({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Lukasz Warzecha LWimages Studio

Hemestertips i Skara

Att hemestra - ta semester på hemmaplan - har aldrig varit mer aktuellt än i tider som dessa. Ta vara på sommaren och upptäck guldkorn som finns alldeles runt hörnet. Mysiga boenden, härliga aktiviteter och spännande sevärdheter. Kanske hittar du till platser du inte ens kände till?!

Vad gör man på en hemester? Jo man upptäcker smultronställen i sitt närområde. Små utflykter med cykel, till fots eller kanske en kortare bilresa. Handen på hjärtat- har du sett allt i kommunen? Ibland blir man hemmablind och missar guldkornen runt knuten. Här har vi listat 10 tips på vad du kan göra på din hemester i Skara. 


1. Vandra i vacker natur

Vacker natur finns det gott om i Skara! Vi rekommenderar ett besök i något av alla fina naturreservat i Valleområdet på Billingesluttningen. Visste du att det sägs finnas 365 sjöar i Valle?! Detta kanske är en sanning med modifikation men klart är att det är gott om blå vattenspeglar längs vandringslederna här ute. Många bjuder in till ett välbehövligt dopp på vandringsturen!  Besök populära Höjentorps slottsruin och Öglunda grotta eller se de häftiga dödisgroparna i Ökull strax utanför Varnhem. Är du ute efter att vandra längs en led finns ca 6 mil skyltade leder i Valle. Vill du gå lite längre är Pilgrimsleden Varnhem-Gudhem-Falköping med sina 44 km en trevlig tur. Vandringen går igenom ett böljande kulturlandskap, passerar två medeltida klosterruiner och det rika fågellivet runt Hornborgasjön. Vad är vandring utan lite proviant i ryggsäcken? Ett hett tips är att packa ner en take away-fika från ett café i väskan för att mysa till det lite extra på din vandring.

Fotograf: Roger Borgelid

 
 
 

2. Gör en resa längs Kulturvägen

På Billingens västra sluttning breder Valleområdet ut sig i ett böljande landskap bland gamla stenmurar, kullar, betande boskap och vackra körsbärsträd som om våren blommar i tusental. Genom denna idyll sträcker sig Kulturväg Skaraborg - från Karleby utanför Falköping, förbi Varnhems klosterkyrka, genom Vallebygden och vidare till Tidan utanför Skövde där du bland annat hittar Askeberga Skeppssättning och Kung Ranes hög. En väg som är full av besöksmål med allt från gårdsbutiker och fornminnen till andra historiska sevärdheter, boenden, loppisar och små gulliga trädgårdscaféer. Ladda gärna ner appen med samma namn för att få information om platserna du passerar!

Fotograf: Lukasz Larsson Warzecha - LWimages Studio


3. Sov borta fast hemma

Prova en hemma-upplevelse utöver det vanliga. Gör något du troligtvis aldrig gjort tidigare, sov borta, fast hemma! Checka in på ett hotell eller ett mysigt pensionat inne i Skara eller ute på landsbygden och få lite miljöombyte på hemmaplan. Njut av "sova borta"-känslan och skäm bort ditt sällskap med god mat. Och när du vaknar upp på morgonen väntar såklart det allra bästa, hotellfrukosten. Här hittar du hotell och pensionat
 

4. Fynda på loppis

Loppisrundor hör sommaren till, eller hur?  En perfekt sak att göra oavsett väder. Här kan du gå på skattjakt och fynda skatter att förgylla ditt hem med.

Fotograf: Evy Ekdahl

 

5. Bästa picknickstället

Att leta efter vackra platser där man lugnt kan äta sin picknick kan vara ett spännande äventyr för både stora och små. På Billingesluttningen finns det gott om maffiga utsiktsplatser och djupa skogar (både barr-och lövskog) och vid Hornborgasjön finns fågeltorn, gömslen och finfina grillplatser. Du väljer! Här kan du läsa mer om våra picknicktips.

Fotograf: Roger Borgelid6. Insjöbad och vattenlekar 

En sommar utan bad är ingen riktig sommar! Denna hemestersommar kanske du hittar en ny favorit bland Skaras badställen. Vill du ha lugn och ro är sjöarna i Valleområdet uppskattade oaser när solen och tittar fram. Föredrar du poolbad så åk till Vilanbadet, flera pooler och relaxavdelning.  

 

7. Gör en resa bakåt i tiden

Ta en tripp längs den smalspåriga järnvägen till Lundsbrunn med det gamla ångloket och vagnarna från 1900-talets första hälft. Upplev dunket från skenskarvarna och doften av stenkolsrök medan du färdas fram i sakta mak genom en sagolik natur. Du hittar museijärnvägens tidtabell på www.sklj.se

 

8. Utmana familjen på äventyrsgolf

Visste du att du hittar Sveriges största äventyrsgolfbana i Skara? Har du inte hunnit utmana familjen i en omgång ännu så passa på nu i hemestertider! Förlorarna kanske får bjuda på en glass på Jula Hotells uteservering som ligger vägg i vägg med golfbanan?  Lycka till!

Fotograf: Simon Olsson

 

9. Bäveräventyr på Flian

Tycker du om djur och natur? Då har vi bästa kombon till dig - en bäversafari på Flian! Turen utgår från Herrtorps Qvarn där man startar med en hembakt gofika. Sedan är det dags att tyst glida längs med Flian medströms och förhoppningsvis se en och annan bäver. 

Fotograf: Mostphotos

 

10. Hemestertips för regniga dagar

Är inte vädret så bra som du hoppats?! Gråt inte över det! Passa istället på att gå på upptäcksfärd på våra spännande museer. Västergötlands museum fokuserar på forntid och medeltid. Här kan du bland annat se modellen över vikingakvinnan Kata, vars grav man hittat vid utgrävningarna i Varnhem. På Veterinärmuseet finns en massa spännande från veterinärhistorien. Visste du att det finns en kalv med 2 huvuden här? En killing med 8 ben? Eller en katt med ett stort öga? På källarplanet finns också en ruin efter ett franciscanerkloster. Mycket spännande att upptäcka alltså! Vill regnet inte ge med sig tipsar vi om Vilanbadet som har utomhus- och inomhuspooler, vattenrutschkana och bubbelpooler. Allt man behöver för en skön stund!

Fotograf: Västergötlands museum