({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
En kock lägger upp ätbara läckerheter på en barkbit.

Så smakar Sjuhärad

Ge dig ut på en kulinarisk resa genom ett Sjuhärad fyllt av smaker och godsaker. På vägen kommer du mötas av gamla mattraditioner såväl som människor som valt att bryta sig loss från ekorrhjulet för att satsa på sin passion – mat. Upptäck smakerna av Sjuhärad!

Gäsene Ostbutik

Gäsene Ost tycker man att det är dumt att krångla till saker i onödan. Receptet på en riktigt god ost till exempel. 1931 rullade den första osten ut från mejeriet och sedan dess har det rullat på. Att göra ost handlar kort och gott om rent hantverk, från början till slut.

Gäsene mejeri bildades som ett sätt för bönderna i trakten att få rättvist betalt för sin mjölk. Än idag är de Sveriges minsta mejeriförening, ägda av 23 lokala bönder som levererar all mjölk till produktionen. Det betyder att inte en droppe mjölk har längre än 25 minuter till mejeriet – det kallar vi lokalproducerat!

I mejeriets ostbutik kan du husera runt bland lagrade hårdostar, krämiga hushållsostar och en och annan specialost. Provsmaka, köp med dig dina favoriter och komplettera med andra lokala delikatesser ur butikens sortiment.

 

Alboga Choklad

Välkommen till himmelriket för chokladäskare! Alboga Choklad är ett litet hantverksföretag med stor omtanke om kvalité, smaker och miljö.  Här tillverkar företages grundare Martina handgjorda praliner, fudge, kolor, tårtor, marshmallows och andra bakverk helt från grunden och helt utan tillsatser och färgämnen. Hennes önskan är att skapa något gott och samtidigt värna om naturen. En ren njutning helt enkelt.

Några dagar i veckan har man öppet gårdsbutiken som är fylld till brädden med godsaker. Vägg i vägg driver Martinas syster blomster- och inredningsbutik.

 

Hofsnäs Herrgård

Redan under 1700-talet brukade man jorden varsamt och med omtanke i omgivningarna kring Hofsnäs Herrgård. Idag jobbar restaurangen som huserar här tillsammans med 40-talet lokala matproducenter för att skapa den bästa av matupplevelser i den anrika herrgården. Här hittar du bistro, café och saluhall. Emellanåt bjuds det in till populär afternoon tea.

Platsen ligger vackert i Torpanäsets Naturreservat ramas in av pampiga, urgamla ekar och vackra promenadslingor – Hofsnäs naturstigar. Bara minuter bort hittar du Torpa stenhus och dess spännande, medeltida historia.

 

Åsundsholm

Stig in i Birgit Th Sparres författarhem, vackert beläget vid sjön Åsundens östra strand. Idag är herrgården en komplett anläggning med golf, boende och restaurang där den senare drivs av vännerna Jacob och Carl.

Carl och Jacob startade sin kockkarriär tillsammans på gymnasiet och redan efter några år hade de en gemensam dröm om att driva ett eget ställe med högklassig mat.  För Carl tog den gemensamma drömmen vägen via världsberömda restaurangen Noma och michelinkrogen Knystaforsen i Halland, innan drömmen om en restaurang tillsammans med vännen blev förverkligad på Åsundsholm. 

På Åsundsholm har Carl och Jacob skapat en unik matupplevelse som överträffar alla förväntningar. Med deras passion för matlagning och användning av lokala råvaror, kombinerat med en känsla för detaljer och presentation, är varje rätt en smakupplevelse som man sent kommer att glömma.

 

Rydals Herrgård

Rydals Herrgård byggdes 1853 som en disponentbostad till Fabriken Rydahls Manufaktur AB. I dag driver Olof Söderberg, uppväxt i Göteborgs skärgård, restaurang i herrgårdsbyggnaden. Olof älskar havet och hade sällan befunnit sig i inlandet och aldrig i en skog, men när han kom till Sjuhärad och Rydal första gången kunde han inte värja sig utan övertalade resten av familjen att de skulle köpa den vackra disponentbostaden och driva restaurangen vidare.

På Rydals Herrgård kan måltiderna avnjutas i den parkliknande trädgården eller inne i Herrgårdens vackra tidsenliga matsalar. Allt som ofta arrangerar man allsångskvällar, konserter eller visfestivaler i den stora trädgården. 

 

Villa Strömfors

Det sparades inte på stuckatur, specialdesignade kakelugnar och sniderier när förra seklet var ungt och ekonomin medgav dessa utsvävningar. Det är vi mer än tacksamma för idag när Villa Strömfors öppnar upp de pampiga dörrarna för boende och besökare. Här välkomnar man gäster till evenemang, middagar, vinprovningar, träningshelger och konserter. Utvalda datum kan man boka övernattning i något av de fantastiska rummen.

I villan finns ingen dörr in till köket. När tillfälle ges är du som gäst välkommen att titta in och säga hej. Frukosten plockar du oftast till dig själv från den gamla järnspisen. Övriga måltider serveras i salarna, på verandan och ibland ute vid poolen. Middagarna är ett kapitel för sig. Kocken Mattias har full frihet i köket och hans kärlek till nya smaker och kombinationer gör det omöjligt att sätta en etikett på det som serverats. Det man lovar med säkerhet är att det blir en vällagad och vacker måltid där du bjudas på en minnesvärd matresa!