({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Textildesign i Borås

Tygriket i Sjuhärad - Textilsveriges vagga

Än idag bedrivs det handel här i Tygriket. Ute i butiker, från våra lokala väverier och i fabriksbutiker kan du botanisera bland produkter som är efterfrågade i hela världen.


Historien bakom Tygriket

Under medeltiden var Sjuhärad ett fattigt jordbrukslandskap med magra jordar. Otillgängligt och svårt att bruka. För att klara sig fick man vara både smart och driftig. På gårdarna runt om i bygden började man tillverka och sälja olika typer av hantverk. Inte sällan textilt hantverk.

Snart kunde man hitta en vävstol i vart och vartannat hem runt om i Sjuhärad. Hemvävningen blev vårt signum och ett väldigt framgångsrikt sådant. En hel industri växte fram, utvecklades och industrialiserades. Textilen kom att bli en del av vårt DNA. I dag slingrar sig fortsatt de textila trådarna runt om i vår bygd. Men nu igenom världsledande företag inom textil forskning, innovation, e-handel och design.

 

Några utvalda besöksmål i Tygriket

I Sjuhärad kan du besöka mängder av olika lokala aktörer inom textil för att fånga nya idéer, köpa material att själv skapa med eller fynda färdigsydda produkter av bästa kvalitet. Välkommen att upptäcka tygriket Sjuhärad!

 

Rydals museum

Rydals museum hittar både liten och stor något som fascinerar. Här kastas du tillbaka i tiden. Spinnmaskinerna i maskinhallen står kvar, rad efter rad, sedan 1940-talet. Här kan du ta del av fabrikens historia, se de stora maskinerna arbeta och hitta din favorit bland de många olika utställningarna.

Njut av konstutställningar, prova kläder från förr, lär dig mer om vår textila historia eller prova på att väva, sticka och virka. Det är ett museum som kan upplevas med alla sinnen. Dessutom med fri entré.


Mitt emot museet ligger Rydals Herrgård. Byggd 1853 som en disponentbostad till fabriken, i dag omtyckt restaurang. Njut av lunch eller middag i slående vacker miljö och med lokala råvaror. Om du har tur bjuder restaurangens ägare Olof, med en bakgrund som operasångare, på en visa eller operett kvällen till ära!

 

Förläggargårdarna

Förläggargårdarna – en samling unika och ofta pampiga gårdar i Sjuhärad som vittnar om textilindustrins storhetstid. Gårdarna uppfördes av framgångsrika förläggare, i dag hade vi nog snarare kallat dem entreprenörer, som hade garn, bomull, lin och ull som valuta.

Gårdarna bär på en historia om vår bygd och vad som format området till vad det är idag. Ett besök här blir såväl en historielektion som en naturupplevelse och ett möte med de varma och dedikerade människor som i dag förvaltar och bevarar gårdarna för oss att få fortsätta uppleva.

Fotograf: Jacob_Sjoman

 

Textilmuseet

Tradition och nyskapande i hjärtat av Textilsverige. Textilmuseet i Borås är ett av Nordens ledande museer inom textil och mode med samlingar av kläder, tyger, textilmaskiner m.m. Basutställningen Textil Kraft berättar om textil produktion, medan tillfälliga utställningar varierar från mode, design, konst och hantverk till teknik, forskning, hållbarhet och smarta textilier. Textilmuseet är placerat i Textile Fashion Center i centrala Borås.

 

Textile Fashion Center

Textile Fashion Center är Sveriges internationella centrum för textil, mode och design. I det gamla industriområdet Simonsland, mitt i Borås, ligger Textile Fashion Center. En gång i tiden var dessa lokaler hem åt väveri, spinner, syfabrik och färgeri och trots att det var länge sedan fabriksbullret tystnade har tempot inte avstannat.

I centrat blandas, möts och samarbetar studenter, forskare, innovatörer, entreprenörer, företag och besökare i en och samma miljö. En miljö där drömmar, behov och idéer är det som inspirerar, utmanar och driver hela centrat. Kom och upptäck och inspireras av det kreativa kluster som finns i huset.