({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Topplista: 12 sevärdheter du inte får missa i Sjuhärad

Välkommen att uppleva det bästa av Sjuhärad!

Sjuhärad är en skattkista som fullkomligt sprudlar av överraskningar inom kultur, historia och natur. Här har vi listat tolv sevärdheter du absolut inte får missa när du besöker oss.

1. Tygriket

MARK. I över 200 år har lokalbefolkningen i Sjuhärad vävt, sytt och skapat textila hantverk i världsklass. Här kan du besöka några av Sveriges äldsta spinnerier och väverier, anrika förläggargårdar, textilhistoriska museer och flera outlets.

Några besöksmål i Tygriket:

2. Glasets Hus

LIMMARED. Glasbruket i Limmared har anor från 1740-talet och är idag Sveriges äldsta verksamma glasbruk, kanske mest känt för tillverkningen av Absolut-flaskan. I glasmuseet kan du se glastillverkningen genom historien och njuta av handblåsta ljuskronor, bruksglas och graverade pjäser av några av landets mest skickliga gravörer. Det finns även möjlighet att själv prova på glasblåsning.

Tips! Visste du att orten Limmared är känt som Sveriges antikmecka? Här finns en stor samling av butiker inom second hand, antikt och retro.

3. Torpa stenhus

TRANEMO. Torpa Stenhus är mer än bara en byggnad, det är en tidsmaskin. När du kliver in här förflyttas du flera hundra år tillbaka i tiden. Det stora stenhuset vid sjön Åsunden byggdes redan på 1400-talet och har sedan dess gått i arv genom generationer. Här kan du gå på guidade slottsvisningar, slottsteater eller besöka hantverkar.

Tips! På närliggande Hofsnäs Herrgård kan du fika, äta god lunch och ta en promenad längs Hofsnäs naturstigar. Både Hofsnäs och Torpa är en del av Gårdarna runt sjön.

4. Ulricehamns Kallbadhus

ULRICEHAMN. Det nuvarande kallbadhuset byggdes så sent som 2008, men badtraditionen i Ulricehamn sträcker sig betydligt längre bakåt i tiden än så. Hit kommer badsugna gäster varje dag året om för att söka avkoppling för kropp och själ.

Är du ingen storbadare? Ta en promenad utmed sjökanten och spana in kallbadhuset på håll. Det är otroligt vackert där det står på pelare ute i sjön Åsunden.

5. No Limit Street Art

BORÅS. I Borås är street art en självklar del av stadsbilden. Allt började med street art-festivalen No Limit 2014 och sedan dess har kreativiteten bara ökat. Idag finns ett 50-tal muralmålningar och street art-installationer runt om i stadskärnan, vissa av dem så stora att de täcker hela husväggar.

Visste du att? Vid sidan av street art-konsten är Borås gator och torg även fyllda med spännande skulpturer, så det är verkligen som att promenera runt i ett levande utomhusgalleri här.

6. Änglagårdsbygden

ULRICEHAMN. Filmerna om Änglagård blev trefaldigt Guldbagge-belönade och sågs av över en miljon biobesökare. Och det var här på landsbygden utanför Ulricehamn som de spelades in. Upptäck den vackra miljön du också, följ med på en roadtrip längs slingrande grusvägar som tar dig till gårdscaféer, säterier, kyrkor och museer.

Visste du att? Bakom många av rollfigurerna i filmerna finns verkliga personer, lika färgstarka som på vita duken. Det var bland dem som Colin Nutley fick inspiration till sina filmer.

7. Textilmuseet

BORÅS. Textilmuseet i Borås är ett av Nordens ledande museer inom textil och utgör tillsammans med Textile Fashion Center och Textilhögskolan navet i stadens textila framtoning. Museet har två permanenta utställningar; ”Textil Kraft” och ”Textilchock!”. Den första tar oss med på en resa i textilindustrins historia och den andra visar hur naken världen skulle vara utan tyger.

Tips! Passa på att spana in Smart Textiles Showroom på Textile Fashion Center där framtidens textilier visas, och gör ett besök till husets restaurang The Company.

8. Gräne Gruva

HOLSLJUNGA. Gräne Gruva är nog en av de mindre kända sevärdheterna på den här listan, men det är verkligen ett smultronställe som är värt ett besök. I gruvan, som ligger i nedre Ätradalen, bröt man fältspat och kvarts från 1899-1932.

Idag är det ett trevligt besöksmål för hela familjen. Runt gruvområdet finns tre vandringsleder, en supermysig trollstig, Rhododendronpark och grillplatser. Ta med barnen, packa fikakorgen och gör en dagsutflykt till gruvan!

9. Vänga mosse

FRISTAD. Det är lätt att drömma sig bort mot den svenska fjällvärlden när man besöker Vänga mosse. Området är otroligt naturskönt med Säveån som slingar sig genom högmossen och med skogen som naturlig ridå runt omkring. Men det som gör det extra spekulärt är nog ändå den ståtliga träbron som reser sig mitt på mossen. Här går en fin vandringsled på 5 kilometer där du till stor del vandrar på spänger.

Tips! Missa inte att besöka Vänga Kvarncafé & Bageri som ligger ett stenkast från vandringsleden. Gofika i mysig miljö!

10. Lassalyckan

ULRICEHAMN. Hur sätter man en ort som Ulricehamn på den internationella världskartan? Jo, man arrangerar världscupen i längdskidor på Lassalyckans friluftsområde såklart, och det med bravur!

Lassalyckan är en sport- och friluftsanläggning i utkanten av Ulricehamn, med perfekta förutsättningar för aktiviteter året om. Här finns förutom skidspår även mtb-leder och pumptrack, konstgräsplaner, ishallar och hotell med restaurang. Så välkommen till Lassalyckan oavsett om du vill motionera eller kolla på stora idrottsevenemang!

11. Abecita Popkonst & Foto

BORÅS. Tavlorna som hänger på Abecita Pop & Konstfoto var från början aldrig menade att pryda väggarna på ett museum. Allt började med att Berit och Bengt Swedmark från Borås började köpa grafiska blad till sitt eget hem, av då relativt okända konstnärer. Med tiden växte samlingen och paret beslöt sig för att dela sin konst med omvärlden.

På tre våningar finns nu omkring 500 konstverk inom fotografi och konstgrafik av ett 30-tal internationella konstnärer som Andy Warhol, Robert Rauschenberg, Roy Lichtenstein, Kiki Smith, Louise Bourgeois och Jim Dine.

12. Sjön Lygnern

SÄTILA. Att det finns gott om sjöar i Sjuhärad är knappast någon hemlighet. En av de största är Lygnern och den ligger precis på gränsen mellan Mark och Halland. Denna natursköna sjö bjuder på många härliga upplevelser, såsom fiske och bad vid stranden i Sätila. Det bästa sättet att utforska sjön är genom att följa med på en båttur ombord ISA af Lygnern, de har bland annat en populär skaldjurskryssning.

Tips! Några hundra meter från sjön ligger Lygnerns pensionat med mysigt och bekvämt boende.