({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Kultur i Sjuhärad

Upptäck Sjuhärads fantastiska kulturarv

Sjuhärad är fullt av olika typer av kultur, allt från vackra gårdar och andra platser med en rik historia, till fantastiska glasbruk och konstgallerier. Framför allt är vi kända för vår rika textilindustri och tygriket.

Välkommen till Tygriket – Textilsveriges vagga

Det fanns en gång i tiden då man kunde hitta en vävstol i vart och vartannat hem runt om i Sjuhärad. Det var då en hel industri växte fram, utvecklades och industrialiserades. I dag slingrar sig fortsatt de textila trådarna runt om i vår bygd, men nu genom världsledande företag inom textil forskning, innovation, e-handel och design. Här får du tips på besöksmål i Tygriket.

Museer, konsthallar och gallerier för alla smaker

Modernt och historiskt blandas på Sjuhärads olika museer och konsthallar. Det finns mycket att utforska inom ämnen som klädmode, design och inredning, motorer och såklart klassisk historia. Här nedan hittar du ett urval av våra mest populära museer.

Samtidskonst som berör

Samtidskonsten berör, provocerar och förenar. Den är en spegling av tiden vi lever i. Gör en konstresa i Sjuhärad och ta dig tid att reflektera, fundera och förföras. Här är några av ställena du inte får missa för att uppleva samtidens uttryck.

10 street art-favoriter i borås

I Borås är street art en självklar del av stadsbilden, du behöver inte leta länge innan du får syn på någon. Ibland är de så höga som sjuvåningshus. Här hittar du tio av våra street art-favoriter som du kan uppleva året om.

Historiska gårdar där tiden stått stilla

Sjuhärads historia sträcker sig långt bakåt i tiden och glädjande nog finns många historiska gårdar bevarade än idag. Ta en tur bland gårdarna runt sjön, de gamla förläggargårdarna och spektakulära Torpa Stenhus.

Gör en roadtrip kring Gårdarna runt sjön

Spökhistorier, smakfulla delikatesser, vackert hantverk och natursköna gårdsmiljöer. Författaren Birgit Th Sparre lyckades genom sin romanserie Gårdarna runt sjön sätta området kring sjön Åsunden på den litterära kartan. Unna dig att resa i väg på egen hand eller i gott sällskap och upplev Gårdarna runt sjön du också.

Förläggargårdar öppna för besök

De så kallade förläggargårdarna, alltså herrgårdsliknande gårdar, är typiska för Marks kommun. Gårdarna byggdes runt år 1830 åt förmögna förläggare, och idag är flera av gårdarna öppna för besökare. Här hittar du förläggargårdar öppna för besök.

Upptäcktsfärd runt om i Sjuhärad

Som du märker råder det ingen brist på kulturupplevelser i Sjuhärad. Nedan kommer några fler förslag för dig som vill ge dig ut på en kulturell upptäcktsfärd i den vackra landsbygden.

Visste du att...?

Många väletablerade ord i det svenska språket kommer från knallarnas kodspråk "Månsing". Ord som spänn, sno, lattjo och fika är ord som knallarna använde för att prata med varandra utan att köparna skulle förstå.