({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Bruket i Wiared

Fika dig genom Sjuhärad – Caféer värda resan

Fika - denna svenska tradition som vi alla älskar. I Sjuhärad är vi experter på fika och allra helst kombinerar vi de nybakta godsakerna med en miljö som även gör gott för själen. Låt oss presentera några platser väl värda resan.

Vänga kvarncafé

Med mjöl från Sjuhärads enda kvarn kvar i drift, som också råkar ligga granne med cafét, bakas det bröd, bullar och fika i Vänga kvarncafé. Kanske är det mjölet som gjort bröd från det här bageriet mångfaldigt prisbelönt?

I en vacker och lantlig miljö bedrivs verksamheten med en stor kärlek till det lokala. Efter eller före fikastunden föreslår vi en promenad på intilliggande Vänga mosse med sitt rika fågelliv och spännande natur.

 

Blommigt och Prickigt

”Recepten är från förr och smakerna är fantastiska!" Hur kan vi bättre beskriva Blommigt & Prickigt än med detta citat från en frälst besökare! Platsen är ett riktigt smultronställe där du kan spendera timmar i den lantliga miljön. Förutom cafét med eget bageri huserar här blomsterhandel och butik med handplockad inredning och kläder.

Interiör från butiken Blommigt och Prickigt

 

Hemma på Källebacka

Vid den pampiga, gula herrgården strax innanför sjön Åsunden hittar man Hemma på Källebacka. På gården med anor tillbaka till 1500-talet har paret Christina och Peter skapat en mötesplats för alla sinnen. Här skall man trivas och njuta av hela gårdens utbud. Dricka en kopp kaffe med dopp ute i vårsolen, strosa i gårdsbutiken och köp med dig en vacker blomma hem.

Känns gården bekant? Inte så konstigt, flera scener i Änglagårdsfilmerna spelades in här! Källebacka Säteri ingår också i turen ”Gårdarna runt sjön”.

 

Vings Kvarn

Här har du en plats som tar dig tillbaka i tiden, till när byggnaden togs i bruk för drygt 100 år sedan. Då nyttjade Viskans porlande vatten för att driva runt de stora kvarnhjulen. Sedermera slutade hjulen att snurra och byggnaden förföll i glömska under nära 30 år. Tills nu.

Men istället för att mala sädesslag står den gamla byggnaden numera som värd för kaféverksamhet och byggnadsvårdsbutik. Kvarnen har renoverats med stor omsorg och många vackra historiska detaljer har bevarats. På Vings kvarn kan du slå dig ner på någon av de fina uteplatserna och avnjuta fantastiskt hembakat fika eller en lättare lunch.

 

Crea Diem bokcafé

När två så bra saker som böcker och fika möts uppstår magi! Crea diem bokcafés filosofi är att Bokcafét är en mötesplats – att slå sig ned och tala med varandra, dricka en god varm eller kall dryck med hembakat, köpa en bok i bokbutiken, uppleva en utställning, njuta under träden en sommardag eller ta en promenad i en kulturmiljö. En alldeles utmärkt utflykt för den som vill ladda de mänskliga batterierna och få ny inspiration.

 

Bruket i Wiared

Sagan om Bruket började med en dröm om en kreativ plats där människor kan mötas.
En plats där idéer kan födas, vackra miljöer kan inspirera, saker och smaker kan upplevas. I vad som en gång i tiden var ett brukssamhälle fann grundarna till Bruket sin drömplats, omgärdad av stora ekar, öppna ängar och gamla stenmurar. Som en hyllning till de människor som en gång levt här och brukat jorden valde man namnet – Bruket.

I Brukets café hittar men en härlig lunchmeny och mängder med godsaker att fika på. Allt producerat i gårdens kök och bageri. I trädgården, växthusen och den gamla trävillan hittar du sittplatser för att slå dig ner och njuta.