({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Kocken Tareq Taylor med filmteam

Gör en smakresa i Tareq Taylors fotspår i Sjuhärad

Kocken Tareq Taylor kom till Sjuhärad med sitt program Nordic Cookery för att utforska vår natur, kultur och mat. Följ med på smakresan och upptäck de platser Tareq besökte och plockade ingredienser från under sitt besök.

Längs vägen besökte Tareq platserna där du hittar det bästa av våra lokala råvaror och träffade människor som bor och verkar här. Det här är Sjuhärad. Rakt upp och ner med våra enkla men ändå delikata råvaror som formats och fått ta smak av vårt område och vår natur.

 

Här är Tareqs fyra givna matstopp i Sjuhärad

1. Erikson Cottage

Erikson Cottage är ett verkligt smultronställe beläget i de djupa skogarna i Sjuhärad. Elisabeth, som driver Erikson Cottage, lämnade ett toppjobb som chef för att satsa på sin om dröm att välkomna gäster till en plats med fokus på livets goda, livskvalitet och avkoppling.

Övernatta i unika glashus

Här kan du sova över i något av glashusen, fördjupa dig i kurser inom mathantverk eller boka in dig på en gourmetupplevelse med någon av traktens – eller inresta – stjärnkockar.


Bageri med 48 timmars jäsning

Det egna bageriets surdegsbröd har blivit något av ett signum. Inte så konstigt kanske - här lägger man ned mycket tid och kärlek på brödet och det tar 48 timmar för degen att bli färdig att bakas.

”Förutom att brödet såklart ska smaka gott så lägger jag stor vikt vid att det också ska vara vackert vid servering”, säger Elisabeth. ”Med små snitt i brödytan innan gräddning går det att skapa fantastiska mönster och motiv – det blir nästan som en extra krydda på brödet.”


Laga Tareqs sandwich med smaker från Sjuhärad

För Tareq kändes det som ett självklart val att använda surdegsbrödet som utgångspunkt för sin matlagning på Erikson Cottage. Resultatet blev en rustik sandwich med oväntade och pigga smak-kombinationer i form av bland annat ärtor, mynta, citron och getost. Receptet på Tareqs ljuvliga Sandwich hittar du här.

 

2. Knaltens Ekologiska Grönsaker

En del personer drömmer om att flytta till Frankrike, med dess ljumma vindar och kristallklara medelhav. Sonia och Pierre gjorde tvärtom och lämnande landet av goda ostar, fantastiskt vin och söta bakverk för att bli grönsaksodlare i Sjuhärad.

Efter besök hos vänner i natursköna Hökerum förälskade de sig i platsen och bestämde sig för att flytta. Nu använder de gårdens 14 tegar för att odla ett 40-tal olika ekologiska grönsaker. Till hjälp har man två arbetshästar och traditionella franska jordbruksredskap.


Öppen gårdsbutik under skördesäsong

Hos Knaltens Ekologiska Grönsaker valde Tareq ut morötter, kål, persilja och vitlök att använda i sin matlagning.

Vill man besöka gården håller gårdsbutiken öppet utvalda dagar under skördesäsong. Hit reser besökare från när och fjärran för att köpa grönsaker, och vi är inte det minsta förvånade.

 

3. Hemma på Klev

Hemma på Klev är ett Bed & Breakfast med kvällsrestaurang i den lilla byn Mårdaklev. Gården drivs av Åsa och Janne som förälskade sig i platsen och den dolda trädgården som gömde sig bakom huset. Innan de visste ordet av hade de sagt ja till att driva gården och restaurangen vidare!


Gästgiveri sedan 1600-talet

Förbi gästgiveriet slingrar sig den gamla landsvägen fram igenom landskapet. Vägen leder från kusten in mot inlandet och för om åren användes vägen flitigt av hästburna resenärer och handelsmän.

Som bekant tog färden in mot till Sjuhärads djupa skogar längre tid då än nu och behovet av att kunna övernatta på vägen uppstod. Det var då gästgiveriet som i dag är Hemma på Klev byggdes, någon gång på 1600-talet.


Hälsa på hos de betande fåren

På gården huserar även Gästrikefår, en gammal svensk lantras som trivs bra i de backiga skogslandskapen runt gården. Här får fåren beta, leka, växa och må bra. De slaktas lokalt och en stor del av köttet lagar man till gårdens gäster, en del säljs i gårdsbutiken.

Under Tareqs besök lagade han en mustig ratatouille på lokala grönsaker som serverades med gårdens lammfilé.


4. Torpa Stenhus

Att kliva in det pampiga stenhuset på Torpa är som att kastas flera hundra år tillbaka i tiden. Här promenerar du fritt i ett av Sveriges bäst bevarade byggnader från medeltiden och får ta del av platsens dramatiska historia, lokalt hantverk och en och annan spökhistoria.


Magiskt vackra omgivningar

Omgivningarna runt Torpa Stenhus är kanske de vackraste du kan hitta här i Sjuhärad med sjöar, stora ekar och blommande ängar. Här finns möjlighet till både vandring, paddling och cykling.

I vilthägn precis bredvid det kritvita stenhuset strövat hjordar av gårdens hjortdjur. På färs av hjort lagade Tareq hjortbiffar ackompanjerade av Knaltens fantastiska grönsaker!

 

Fler av Tareqs lokala tips

Under sin smakresa använde Tareq även råvaror från några fler av våra lokala mathanverkare.

Skafferiet i Hyssna med frukt- ört- och bärodlingar från vilka man tar fram småskaligt tillverkad sylt, saft, kryddor och annat gott.

Småbruket i Uddebo där man odlar grönsaker på åkrarna nedanför det gamla väveriet i Uddebo. Här odlar man med småskaliga och hållbara metoder, gödslar med stallgödsel från närliggande gårdar och strävar efter att bygga upp en frisk och levande jord.

Rosenhill Bryggeri är det lilla hantverksbryggeriet som brygger med hantverksmässiga metoder med fokus på den lokala marknaden.

Björkekullens Ägg och Grönt är en småskalig ekologiskt certifierad grönsaksodling i vackra Gesebol. Här värdesätter man hög kvalitet och möten mellan människor.

Fotograf: Therese Fredman