({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Glashus

Fotograf: Jonas Ingman

Bucketlist - Naturupplevelserna du inte vill missa

Känner du att det är dags att testa något nytt? Här är en lista på 5 naturupplevelser i Sjuhärad du aldrig kommer ångra att du testade, och som definitivt borde finnas på din bucketlist!

Det finns vissa saker du aldrig kommer ångra. Att du tog den där dagen för dig själv, testade något helt nytt eller träffade den där personen. Oavsett om du får ett minne för livet eller en spännande historia kommer du få en ny erfarenhet.

 

1. Bo i glashus

Bo i glashus, omfamnad av skog och natur. Lägg dig raklång på sängen och ta in trädens susande och talgoxens sång – allt ifrån din mjukt bäddade sovplats för natten. Avnjut en kopp kaffe i de vackra, handdrejade muggarna och njut av utsikten från de vilstolarna utanför stugknuten. Maten lagar ni såklart i husets utomhuskök – efter att ni avnjutit hembakade kanelbullar från gårdsbageriet!

Erikson Cottage erbjuder en unik upplevelse med boende i ett av sina tre glashus. Välj om ni vill bo i den djupa skogen eller med utsikt över den spegelblanka sjön.


2. Plocka blommor

Från frö och knöl till färgsprakande blomster. På Lindedalen Wellness Garden odlar man blommor med mängder av kärlek men noll kemiska tillsatser. Unna dig en utflykt hit för att i lugn och ro strosa bland dahlior, luktärt och rosenskära. Plocka din egen bukett att ta med hem. Köp en fika i trädgårdscafét och promenera i de vackra omgivningarna.

Emellanåt ordnar man även retreat, yogaklasser och kurser i blomsterodling på gården.

 

3. Skogsbada

Skogsbad, eller på japanska shinrin-yoku, kräver inga badkläder. Här handlar det istället om att bada sina sinnen i skogen. Att vistas i naturen med alla sinnen öppna; lyssna till fåglarna och vinden, se trädens rörelser och solstrålarna igenom bladverken, smaka på skogens örter och doppa tårna i vattnet.

Ett skogsbad med certifierad ledare i Sjuhärads skogar pågår vanligen i 2-3 timmar och skiljer sig på flera sätt från en den vanliga naturvandringen i skog o mark. Här saktar vi ned tempot betydligt och får guidning till upplevelser som öppnar våra sinnen. Då och då stannar gruppen upp och samlas för gemensam reflektion. Här är det fokus på naturkontakt och en fördjupad relation till den levande miljön. Målet är att stärka din egna förmåga till återhämtning och välmående. 

 

4. Vandra med hästar

När du en längtan att koppla an till naturen och djuren? Att uppleva möten helt utan krav på resultat eller prestation? Detta är vad Horse n´ Heal vill skapa under sina vandringar i skog och mark tillsammans med gårdens hästar som promenerar fritt vid din sida. Här låter ni hovarna bestämma både väg och tempo samtidigt som närheten till djuren har en nästintill magisk förmåga att få dig att släppa vardagsbekymren, komma ner i varv och leva i nuet.


5. Glid fram utmed vattenytan

Att stilla glida ut med kanoten från stranden ger en härlig känsla av frihet. Fegenområdet i södra Sjuhärad bjuder in såväl den vane paddlaren som den totala nybörjaren till just denna frihetskänsla - en naturupplevelse på vattnet som verkligen blir något utöver det vanliga.

Kanske vill du paddla i flera dagar eller så nöjer du dig med en dagstur. Sjön är stor och djup och känd för den sällsynta vårlekande siklöjan. Gädda, abborre, gös, lake och ål nappar också här. Faktum är att Fegensjön räknas som en utav de mest skyddsvärda sjöarna i södra Sverige.

Det finns många lägerplatser längs sjöns stränder som ger dig möjlighet till avkoppling och vila. Här kan du tälta, dricka en kopp kaffe från termosen och kanske grilla kvällens måltid.