({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Jonas Ingman

Vandra i Valle
Skara

Valles sagolika landskap upplevs bäst till fots

Mot sluttningen av berget Billingen i öster har inlandsisen lämnat efter sig det särpräglade Valleområdet. Ett sjörikt och mjukt böljande kamelandskap. I detta varierade landskap, går vandringslederna genom ängar, betesmarker och åkrar. Du passerar ädellövskog med utsikt över mängder av sjöar.

Snabbfakta

Längd: Totalt 6 mil uppdelat i kortare turer

Tidsåtgång: 3 dagar eller ca 1-2 h per tur

Svårighetsgrad: medel

Terräng: stigar, skogsvägar och grusvägar. Ibland genom kohagar.

Ledkarta

 

Leder i skiftande landskap

I det vackra Valleområdet, på platåberget Billingens västra sida, finns inte mindre än drygt sex mil skyltade leder. I området finns ett stort antal naturreservat som bland annat är kända för sina många körsbärsträd som blommar under ett par veckor i maj varje år. 

Lederna går genom ett skiftande och sagolikt landskap, ibland med betande djur. Några sträckor kan kräva kängor eller stövlar vissa årstider. Svårighetsgraden på de flesta lederna går att karaktärisera som lätt till medelsvår. På en timme hinner de flesta gå cirka tre kilometer i ganska maklig takt.

Flera olika turförslag

I Valle finns 7 olika turförslag, från 2 kilometer upp till 9 kilometer. Det går också att kombinera de olika turerna till en längre vandring - alla leder hänger ihop! Genom området passerar också den längre Billingeleden. Se separat ledbeskrivning här.

1 - Flämsjön runt ca 9 km
2 - Jättadalen ca 5 km
3 - Torp ca 3 km
4 - Höjentorp ca 3 km
5 - Drottningkullen 2-3 km
6 - Ökull ca 4 km
7 - Ljungstorp ca 4-5 km

Siffran framför respektive led motsvarar ledens siffra i den tryckta kartan.

Varierande natur

Vandringslederna i Valle går genom en varierande natur. Vid Jättadalen vandrar du utmed bergskanten och de mäktiga diabaspelarna, i Höjentorp färgas marken vit av ramslöksblommor under försommaren och från Bockaskedeåsen har du utsikt mot grannberget Kinnekulle. Mest utmärkande är de tiotusentals körsbärsträd som blommar i området under ett par härliga veckor i maj - glöm inte picknickkorgen för här finns gott om vackra picknickplatser. 

Gör ett stopp på vägen

I nära anslutning till vandringslederna finns det flera trevliga boenden. Varför inte testa en pensionatsnatt hos Fredriksons Vilt, vin & pensionat, en bekväm hotellnatt hos Flämslätt Stifts- och Kursgård eller en bekväm vandrarhemssäng hos Klostergårdens Vandrarhem, som dessutom har utsikt mot Varnhems ståtliga Klosterkyrka. Fler tips på boenden i Valle hittar du här.

Föreningen Vallevägen består av bygdens företagare - på vallevagen.se hittar du trevliga caféer, gårdsbutiker och boenden som förgyller besöket i Valle. Fika finns till exempel hos säsongsöppna Varnhems Klosterkafé.

Fotograf: Patrik Borgehard

 Är du ute och vandrar och ser ett träd över leden eller något som behöver åtgärdas? Hjälp oss att hålla lederna i fint skick genom att markera på en karta, ta en bild och skicka till oss.

upplevskara@skara.se

Fakta om leden

Längd:

Det finns mer än sex mil skyltade leder, sammanbundna genom hela Valle.

Ungefärlig tid:

Cirka 3 dagar eller 1-2 h per tur.

Område:

Skara

Tänk på:

Det är endast tillåtet att parkera på anvisade parkeringsplatser, detta på grund av säkerhet och att utryckningsfordon ska kunna ta sig fram säkert.

Är din tänkta parkeringsplats full (händer oftast under maj månad), rulla vidare - det finns gott om vackra platser att upptäcka! Området är vanligen lugnare tidiga morgnar och vardagar.

Markering:

Vandringslederna i Valle är markerade med orange stolpar. Leden Flämsjön runt är markerad med blåa band med vit körsbärsblomma och texten Valle - Flämsjön runt.

Svårighetsgrad:

Medel. Terrängen är uppbyggd av stigar, grusvägar och skogsvägar, och delvis genom hagmarker med betande djur som håller naturen öppen.

Hitta hit:

Valle är ett stycke gudomlig natur på Billingens solsida mot väster mitt i Skaraborg. Valle ligger mitt emellan Skara och Skövde. 

Karta för utskrift/nedladdning

Snabbfakta

Längd: Totalt 6 mil uppdelat i kortare turer

Tidsåtgång: 3 dagar eller ca 1-2 h per tur

Svårighetsgrad: medel

Terräng: stigar, skogsvägar och grusvägar. Ibland genom kohagar.

Ledkarta

 

Kontaktinformation

Skara kommun

Södra kyrkogatan 2

532 30 Skara


Telefon: +46 511-32000


E-post: upplevskara@skara.se

Hemsida: upplevskara.se