({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Kvinna och tre barn. Kvinnan hjälper det ena barnet att ta på sig en flytväst.

Fotograf: Tuana Fridén

Hemestertips i Skara

Att hemestra - ta semester på hemmaplan - har aldrig varit mer aktuellt än i tider som dessa. Ta vara på sensommaren och hösten och upptäck guldkorn som finns alldeles runt hörnet. Mysiga boenden, härliga aktiviteter och spännande sevärdheter. Kanske hittar du till platser du inte ens kände till?!

Vad gör man på en hemester? Jo man upptäcker smultronställen i sitt närområde. Små utflykter med cykel, till fots eller kanske en kortare bilresa. Handen på hjärtat - har du sett allt i kommunen? Ibland blir man hemmablind och missar guldkornen runt knuten. Här har vi listat 10 tips på vad du kan göra för att sätta guldkant och fortsätta hemestra under hösten.


1. Vandra i vacker natur

Vacker natur finns det gott om i Skara! Vi rekommenderar ett besök i något av alla fina naturreservat i Valleområdet på Billingesluttningen. Visste du att det sägs finnas 365 sjöar i Valle?! Detta kanske är en sanning med modifikation men klart är att det är gott om blå vattenspeglar längs vandringslederna här ute. Många bjuder in till ett välbehövligt dopp på vandringsturen!  Besök populära Höjentorps slottsruin och Öglunda grotta eller se de häftiga dödisgroparna i Ökull strax utanför Varnhem. Är du ute efter att vandra längs en led finns ca 6 mil skyltade leder i Valle. Vill du gå lite längre är Pilgrimsleden Varnhem-Gudhem-Falköping med sina 44 km en trevlig tur. Vandringen går igenom ett böljande kulturlandskap, passerar två medeltida klosterruiner och det rika fågellivet runt Hornborgasjön. Även den 57 kilometer långa Billingeleden passerar genom Valleområdet, så varför inte vandra en etapp eller två på den?

Fotograf: Jonas Ingman

 

2. Gör en resa längs Kulturvägen

På Billingens västra sluttning breder Valleområdet ut sig i ett böljande landskap bland gamla stenmurar, kullar, betande boskap och vackra körsbärsträd som om våren blommar i tusental. Genom denna idyll sträcker sig Kulturväg Skaraborg - från Karleby utanför Falköping, förbi Varnhems klosterkyrka, genom Vallebygden och vidare till Tidan utanför Skövde där du bland annat hittar Askeberga Skeppssättning och Kung Ranes hög. En väg som är full av besöksmål med allt från gårdsbutiker och fornminnen till andra historiska sevärdheter, boenden och loppisar. Ladda gärna ner appen med samma namn för att få information om platserna du passerar!

Fotograf: Mårten Bergkvist


3. Sov borta fast hemma

Prova en hemma-upplevelse utöver det vanliga. Gör något du troligtvis aldrig gjort tidigare, sov borta, fast hemma! Checka in på ett hotell eller ett mysigt pensionat inne i Skara eller ute på landsbygden och få lite miljöombyte på hemmaplan. Njut av "sova borta"-känslan och skäm bort ditt sällskap med god mat. Och när du vaknar upp på morgonen väntar såklart det allra bästa, hotellfrukosten. Här hittar du hotell och pensionat

Fotograf: Jonas Ingman

 

4. Fynda på loppis

Loppisrundor förgyller vilken årstid som helst, eller hur?  En perfekt sak att göra oavsett väder, vare sig sensommarsolen värmer eller höstrusket hägrar. Här kan du gå på skattjakt och fynda skatter att förgylla ditt hem med.

Fotograf: Evy Ekdahl

 

5. Bästa picknickstället

Att leta efter vackra platser där man lugnt kan äta sin picknick kan vara ett spännande äventyr för både stora och små. På Billingesluttningen finns det gott om maffiga utsiktsplatser och djupa skogar (både barr-och lövskog) och vid Hornborgasjön finns fågeltorn, gömslen och finfina grillplatser. Du väljer! Här kan du läsa mer om våra picknicktips.

Fotograf: Roger Borgelid



6. Det stora vårbadet

Visst kan man bada även i väntan på de varmaste dagarna? Denna hemestervår kanske du hittar en ny favorit bland Skaras badställen. Ta med en god kvällsmat, en termos med något varmt att dricka och en riktigt go badrock och du har receptet för den bästa kvällsaktiviteten. Vill du ha lugn och ro är sjöarna i Valleområdet uppskattade oaser. 

Fotograf: Jonas Ingman


 

7. Gör en resa bakåt i tiden

För några år sedan utsågs Skara till Skaraborgs vackraste stad av arkitekturskribenten Mark Isitt. I sin motivering omnämnde han Skara som en plantskola för arkitekter och att han kände sig välkomnad och omfamnad i våran stad. När han såg domkyrkans höga valv utbrast han "Tack för skönheten!". För att uppleva tusenåriga stadens skönhet finns sju temapromenader som tar dig förbi, och lär dig mer om, historiska byggnader, lummiga oaser och intressanta konstverk.
Läs mer om temapromenaderna och ladda ner kartor här>>

Fotograf: Skara Turistbyrå

 

8. Upplev Skara från cykelsadeln

Packa picknickkorgen, dra på dig cykelbyxorna och sadla upp - det är dags för en cykeltur! Runtom Skara finns många fina vägar att upptäcka från cykelsadeln och det är ett perfekt sätt att vidga sina vyre och hitta nya favoritplatser i ditt hemområde.
Här hittar du tio härliga turförslag i Skara

Fotograf: Daniel Breece/Västsverige.com

 

9. Kanotäventyr på Flian

Att glida tyst längs med Flian och njuta av djur- och naturlivet - låter det som något för dig? Då är vårt tips att hyra en kanot hos Herrtorps Qvarn och ge dig ut på en tur på den vackra ån. Paddlar du uppströms når du Hornborgasjön efter 6 kilometer, och sträckan lämpar sig för den som vill ha en enkel och vacker paddling.

Fotograf: Tuana Fridén

 

10. Hemestertips för regniga dagar

Är inte vädret så bra som du hoppats?! Gråt inte över det! Passa istället på att gå på upptäcksfärd på våra spännande museer. Västergötlands museum fokuserar på forntid och medeltid. Här kan du bland annat se modellen över vikingakvinnan Kata, vars grav man hittat vid utgrävningarna i Varnhem. På Veterinärmuseet finns en massa spännande från veterinärhistorien. Visste du att det finns en kalv med 2 huvuden här? En killing med 8 ben? Eller en katt med ett stort öga? På källarplanet finns också en ruin efter ett franciscanerkloster. Mycket spännande att upptäcka alltså! Vill regnet inte ge med sig tipsar vi om Vilanbadet som har utomhus- och inomhuspooler, vattenrutschkana och bubbelpooler. Allt man behöver för en skön stund!

Fotograf: Västergötlands museum