({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Vandrare i Västsverige

Fotograf: Lukasz Warzecha LWimages Studio

Tips inför din vandring

Inför din vandring på pilgrimsleden finns det en del saker vi skulle vilja tipsa om och be dig att tänka på.

Pilgrimsleden Falköping - Varnhem ligger i Västsverige mitt emellan Vänern och Vättern ca 120 km från Göteborg. Väljer du att åka tåg till vårt område så finns det resecentrum i Falköping och Skövde. Tågtider hittar du på www.vasttrafik.se eller www.sj.se

Snabbfakta

Längd: 43,7 km

Tidsåtgång: Ca 14,5 timmar, lagom för tre dagsetapper

Markering: S:t Olofsmärket

Svårighetsgrad: Lätt/medel

Terräng: Skogsstigar, landsväg och grusvägar. På några ställen passerar den genom hagar där det kan gå betesdjur. 


Ledens sträckning

S:t Olofs kyrka - Gudhems kyrka ca 13,2 km
Första delen går på gator genom Falköping stad för att via större stigar ta sig upp för Mössebergs sluttning och vidare över berget. Innan nedfart väntar ett par kilometer på slingrande stigar för att sista halvmilen via landsväg och lätt nedförsbacke ansluta till Gudhems kyrka.

Gudhems kyrka - Naturum Hornborgasjön ca 18,8 km
Denna sträcka karaktäriseras av lätt och flack vandring. Första delen går på skogsstigar, därefter på landsväg med biltrafik för att avslutas på mjuka lätt böljande stigar utmed Hornborgasjöns strand.

Naturum Hornborgasjön - Varnhem ca 11,6 km
Sträckan går i huvudsak på mindre stig i skogsmark uppe på kanten av Sydbillingen. Turen inleds dock i öppna hagmarker och lite landsväg innan rutten via en rejäl backe leder upp på berget. Avslutningen är lättgången innan du skymtar och når Varnhems Klosterkyrka.

Kartor

Webbkarta över leden hittar du här!
Klicka på de olika ikonerna i kartan så kommer mer information om sevärdheten, boendet eller matstället upp. Det går att växla vy på bakgrunskartan till exempel flygfoto, olika färger eller svart/vit. Du kan också klicka på pilen så kan du se och följa din position i kartan. 

Det finns även en tryckt karta med information om besöksmål, boenden och matställen utmed leden. Den finns att hämta på Falköpings och Skaras Turistbyråer eller som
PDF-fil. 

Leden är markerad i terräng med S:t Olofs korset.

Fotograf: Jonas Ingman

Bil eller buss

Om du tänkt dig en dagsvandring på pilgrimsleden så finns det flera sträckor att vandra dit du kan ta dig med buss.

  • Till och från Gudhem går busstrafik till Falköping och Skara. Hållplatsens namn är Kabelstationen, Falköping och ligger utmed väg 184. (Buss 203).

  • Från naturum Hornborgasjön är det ca 3 km till buss i Broddetorp. Denna tur går sparsamt. (Buss 313) 
  • Från Varnhem går bussar till och från Skara och Skövde, sedan byte av buss eller tåg för att ta dig till Falköping. 

Tidtabeller:  www.vasttrafik.se

Mer information om busshållsplatser och placeringar hittar du i den digitala pilgrimskartan där bland annat hållplatser är utmärkta.

Västtrafik erbjuder också Närtrafik mellan landsbygd och tätort mellan vissa tidsintervaller på vissa platser. Här måste du beställa din resa via telefon minst 1 timma innan tidsintervallet börjar. Läs mer här!  (Med Närtrafik kan du bara åka inom kommungränser.)

Vill du hellre ta bilen så finns här förslag på parkeringsplatser utmed leden:
Det finns flera parkeringar i Falköpings centrum i närheten av S:t Olofs kyrka, många av dem är tidsbegränsade där användning av parkerings-skiva krävs. Skivan kan köpas på Turistbyrån, Stora torget 11 eller i butikerna i centrum. Om du vill starta din tur i närheten av resecentrum så finns även där ett flertal  parkeringar att välja på,  även en långtidsparkering. Parkering i Falköpings stad hittar du här! 

P-platser finns även vid:
Gudhems kyrka / klosterruin
Ekornavallen
Ytterberg
Naturum Hornborgasjön
Varnhems klosterkyrka

Utrustning

Här kommer några tips på vad för utrustning som kan behövas vid din vandring! Utrustningen kan förstås variera beroende på hur långt du skall gå och under hur många dagar.

  • Väl ingångna skor eller kängor. Vissa sträckor kan vara blöta om det regnat. 
  • Ytterkläder som skyddar både mot väta och vind.
  • Genom att klä dig enligt flerskiktsprincipen kan du enkelt reglera klädseln, beroende på väder och vind.
  • Dagsryggsäck gärna med möjlighet att fästas runt midjan så att en del av tyngden hamnar på höfterna. 
  • Sittunderlag
  • Plåster
  • Plastpåse till sopor. Lämna inte kvar eller kasta något skräp eller mat i naturen. Burkar, glas, plast och annat skräp kan skada djur och människor. 
  • Vattenflaska

Fotograf: Agnes Maltesdotter

Var naturens vän!

Välkommen att uppleva vår svenska natur! Tack vare allemansrätten kan vem som helst njuta av allt det vackra. Det ger oss en härlig frihet – men också ett stort ansvar.
När du vandrar längs Pilgrimsleden behöver du tänka på att visa hänsyn – både till natur, djur och markägare. Tänk på det som att du blir hembjuden till en ny vän!

En allmän regel i naturens vardagsrum är att inte störa och inte förstöra. Därför måste du exempelvis ta med dig skräp och matrester hem, hålla din hund kopplad och undvika att göra upp eld. Vissa tider på året kan det råda eldningsförbud – då får du absolut inte elda. Tänk också på att stänga grindar efter dig och att inte skrämma betande djur. När du passerar genom naturreservat måste du vara särskilt försiktig.

Om vi hjälps åt att ta ansvar kan vi fortsätta att njuta av den frihet som allemansrätten ger oss. Trevlig vandring! 

www.allemansratten.se kan du läsa mer om dina rättigheter och skyldigheter i Sveriges fantastiska natur.

Fotograf: Illustration Christina Jonsson

Älgjakt

Under oktober till januari brukar det pågå älgjakt i skogarna i vårt område. Tänk på att vara uppmärksam på eventuella skyltar med jakt pågår och håll dig till leden. Bär gärna färgglada kläder så att du syns. 

Äta och Bo

Det finns flera boenden och matställen utmed leden. Glöm inte att kolla upp innan din vandring att det finns plats på boendet och att restaurangerna är öppna. Öppettiderna och tillgängligheten varierar under säsongen.

Möjlighet att fylla på vatten finns vid Östra Tunhems kyrka och Gudhems kyrka. Toalett finns vid Köttorget Falköping, Gudhems kyrka, Doppingen Hornborgasjön, Varnhems InfoPoint. Tältplats finns ute på Fågeludden, Hornborgasjön vid utsiktstornet. Även vid parkeringen bredvid Café Doppingen. Tältet får endast sitta uppe vissa tider på dygnet. Mer information om Hornborgasjöns tältplatser och vad du ska tänka på när du tältar i ett naturreservat hittar du på: https://www.hornborga.com/gora/talta/ 

Fotograf: Tuana Fridén

 Vill du vandra längre?

Vid Östra Tunhems kyrka går det att ansluta till Vilskeleden som går från Östra Tunhem till Jäla via Floby. Upplev bland annat Ljusningshögen i Floby, stenvalvsbron vid Hålen och det kalkrika naturreservatet vid Kleva Klintar med sin säregna geologi och växtlighet utmed leden. Vandringsleden är 44 km lång och är uppdelad på 6 etapper som går från kyrka till kyrka. Leden är ingen rundslinga utan går från A till B och den är uppmärkt med Brynolfsmärket. Ledkarta och mer information hittar du här!

Kontakt

Falköpings Turistbyrå
Stora Torget 19, Falköping
0515- 88 70 50
turism@falkoping.se
www.falkoping.se/turism

Skara Kontaktcenter
Södra kyrkogatan 2, Skara
+46 (0)511-320 00
upplevskara@skara.se
www.skara.se/turism

Mer information om boenden, fler vandringsleder, matställen och sevärdheter i området runt Hornborgasjön www.visithornborgasjon.se

Synpunkter

Lederna är väl uppmärkta men väder och vind kan ha gjort att ledmarkeringar saknas. Saknas markeringar, har något träd blåst ner över stigen eller finns det något annat som behöver åtgärdas? Välkommen att höra av dig via Falköpings kommuns synpunktsformulär!  

synpunktsformulär

 

Trevlig vandring!