({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Hjo /
  • Trästadsklassiker - rundtur till Eksjö, Hjo, Nora
Människor som tittar på Europa Nostra plakett på torget i Hjo.

Fotograf: Jesper Anhede

GÖR EN TRÄSTADSKLASSIKER

Gör en ”trästadsklassiker” och upplev alla våra tre små städer i nätverket - TRE TRÄSTÄDER - Eksjö, Hjo och Nora. Tre trästäder, i olika delar av södra Sverige, till synes olika men ändå så lika. Något förenklat är Eksjö militärstaden på småländska höglandet, Hjo kurortsstaden vid Vätterns västra strand och Nora järn- och gruvstaden i Bergslagen. Gemensamt för dem alla är att de fått pris från Europa Nostra.

HUR GÅR EN TRÄSTADSKLASSIKER TILL

För att påbörja din trästadsklassiker, besök den första stadens turistinformation (du kan börja i vilken av de tre städerna Eksjö, Hjo och Nora du vill). På turistinformationen får du ett klistermärke med stadens namn på och ett vykort med plats för tre klistermärken - ett för varje stad. Klistra på ditt första klistermärke, och voilà - du har nu påbörjat din klistermärkessamling och din trästadsklassiker.

Fotograf: Design: Mia Wahlström


Fortsätt sedan till de två resterande städerna och samla ytterligare två klistermärken i varje stads turistinformation. När din samling är komplett med tre klistermärken, besöker du en valfri stads turistinformation där du får en fin gåv
a som bevis på att du fullgjort din trästadsklassiker. 

TA HJÄLP AV VÅR DIGITALA BILRUNDTUR

När du gör din trästadsklassiker kan du ta hjälp av vår digitala bilrundtur. Rundturen finns i vår app TRE TRÄSTÄDER. Appen är gratis och finns på Google Play >> och App Store >>

Fotograf: Foto: Visit Hjo Foto Hjo i mobilen: Jesper Anhede


9 SAKER DU INTE FÅR MISSA I VÅRA TRÄSTÄDER 

När du gör din rundtur till våra tre trästäder är det 9 saker du inte får missa. Ta del av vår lista här! 

PS. I vårt exempel börjar vi vår rundtur i Eksjö, Småland, och åker sedan via Vätterns västra strand till Hjo, vidare till Bergslagen och Nora. Det går givetvis att göra rundturen i vilken ordning man vill. 

#1 EKSJÖ - MARIANNELUND 

Längs väg 40 finns denna sköna naturplats med aktiviteter för hela familjen – bland annat parkourbana, karamellkokeri, grillplats, filmkulisser och badsjön Skruven. Om regnet ser ut att slå till kan vi rekommendera ett besök i Filmbyn Småland >>. Här kan du uppleva inspelningsmiljöerna från Astrid Lindgrens filmer, bland annat flera av de platser där Emilfilmerna spelades in på 70-talet (alla utmärkta med skyltar).

När sötsuget tar vid kan du besöka Mariannelunds Karamellkokeri >> där du kan se tillverkningen och köpa godsaker. Även flera matställen finns till hands för den som är hungrig.

 
Mariannelund - Eksjö

Fotograf: Emma Jansson

 

#2 EKSJÖ - BRUZAHOLM

Bruzaholm, två mil öster om Eksjö, har en lång historia som bruksort. Bruket här grundades 1660 och är ett av Sveriges äldsta järnbruk, fortfarande i drift. I den unika bruksmiljön i Bruzaholm kan du uppleva flera hundra år av svensk industrihistoria och i bruksmuseet finns historien och föremålen bevarade.

Vi tipsar även om ett besök i Kristallen, en modernistisk arkitekturpärla i form av ett växthus från 1960-talet. Kristallen har efter en stor restaurering åter öppnat dörrarna och under sommarmånaderna kan du här njuta av en kopp kaffe ☕️☕️.

BRUZAHOLM, Eksjö.

 

#3 EKSJÖ - ASCHANSKA GÅRDEN 

Välkommen in på Aschanska Gården >> i Eksjö. Här har släkten Aschan levt och verkat sedan 1830-talet. Hedda Aschan var den sista i familjen som bodde här. När hon dog, 101 år gammal år 1984, tog en stiftelse över gården. Hemmet står kvar i orört skick och är ett av Eksjös mest unika besöksmål. När man kliver över tröskeln är det som att förflytta sig 150 år tillbaka i tiden. Sommartid visas hemmet varje dag kl. 11:00 på engelska och kl. 13:00 på svenska. För att vara säker på en plats - ta en köbricka vid entrén från Norra Storgatan 18, Eksjö.

Aschanska gården i Eksjö

Fotograf: Linus Talltjarn

 

#4 HJO - DOPP I VÄTTERN 

När du besöker Hjo så är ett dopp i Hjo och sjön Vättern 💧💧💧 givet. Passa på att hyra en av de ikoniska badhytterna under sommaren och njut av en heldag vid Guldkroksbadets >> sandstrand. Om du tycker att sjön är för kall går det också att ta ett dopp i en av de tempererade gratispoolerna på Guldkroksbadet sommartid. Är du en året runt badare kan vi rekommendera att hyra Flytbastun >> i Hjo hamn för ett uppfriskande dopp och en värmande vedbastu.

 
 

#5 HJO - GUIDAD TUR GENOM TRÄSTADEN

Följ med på en guidad tur genom den Europa Nostra-belönade trästaden. Under våra turer får du höra om munkar som steg i land, brand som härjade, ångbåtar, resande handelsmän, fägator och uthus. En spännande resa i Hjos historia som spänner över mer än 600 år. Guideturer erbjuds flera dagar i veckan under högsäsong och hittas i vår evenemangskalendern >>.

Du kan också uppleva trästaden på egen hand, när du vill hela året. Genom att ladda ner vår app TRE TRÄSTÄDER, får du ta del av flera digitala vandringar och bilrundturer. Appen finns att ladda ner gratis på Google Play >> eller AppStore >>

Människor i trästaden Hjo

Fotograf: Jesper Anhede

 

#6 HJO - BESÖK I KULTURKVARTERETS UTSTÄLLNINGAR

Välkommen till Kulturkvarteret Pedagogien. En spännande mötesplats för alla åldrar där du  kan besöka bibliotek, turistinformation och utställningar. I utställningarna kan du lära dig mer om Hjos historia - Skärvor av Hjo >> och Särdeles Sundt och Friskt >> skildrar både stadens uppkomst och kurortsepoken under slutet av 1800-talet, början av 1900-talet. I utställningen om Estrid Ericson och Firma Svenskt Tenn >> kan du sedan uppleva ett stycke svensk designhistoria med koppling till Hjo, och kvarterets tillfälliga utställningar bjuder på en blandning av konst, konsthantverk eller samtida aktuella ämnen under olika delar av året. 

Fotograf: Jesper Anhede

 

#7 NORA - ANTIKRUNDA 

Gör en antikrunda i Nora. För dig som gillar antikt, vintage och retro är Nora ett himmelrike. Runt om i och utanför staden finns loppisar med fynd för sakletare och butiker med byggnadsvård, antikviteter och kuriosa. Och precis som Nora har sin alldeles speciella personlighet har varje butik sin. Här hittar du allt från antika möbler och lampor till keramik, retrotuffa vaser och vintagekläder. Här hittar du deras karta över just antik och loppisar i Nora >>

Fotograf: Frida Edlund

 

#8 NORA - DECKARDROTTNINGEN MARIA LANG

Nora är förlaga till Maria Langs fiktiva stad Skoga. Författarinnan, som egentligen hette Dagmar Lange, växte upp i staden och använde många av sina favoritplatser och vänner som inslag i sina deckare. Maria Langs Skoga-böcker är rena rama guideböckerna och innehåller detaljerade beskrivningar av platser, gator och kvarter i den lilla staden. Hennes böcker går att fynda i flera av Noras butiker och du kan gå på guidad vandring i Maria Langs fotspår.

Fotograf: Frida Edlund

 

#9 NORA - NORA GLASS

Ta dig en tur förbi Nora Glass >> som sedan 1923 har erbjudit glassugna Norabor och besökare att kunna njuta av denna dagsfärska delikatess. Varje sommardag erbjuds tre olika smaker – vanilj, hasselnöt och en för dagen unik smak. Glassen är gjord från grunden enligt hemligt recept samma dag som du äter den. Den serveras i klassisk våffla eller bägare men du kan också få kreationer som Bergslagens bästa, Pelle Pajas eller Jubileumsbägare. Mums 🙂🍦🍦🍦🙂!

Fotograf: @fridainthevalley

 

Lycka till med din tur!

 


MER INFO OCH VARJE STADS TURISTINFORMATION