({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Familjevänliga upplevelser i Sjuhärad

10 roliga äventyr för barnfamiljen

Sjuhärad är det perfekta resmålet för familjer som letar efter äventyr och skoj. Här väntar en värld full av äventyr och glädje för både små och stora. Spana in våra bästa tips!

1. Cykla som aldrig förr

Cykla tillsammans med dina små äventyrare och upptäck roliga och säkra cykelleder som är anpassade för hela familjen. Frisk luft och lekfullhet väntar!

Vill du cykla mountainbike kan vi tipsa om Lassalyckan och Bollekollen Bikepark.

För er som vill cykla på bilfria banvallar och myisga småvägar finns Ätradalsleden och Sjuhäradsrundan.

Det är även spännande att cykla dressin i Ambjörnarp.

 

2. Experimentera mera!

Hur fungerar egentligen människokroppen, vad är Arkimedes skruv och hur stort är universum? Är dina barn nyfikna på hur allt hänger ihop i världen så kan ni besöka prisbelönta Navet Science Center i Borås.

Här kan hela familjen tävla i tankekraft, få en adrenalinkick av att testa en VR-upplevelse och leka runt i den stora vattenavdelningen. Navet brukar dessutom bjuda in till extra roliga aktiviteter med olika teman då och då.

3. Leta busiga troll vid Gräve Gruva

Trolltorget vid Gräne Gruva i Svenljunga bjuder på många roliga barnaktiviteter med fokus på lek, bus, klättring, hopp och balans. Redan vid infarten möts ni av gruvtrollet Gruve och sedan dyker det upp troll lite här och var. Skynda genom trollens gap och göm dig i stock-tunneln, hitta vilse i labyrinten och lek kurragömma kring stenblocken.

Från trolltorget kan ni gå den mysiga trollstigen som är en vandringsled för de minsta där det kryllar av troll och annat knytt till höger och vänster. Hur många troll kan ni hitta?

4. Klättra högt upp i luften

Nästa tips är inte något för dig som är höjdrädd. På Sjuhärads höghöjdsbanor kan du utmana dig själv, eller varför inte låta barnen utmana dig, i en rad olika hinderbanor, klättringar och ziplines. Vissa av banorna håller sig på betryggande avstånd från marken (1-2 meter), medan vissa tar dig 12 meter upp bland trädkronorna. Riktigt nervkittlande!

Höghöjdsbanor finns hos Upzone i Borås och Buaskogen i Bollebygd.

5. Prova på glasblåsning

Det gamla glasbruket i Limmared är det äldsta glasbruket fortfarande i drift i Sverige. Här arbetar glasblåsarna enligt gammal glasblåsartradition. Det är spännande att se proffsen snurra det 1000-gradiga glaset och med otrolig finess skapa dricksglas, vaser och buteljer.

Här kan du även prova på att blåsa eget glas, både vuxna och barn är välkomna. Priserna varierar utifrån barnens ålder. 5-9-åringar får blåsa en glasdroppe i valfri färg och 10-15-åringar får blåsa en glaskula eller brevpress. Givetvis får alla barn ett diplom.

6. Vandra bland hängbroar, slott och badplatser

Visst är det mysigt att ge sig ut på en helgvandring med hela familjen? Framför allt när det är en lagom lång vandringsled där det finns spännande saker att upptäcka. I Sjuhärad finns det flera vandringsleder som bjuder på härliga upplevelser för hela familjen.

Vi har tagit fram en lista med våra bästa vandringsleder för barn. Här kan du uppleva djur och natur, spänger och broar, närhet till badplatser och grillplatser - och såklart barnvagnsvänliga leder.

7. Ridtur på Islandshästar

Hoppa upp i sadeln och låt hästen visa vägen genom vår vackra natur. Hos Milåsa Islandshästar i Mark kan du rida oavsett om det är sommar eller vinter, naturen och hästarna är ju lika fina året om. Hästarna som finns här är trygga och erfarna, så det är en lugn och fin aktivitet.

Följ med på turridning med naturguidning. Det finns flera olika turer att välja på, allt från några timmar till heldagsturer och till och med wekeends med övernattning.

8. Susa nerför skidbacken

När vintern kommer och snön faller över Sjuhärad finns det ett givet ställe för alla barnfamiljer - Ski Bike Hike i Ulricehamn (det som tidigare hette Ulricehamn Ski Center). Här hittar du en komplett vintersportsanläggning med backar i olika svårighetsgrader. Området passar utmärkt för nybörjare och barnfamiljer. Här kan barnen förbättra tekniken i barnbacken i beghaglig lutning och ta sig upp med den egna liften. Det finns även en uppskattad skidskola för såväl vuxna som barn.

Om du hör till dem som hellre åker skidor på längden så är Lassalyckan ett bra alternativ. Här kan du läsa mer om Skidorten Ulricehamn.

9. Klappa getter och spana på björnar

Borås Djurpark är det lätt att spendera en eller flera dagar. Parken är indelad i flera olika teman. På den Afrikanska savannen trivs noshörningar, elefanter och zebror. I den Nordiska skogen håller lodjuren, brunbjörnarna och sälarna till. Vill du se apor och lejon är det Djungelriket som gäller. Och på Bondgården kan du klappa getter, kaniner och Gotlandsruss.

Du får självklart inte missa Simbaland där leken aldrig tar slut och Dinoparken där du kan resa tillbaka 100 miljoner år i tiden med skräckblandad förtjusning. Vill du övernatta finns Wildlife Camp med stora tält.

10. Bada, Bada, BADA!

Vad vore det här för lista med familjevänliga aktiviteter om inte bad var med? Självklart vill vi tipsa dig om att ta med barnen på en rolig badutflykt, oavsett om det är i ett badhus eller vid stranden till en sjö.

Vill du ha långa sandstränder så är badplatserna i Mark ett hett tips. Bryggor och ostörda gläntor finns det gott om bland badplatserna i Svenljunga-Tranemo, badplatserna i Bollebygd och badplatserna i Herrljunga. Hopptorn kan du hitta på badplatserna i Ulricehamn. Och vill du ha ett klassiskt badhus med inomhuspool kan vi rekommendera Stadsparksbadet i Borås.