({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
En kassörska i förkläde står och serverar provsmak på ost över disk till en glad gäst.

Njutbar dagstur

Följ med på en tågluff som under en dag tar dig med på det bästa som småstadslivet har att erbjuda. Upptäck dolda pärlor och prisvinnande ostar i Vara småstad, och njut av riktigt bra matupplevelser och ett besök på Rörstrand Center i historiska Lidköping – det blir en dag att minnas under lång tid!

1-dagars Vara-Lidköping

Förmiddag i småstaden Vara
Börja dagen med en god frukost eller fika på det berömda Conditori Nordpolen som har funnits på Torggatan i Vara sedan 1903. Hit vallfärdar folk för att njuta av deras goda bakelser, räksmörgåsar och hembakta bröd. 

Promenera därefter till torget och besök Sivans ost. Sivans ost är familjeföretaget med mottot ”Ä dä ente gött kan dä lika gärna kvetta”. I fem generationer har man arbetat med ost, och butiken är ett himmelrike för ostälskare. 

Innan du åker vidare på din tågluff kan du passa på att lära dig mer om Vara och dess historia genom att gå en Småstadsvandring. Här hittar du flera stopp och spännande information om vackra gamla byggnader, kyrkan och offentliga konstverk. 

Missa inte! Stationshuset i Vara är ett enormt konstverk som heter ”The blue orange”. Konstverket består av stationshuset och de rymdbumlingar som finns placerade på stationshuset och en bit därifrån. Verket är skapat av den tyska konstnärinnan Katharina Grosse.

Fotograf: S Quinth


Eftermiddag i anrika Lidköping


När du känner dig nöjd med förmiddagen i Vara hoppar du på Kinnekulletåget mot Lidköping. Väl framme börjar det troligtvis kurra i magen, och du kan njuta av en god lunch på någon av stadens caféer och restauranger. I Lidköping finns inte mindre än sju restauranger och caféer som är listade i kvalitetsguiden White Guide, däribland Feeling restaurant & wine bar, Mellbygatans ost & delikatesser, Café Bella mi, Henrys bageri och Rådhuskonditoriet. Låt dig väl smakas! Varje onsdag och lördag sjuder dessutom det stora torget i stadens hjärta av liv när det är dags för den populära torghandeln.

Fotograf: Martin Frick

Efter lunch väntar Rörstrands center. Här finns en del av vårt svenska kulturarv, där det vita guldet formats och dekorerats i över hundra år. I de gamla porslinsfabrikerna finns numera inte mindre än 150 butiker och företag, så här kan ni botanisera hela eftermiddagen. Kärnan är Rörstrand Museum café där hittar du gedigna samlingar av porslin som spänner över nästan tre århundraden. Det äldsta porslinet som finns här är ända från 1726!

Fotograf: Patrik Borgenhard

Missa inte! Innan du avslutar dagen kan den historieintresserade göra en historisk vandring i Lidköping med hjälp av appen Läckö/Kinnekulle. Turen tar dig ända tillbaka till medeltiden och guidar dig fram till idag!

Ladda ner appen via App Store här eller Google Play här

Ta tåget tillbaka och avsluta dagen, eller fortsätt på nya äventyr!

Res obegränsat med 1- eller 3-dygnsbiljetter

Västtrafiks 1- och 3-dygnsbiljetter passar perfekt för dig som är turist eller vill resa mycket under kort tid. Biljetten gäller i 24 eller 72 timmar från att den aktiveras på både tåg, bussar och båtar. Eftersom hela Skaraborg ligger i zon C kan du med andra ord åka hur mycket du vill i 1 eller 3 dygn för endast 115 kr respektive 230 kr. 

Res 4, betala för 1

När du köper en 1-eller 3-dygnsbiljett för vuxen i appen Västtrafik ToGo får du ta med dig tre personer under 20 år gratis (medföljande under 20 år gäller ej på SJ tåg). Smart för dig som vill resa tillsammans!

För att ta del av erbjudandet behöver du lägga till medföljande på biljetten i appen. Om resan pågår längre än 90 minuter behöver du aktivera erbjudandet igen. 

Läs mer om Dygnsbiljetter här >>