({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Patrik Borgehard

Vandra i den magiska Vallebygden

Valle - ett sagolikt landskap, som gjort för vandring!

Mot sluttningen av berget Billingen i öster har inlandsisen lämnat efter sig det särpräglade och sagolikt vackra Valleområdet, ett sjörikt och mjukt böljande kamelandskap. I detta varierade landskap, går 6 mil skyltade vandringsleder  genom ängar, betesmarker och åkrar. Du passerar ädellövskog med utsikt över mängder av sjöar. Du får en fantastisk naturupplevelse vilken årstid du än väljer att vandra. Under ett par veckor i maj står 10.000-tals körsbärsträd i blom - en vidunderlig syn! Under hösten färgas samma lövträd orange och röda och bjuder på färgsprakande vandring.

Fotograf: Jonas Ingman

Leder i skiftande landskap

Lederna går genom ett skiftande och sagolikt landskap, ibland med betande djur. Några sträckor kan kräva kängor eller stövlar vissa årstider. Svårighetsgraden på de flesta lederna går att karaktärisera som lätt till medelsvår. På en timme hinner de flesta gå cirka tre kilometer i ganska maklig takt. I den sjörika bygden finns också goda möjligheter till bad, fiske och kanoting.

Vidunderlig körsbärsblomning

Körsbärsblomningen i Japan och Washington är världsberömda, men känner du till blomningen i Skara?

Under ett par veckor i maj månad åker människor långväga för att uppleva när tiotusentals körsbärsträd står i blom på Billingens sluttningar. Detta är en otroligt vacker upplevelse! Festivalerna i Tokyo, Kyoto och Washington lockar tusentals besökare, men det går garanterat lugnare till i Valle. Om vädret tillåter kan du ta med dig en picknickkorg och njuta av naturens skådespel på nära håll. Du kan också hyra en cykel från Fredriksons pensionat i Eggby eller Flämslätts kursgård. Passa på att hämta en cykelkarta samtidigt eller ladda ner den här

Flest körsbärsträd finns att se längs vägen mellan Varnhem och Öglunda-Berg, framför allt i naturreservaten Höjentorp-Drottningkullen, Bockaskedeåsen-Toran och Lycke lilla Höjen.

Fotograf: Skara Turistbyrå

Planera vandringen

Med hjälp av ledbeskrivningar och kartor av vandringslederna i Valle kan du enkelt planera din vandring i vår vackra bygd.

Läs mer och planera här

Parkering

Under framför allt maj månad är det många som vill uppleva Valleområdet. Tänk på att bara parkera på anvisade parkeringsplatser. Vägen måste hållas fri så att räddningstjänsten och andra utryckningsfordon kan ta sig fram till den som behöver hjälp. Är en parkering full finns det andra att välja på och du hittar dem alla i Vallekartan. Ett alternativ är att parkera på längre avstånd och vandra till den plats du vill besöka.

 

 

På upptäcktsresa i vackra Valle 

Artikel publicerad i tidningen Aktiv Schweden

Text: Tobias Rosengren

Prunkande blomsterängar, blommande körsbärsträd, lummig ädellövskog, glittrande sjöar och branta raviner. Det är bara ett litet axplock av vad som väntar dig som vandrare eller cyklist i natursköna Valle. 

Vallebygden erbjuder många härliga utflyktsmål för den som gillar att vistas i naturen. Området som löper mellan Skara och Skövde är fullt av olika upplevelser för stora och små. Valle är njutbart oavsett årstiden. På våren möts du av färgglada fält av blommande blåsippor och gullvivor, porlande bäckar och fågelkvitter. Sommaren prunkar av ängsblommor och hagar med betande djur. Kanske hittar du en alldeles egen badvik i någon av områdets alla sjöar? Även hösten med sin färgprakt och friska luft har mycket att erbjuda. Liksom vintern med bland annat pimpelfiske och skridskois i toppklass.

Tiotusentals körsbärsträd

Allra bäst avnjuts Valle till fots. Det finns många fina vandringsvägar, både markerade och omarkerade. Totalt finns över sex mil skyltade leder, sammanbundna genom hela området. Det ger goda möjligheter att komponera sin egen unika vandring. Blommande hagar med kor, får och hästar blandas med omväxlande inslag av vildmarksnatur.

Vid berget Billingens nordvästra sida finns Vallevägen som går genom ett sjörikt och mjukt böljande landskap. Under resan passeras gröna kullar, odlingslandskap och lundar med ädellövskog. I maj står tiotusentals körsbärsträd i blom på Billingens sluttningar. Det är en mycket spektakulär syn! 

Jättadalen och Öglunda grotta

För den som söker en mer krävande naturupplevelse rekommenderar vi Jättadalen. Det är en djupt nedskuren bäckravin som ligger i diabasbranten på västra Billingen. Vandringen upp till Jättadalen är brant och ansträngande. Du kan stanna till och pusta ut vid en källa med porlande friskt vatten. Väl uppe på kanten av berget möts du av utsikten över Vallebygden med sin mosaik av sjöar, lövskogar och hagmarker. Du kan även se ett blånande Kinnekulle i fjärran. Från Jättadalens utsiktspunkt fortsätter stigen söderut till Öglunda grotta. Det är en ravin med enorma diabasblock som bildar grottliknande rum och fristående diabaspelare. 

Tropiskt fyllig vegetation

En annan sagolik vandring går runt Flämsjön. Leden är knappt 9 km lång och slingrar sig genom beteshagar med ek och ädellövskog. Vid Acksjön passar du Remmingstorps arboretum med en välskyltad samling träd från hela norra halvklotet.

Mitt i Valleområdet nära Eggby ligger Eahagen-Öglunda ängar. Det är ett kuperat kamelandskap med kullar, moränryggar och sänkor. Här finns en lövskog med nästan tropiskt fyllig vegetation samt en mångfald av växter och fåglar.

I Valle hittar ni även Varnhem, en historisk riksklenod i Sverige. Klosterkyrkan från 1150-talet är gravplats för de första götiska kungarnamen även Stockholms grundare Birger jarl. Kyrkan figurerar också i Jan Guillous medeltidsepos om tempelriddaren Arn.

Utsikt över Vallebygden där du ser både grönskande träd och vita blommande körsbärsträd.

Fotograf: Mårten Bergqvist