({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Roger Borgelid

Upplev naturen i Dalsland till fots

Ta skogspromenader eller bege dig på flerdagsvandringar i forna pilgrimers fotspår. Dalslands vandringsleder är lika variationsrika som landskapet i sig. Välkommen att uppleva Dalslands vackraste sidor till fots!

Att vandra är inte svårt och det blir ofta det du gör det till. En dags tur på en kortare led i gympadojorna kan vara minst lika njutningsfullt som två mil i vandringskängor. Det viktigaste är att du trivs och gör turen till din egen. 

Fotograf: Roger Borgelid

Pilgrimsleden

100 km, Vänersborg - Edsleskog
Tar dig från Vänersborg via landsvägar till Holms kyrka utanför Mellerud där du fortsätter på naturskön och kuperad stig på din vandring mot Edsleskog. 

Läs mer om Pilgrimsleden

Tresticklan

12 km, Dals Ed
Dalslands enda nationalpark på gränsen till Norge. Vandringsleder från 3 km till 12 km längd genom säregen natur och orörd vildmark. 

Läs mer om Tresticklan

Kroppefjällsleden

54 km, Dals Rostock - Högsäter
Kroppefjälls Vildmarksområde med sina 12 naturreservat i södra Dalsland med sina 80km markerade vandringsleder. Den längsta är kroppefjällsleden. 

Baldersnäs

 5 km, Dals Långed
Vid naturreservatet Baldersnäs promenerar du runt halvön i en slinga som är i stort sett fri från backar med många fina naturvyer.

Läs mer om Baldersnäs

Yttre Bodane

Åmål, 3,8 km
Yttre Bodane erbjuder vandringar i sötvattensskärgård. Nästan 12 km vandring fördelat på fyra leder ut till både öar och skär.

Läs mer om Yttre Bodane

Stenebyleden

1,2 km, Bengtsfors
Vandringsled som består av en landgång, helt i trä, vilket passar både rullstolar och barnvagnar. Längs leden finns en tipspromenad och ett större hägn med vilt.

Läs mer om Stenebyleden

Lysetjärn

5 km, Bengtsfors
Utgår från vandrarhemmet vid Gammelgården i Bengtsfors. Längs vandringsleden finns det också kluriga frågor för barn om lärande, pyssel och knåp. 

Läs mer om Lysetjärnleden

Doktor Saedéns runda

2,7 km, Dals Rostock
Skyltad skogrunda som passerar 22 monument och små anläggningar med fantasifulla namn byggda av Doktor Saedén i början av 1900-talet.

Torrskogleden

25 km, Bengtsfors
En omväxlande rundslinga längs gamla stigar, genom gammelskogen och över hyggen med vidsträckta vyer. Missa inte utsikten från de två fina utsiktstornen.

Läs mer om Torrskogsleden

Storspåret

20 km, Åmål
Trevlig led mellan Hanebols gård i Åmål och Edsleskog. Där ansluter den sig sedan till Pilgrimsleden. Längs vägen finns flera lägerplatser.

Läs mer om Storspåret

Brända Berget

11 km, Bengtsfors
Leden är 9 km-11 km lång med vackra utsikter. Vid Höljerudsforsarna korsar man Dalslands Kanal vid 19 & 20 slussen.

Läs mer om Brända Berget

 

Sörknatten

6,5 km, Åmål
Sörknatten är känd för inspelningarna av filmen Ronja Rövardotter. Området är mycket kuperat och höjden varierar från 50 till 142 m.ö.h.

Läs mer om Sörknatten

Karl XII led

15 km, Mellerud - Färgelanda
Vandringsled med historiska rötter. Sträcker sig från torpet Forsebol, ca 6 km söder om Dals Rostock, över fjället till Järbo kyrka. 

Läs mer om Karl XII led

Baljåsen

10 km, Åmål
Tre leder visar dig vägen till Dalslands högsta punkt, Baljåsen, 302 meter över havet. Lederna har varierande svårighetsgrader och längd. 

Läs mer om Baljåsen

Kartor att ladda ner

Här hittar du kartor och ledinformation i PDF att ladda ner i telefonen eller spara och skriva ut.

Boka ett vandringspaket

Vandra på dagarna, njut av vällagad mat och en skön säng på kvällen. Kan det bli bättre? 

Fler leder

Det finns många leder att vandra på i Dalsland. Vi har samlat dem alla här så att du hittar den led som passar just dig.

 

Även om det finns digitala kartblad över många av lederna, så är det inte alla. Men turistbyråerna har kartor över de flesta lederna i sina respektive kommuner. Så letar du efter någon specifik karta så kan de hjälpa dig. 

  

 

Andra har också läst...