({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Två kvinnor cyklar Ätradalsleden

Fotograf: Pricca Studios

Etapp Borås – Ulricehamn (47km)

Vägen från Borås till Ulricehamn består uteslutande av den banvall som förr i tiden utgjorde grunden till den nu nedlagda järnvägen. Du färdas längs med ängsmarker, åkrar, jordbruksbygd – och många svalkande sjöar, så glöm inte badkläder!

Borås

I Borås hittar du evenemang, sport, mysiga restauranger och vackra vyer längs Viskan. Textilstaden har med åren blivit en liten storstad, men ännu kretsar mycket kring design och mode! Borås kallas även Skulpturstaden tack vare stadens många statyer. Djurparken är ett populärt utflyktsmål för familjen.

I Borås cyklar du till en början i stadsmiljö, men när du lämnat Borås kommer du ut på den gamla banvallen som tar dig hela vägen till Ulricehamn, längs med badsjöar, kaféer och upplevelser.

Det finns en och annan backe i höjd med Gånghetser och Lofors – som faktiskt innebar att tågen fick backa och ta sats för att kunna ta sig över förr i tiden. Inte minst när de hala höstlöven låg på rälsen.

Läs mer om Borås här! 

Gånghester

Gånghester är en tätort där du kan stanna till och köpa förfriskningar eller ta en fika på ett kafé. Här ligger även skjortfabriken Eton, ett tydligt tecken på att du befinner dig i textilindustrins svenska hjärta.

Dalsjöfors

På vägen passerar du även en kvarndamm med kvarnresterna från Dalsjöfors. Här fanns en kvarn redan på 1700-talet och är en fin plats att stanna och rasta på. Inne i Dalsjöfors finns ett mysigt surdegsbageri med tillhörande kafé – Säsongsbagarn. Och vi rekommenderar verkligen ett besök på den kritikerrosade restaurangen "Räven & Rönnbären".

Rångedala

I Rångedala  - Algustorp finns fina vandringsleder i varierande längd. Strax utanför samhället, några stenkast från banvallen, ligger Marsjöns badplats.

Välagården

Strax innan samhället Nitta kan du göra en kort avstickare och stanna till på Välagården vid sjön Kleven! Här finns övernattningsmöjligheter för upp till 30 personer, fördelade på 14 rum med tillgång till dusch, toaletter och i södra änden av Nattugglan, även en bastu. Om ni är minst tio personer i cykelgänget så kan Välagården även öppna upp sin restaurang för er eller bara fixa lite frukost. 

Läs mer om Välagården och boka här! 

Ådalens café och present

Ett bra ställe att hämta energi på är Ådalens café och present som ligger utmed cykelleden. Förutom hembakat (ofta närproducerat och ekologiskt) kan du dessutom köpa hantverk och inredning för hem och trädgård. 

Läs mer om Ådalens café och present här! 

Nitta

I Nitta samhälle finns en kvarndamm som har iordningställts till en charmig och rofylld rastplats. Det går utmärkt att bada här.

Härnasjön

Vid Härnasjön kan du se spåren från en otäck urspårning som skedde 1919, ungefär ett år efter invigningen av järnvägen. För sent upptäcktes att banvallen hade rasat till nästan hälften av sin beredd och loket störtade rakt ner i Härnasjön. Lokföraren omkom tragiskt i samband med detta.

Hökerum

I samhället Hökerum kan du stanna till och titta på Södra Vings kyrka som troligen byggdes i början av 1100-talet. Den har en romersk portal på söderväggen och medeltida målningar i taket. Två tusenåriga gravhällar finns utanför kyrkan. Du hittar även badplatser vid sjön Mogden om det börjar bli dags för ett svalkande dopp.

Vädersholm och Fragranäs

Vid ett näs vid sjön Mogdens södra sida finns ruinerna av Väderholms befästa stormansgård – en borg från 1300- och 1400-talet. Flera borgruiner finns i området. Skälet till det är att Västsverige förr var en orolig gränsbygd mellan svenska Västergötland, danska Halland och norska Bohuslän. Det var här, vid sjön Mogdens östra och södra strand, en av vägarna strålade samman. På Fagranäsområdet finns lämningar av en medeltida stormansgård med två stora borgkullar och ett flertal vallgravar samt lämningar efter byggnader. Området är flera hundra meter långt och enligt medeltidsarkeologer helt unikt. Det finns inte något liknande i Sverige.

Ulricehamn

Ulricehamn är känt för sitt genuina och pittoreska centrum omgivet av Åsunden. Sjön har satt prägel på tätorten med dess vattenaktiviteter, omgivning och lugn. Ulricehamn är en stad som lever och utvecklas året om. Här finns utrymme för avkoppling och härliga stunder. Naturen och stadslivet finns sida vid sida. 

Vid Åsundens norra strand när du cyklar in i Ulricehamn ligger Prångens camping. När du fortsätter in i Ulricehamn rekommenderar vi ett stopp vid sjökanten. Det tidigare järnvägsområdet har varsamt omvandlats till ett fint område med sjöbodar som har kanotuthyrning, restaurang och kafé. Du kan dessutom hyra cyklar här! Gamla Stationshuset inhyser Ulricehamns Turistbyrå, och där får du mer information vad som är på gång just nu.

Läs mer om Ulricehamn här!

Övriga etapper på Sjuhäradsrundan