog mellan inblandade parter (tjänstepersoner inom turist-
organisationerna och inom andra förvaltningar som på olika sätt berör eller berörs av turismfrågan), att öka kunskapen kring det bredare perspektivet hos beslutsfattare och tjänstepersoner, utveckla gemensamt tänkande och gemensamma begrepp, och därmed få alla att hitta sin roll över förvaltnings- och organisationsgränser. 

Av 150 olika projekt som sökte medel från Tillväxtverket, var det bara 13 som beviljades. Visit Hornborgasjön var en av dem. Förutom Visit Hornborgasjön, som är ett samarbete mellan turistorganisationerna i Skara, Skövde och Falköping fanns Länsstyrelsen, Naturvårdsverket, Platåbergens Geopark och Turistrådet Västsverige med som samverkanspartners i ansökan. 

Läs rapporten: Hållbar platsutveckling genom turism.

 

Steg 2. Fördjupningsprojekt, 2022-2023

2022 blev Visit Hornborgasjön beviljad en förlängning av projektet och med det ursprungliga projektets resultat och insikter som utgångspunkt har vi huvudsakligen fokuserat på det offentliga ledarskapet. Det innebär att vi har haft politiker och högre tjänstepersoner som primära målgrupper.  Målet har varit att lägga grunden för ett utökat uppdrag och en gemensam strategi och plan för hållbar platsutveckling genom turism i området kring Hornborgasjön. Syftet har vidare, i enlighet med den ursprungliga planen, varit att öka kunskapen om hållbar platsutveckling genom turism i dessa målgrupper för att på så vis ge politiker och högre tjänstepersoner förutsättningar att agera utifrån principerna för hållbar platsutveckling genom turism.

Två primära aktiviteter har stått i centrum i projektet:

  • Ta fram underlag för en gemensam långsiktig utvecklingsplan för Visit Hornborgasjön.
  • Ta fram en modell för den politiska förankringen och delaktigheten i förändrings-/utvecklingsarbete.

De viktigaste insikterna i projektet

Vi insåg under projektets gång att den komplexa uppgiften att ta fram underlag för en gemensam långsiktig utvecklingsplan måste föregås av en gemensam avsiktsförklaring mellan de tre kommunerna. Ytterligare en insikt som gjordes var att det fanns behov av en gemensam kommunikationsplan. Projektet har identifierat och beskrivit vad en avsiktsförklaring behöver omfatta.

Projektet har också utarbetat ett förslag till gemensam kommunikationsplan som stöd i det fortsatta arbetet. Betydelsen av en modell för den politiska förankringen och delaktigheten som omfattar att bygga kunskap, skapa en dialog och samsyn samt verka för en långsiktig och strukturerad implementering. Projektet har lagt en grund genom att identifiera och beskriva vilka delar, moment som behöver ingå i en gemensam modell för att säkerställa det fortsatta utvecklingsarbetet.

Här kan du ta del av rapporten: Hållbar platsutveckling genom turism- det offentliga ansvaret i den politiska kontexten.

* Destinationsutveckling, det vill säga traditionell destinationsutveckling (affärsutveckling, produktutveckling, marknadsföring, säsongsförlängande insatser och styrande värdskap) och samhällsplaneringen (den offentliga leveransen – eill exempel tillståndsgivning, trafikplanering, sophantering och så vidare).