({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Väggmålningar i Borås

Fotograf: Jonas Ingman

Samtidskonst i Sjuhärad

Samtidskonsten berör, provocerar och förenar. Den är en spegling av tiden vi lever i. Gör en konstresa i Sjuhärad och ta dig tid att reflektera, fundera och förföras.

I Sjuhärad är samtidskonsten ett komplement och en utveckling, kanske rentav en revolt, mot generationer av industrihistoria. Här finns många spännande museer och gallerier där du kan njuta av konst från hela världen.

 

Staden som galleri

I Borås ser alla på konst, varje dag. Du som vandrar på gator och torg, förbi knutpunkter och längs Viskan kan inte undgå de hundratals skulpturer, installationer och muralmålningar som samsas inom en radie av knappt 1,5 kilometer. Borås offentliga konst är en internationellt uppmärksammad, och en ständigt växande, upplevelse tillgänglig för alla, året runt.

Upptäck konsten igenom en vandring med guide, med hjälp av app eller igenom att strosa runt och upptäcka på måfå.

 

Boy konsthall

Boy konsthall är ett rum för samtidskonst i det lilla samhället Bollebygd i Sjuhärad. Konsthallen drivs av systrarna Sara och Maja, som vill utmanar storstadsnormen genom att visa att det finns utrymme för modiga idéer och konstnärlig utforskning även på den mindre orten.

Förutom att arrangera utställningar och husera en småskalig konsthantverksbutik driver man ett residensprogram där konstnärer bjuds in för att skapa nya verk med lokalsamhället som backdrop.

 

Borås Konstmuseum

Borås Konstmuseum är känt för sina nationella och internationella utställningar och profilerar sig på områdena samtidskonst och rörlig bild. Museet äger och förvaltar en stor konstsamling som omfattar verk från tidigt 1900-tal till samtida konst.

Museet består av tre våningar uppdelade i flera utställningsytor. Här kan du ta del av aktuell samtidskonst, fördjupa dig i Lars Tunbjörks gedigna fotoarv som har ett eget projektrum på museet och prova på eget skapande i museets ateljé.

 

Abecita Popkonst & Foto

Abecita Popkonst & Foto är inte som andra konstmuseum. Verken som hänger här var från början aldrig menade att pryda väggarna på ett museum. De hängde istället hemma hos Bengt och Berit Swegmark, grundare av ett av Sjuhärads största textilföretag. En dag blev samlingen större än vad bostaden klarade av. Då föddes Abecita Popkonst & Foto som idag består av tre våningar på totalt 2400m².

Här visas dels museets samling - unik i Europa - som består av grafisk konst och foto från Europa och USA, samt prisbelönt nordisk textilkonst. Museet har även ett café och en museishop som höjer pulsen hos alla konstintresserade.