({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Masugn

5 unika kulturupplevelser i Sjuhärad

Här listar vi 5 platser runt om i Sjuhärad där du kan uppleva vår kultur på ett spännande, lustfyllt och inte sällan välsmakande sätt!

Vad är kultur? Vi tycker att kultur är allt det som vårt samhälle bevarat och för vidare till kommande generationer. Sjuhärads kultur finns i våra gamla byggnader, brukssamhällen och hantverkstraditioner. Men också i alla de människor som plockat upp kunskaper och tekniker från svunna tider och för dem vidare. Till dig och till mig.

 

Årås säteri

”Häradets förnämsta gods och herresäte”. Så omnämndes Årås säteri när det uppfördes under 1500-talet. Sedan dess har Årås präglats av adelns närvaro under många sekler och under en period ägdes säteriet av ätten Gyllenstierna, riksråd till Vasakungarna.

I dag är här färre av riksråd och adelsmän, men mer av aktiviteter och spännande verksamhet. I denna historiska och charmiga miljö bedrivs en mycket aktiv bygdegårdsverksamhet med allt från logi och trädgårdscafé till evenemang och kurser inom bland annat byggnadsvård och odling.

 

Limmared

I den gamla bruksorten Limmared uppenbarar sig ett Mekka för sakletare, retrointresserade och kulturentusiaster.  

I auktionshallen och de 12 butikerna inom second hand, antikt och retro kan du hitta allt från antika möbler och klockor till retrotuffa vaser och vintagekläder.

I Limmared hittar du också Sveriges idag äldsta glasbruk Glasets Hus som fortfarande producerar glas, bland annat den berömda Absolutflaskan. Ett stycke svensk kultur i sig.

Kombinera antikvitetsjakten och en visning i glasblåseriet med en god lunch på antika Limmareds Värdshus eller charmiga Glasets Hus. 

 

Crea diem Bokcafé

När två så bra saker som böcker och fika möts uppstår magi! Crea diem bokcafés filosofi är att Bokcafét är en mötesplats – att slå sig ned och tala med varandra, dricka en god varm eller kall dryck med hembakat, köpa en bok i bokbutiken, uppleva en utställning, njuta under träden en sommardag eller ta en promenad i en kulturmiljö. En alldeles utmärkt utflykt för den som vill ladda de mänskliga batterierna och få ny inspiration.

 

Uddebo

Uddebo är en ganska liten by där det händer rätt mycket. Nya kulturella mötesplatser uppstår ständigt, både i och utanför de stora husen, som en gång i tiden var möbeltygsväveri.

Att beskriva Uddebo är inte helt lätt – men skulle man försöka går det att tala om samhället som en plats där invånare och besökare tillsammans skapar evenemang, festivaler, kurser och projekt. Här samsas musik, teater och konst med odling, hantverk och surdegsbageri. Vad som står på schemat för dagen varierar, men centrum för aktiviteterna är just det gamla Väveriet mitt i byn.

 

Änglagårdsbygden

För 30 år sedan skapade Colin Nutley och hans team filmen Änglagård, som kommit att bli en av de mest sedda svenska filmerna genom tiderna. En förälskelse tog Colin Nutley till den lilla byn Liared i Sjuhärad. Även om kärleken så småningom tog slut, bestod romansen till platsen och inspirerade till den svenska filmklassikern .

I dag kan du resa runt på vindlande grusvägar emellan de ikoniska inspelningsplatserna. En roadtrip som bjuder på vackra vyer, goda fikastopp, gårdsbutiker och kanske ett dopp i samma sjö som självaste Fanny Zaner. Upptäck klassiska Änglagårdsbygden i sommar.