({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Ett barn i ljusa kläder går över en välvd stenbro. Träden runt bron grönskar.

Fotograf: Platåbergens geopark

Varnhem - Mitt i platåbergslandskapet

Billingen, vars sluttning Varnhem ligger på, är ett av Västergötlands femton platåberg som är utnämnda till Sveriges första Unesco globala geopark. Platåbergen är uppbyggda av olika lager av bergarter, som lagren i en tårta. Bergen är som en gammal bok vars sidor finns bevarade än idag. Bergarternas olika egenskaper har gett landskapet en vacker och varierande natur då olika växter trivs på olika berggrund. Geologin har i allra högsta grad påverkat att det är just i Varnhem som denna historiskt viktiga plats är uppbyggd - det är nämligen geologin som gav de goda förutsättningarna för mänsklig bosättning här.

Isen har format landskapet vi har idag. Istidsavsättningar är spår efter istiden, enkelt uttryckt. Dessa
spår kan se ut, och vara uppbyggda, på olika sätt och säkert har du hört talas om något av dem: rullstensåsar, dödisgropar, ändmoräner och sanddyner.

Goda förutsättningar för en bosättning

Det är geologin som gav de goda förutsättningarna för mänsklig bosättning här vid Varnhem. Till exempel den tidiga vikingagården som vi nu kallar Kata gård, efter den vikingakvinna som levde här.
Utan den bördiga, kalkrika jorden som gav rika skördar hade en så stor gård inte kunnat växa fram på den här platsen. Kalksten från Billingen gjorde att man kunde bygga gårdskyrkan. Kalkstenen användes också för Katas kista, något som har gjort att skelettet är ovanligt välbevarat.

Tillgången till grundvatten utnyttjades tidigt

Platåbergen ger god tillgång på grundvatten och bergssluttningarna är rika på källor. Det har haft en stor betydelse för dricksvattenförsörjning allt sedan den första stenålderskulturen och in i modern tid. Friskt källvatten var lika viktigt för ett fungerande samhälle som tillgången på föda.

Det här var också något munkarna i Varnhem utnyttjade och de byggde ett avancerat system för att få tillgång på rinnande vatten inne i klostret. Allt sedan munkarnas tid har vi också haft flera kvarnar runt Varnhem som utnyttjat det rinnande vattnet för att mala mjöl.

 

GEOLOGIFAKTA

Visste du att … i naturreservatet Ökull-Borregården här i närheten av Varnhem finns en stor perfekt rund dödisgrop. En dödisgrop har bildats när ett efterlämnat isblock från inlandsisen begravts i sediment, och sedan smält och efterlämnat en sänka.

Visste du att... En global geopark är ett område med geologi av internationell betydelse som utses av FN-organet Unesco.

Visste du att… det finns en ramsa för att komma ihåg de olika bergarterna på bergen. ”USA KLockan Tre” står för Urberg, Alunskiffer, Kalksten, Lerskiffer och Trapp (diabas).

Nyfiken på mer?

Allt om Platåbergens geopark