({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
 • En vuxen och ett barn sitter på golvet framför ett äldre rödmålat hus i miniatyr inne i en utställning.

  Skara på 3 timmar

  Fotograf: Simon Olsson

Skara på 3 timmar

”Vi är i Skara i några timmar, vad ska vi hitta på?”. Det är en vanlig fråga många ställer sig, och svaret på den frågan får du i vår miniguide. Vare sig du är historieintresserad, kommer med familjen eller bara vill njuta av stadens atmosfär finns något för dig!

För historieälskaren

Historieälskaren har verkligen hamnat på precis rätt plats. Skaras hjärta bär på en tusenårig historia som bara väntar på att upptäckas.

 • Besök Skara Domkyrka – Den första kända domkyrkan invigdes på platsen omkring 1150, men fynd visar att det fanns en kyrka här redan under 1000-talet. Innanför kyrkans gotiska yttre finns pampiga stenvalv och en välbevarad krypta från 1100-talet. Missa inte att beundra de vackra glasmosaikfönstren signerade Bo Beskow.
 • Gå på temavandring – Utforska Skaras spännande arkitektur och historia på egen hand! På upplevskara.se finns beskrivningar till flera temavandringar som visar dig smultronställen i Skara. Sök på Hisnande historia!

 • Besök Västergötlands museum – Utforska över 10 000 år av landskapets unika historia. Upplev medeltidens Skara, spana in de välbehållna bronsålderssköldarna och möt Kata, kvinnan som härskade på storgården i Varnhem på 1000-talet.

För barnfamiljen

Skaras skattkista gömmer många roliga äventyr för barnfamiljen. Vilken blir er favorit?

 • Besök Veterinärmuseet – På Veterinärmuseet finns en rolig tipspromenad att gå samtidigt som ni tittar på alla spännande föremål. För de mindre barnen finns en mysig pysselhörna, och för de lite större finns en läshörna. Det finns dessutom uteleklåda och käpphästar med hinder att låna.

 • Utforska fornbynUpptäck Fornbyn i Skara i en interaktiv rundvandring. Under äventyret får du sällskap av ugglan Kattis som visar dig runt och presenterar de olika byborna så som pigor, bönder och visa gummor. Du följer enkelt äventyret genom att scanna QR-koder på platsen.

 • Lek på Bokäventyret – Följ med Birger Uggla genom bokens historia i Bokäventyrets olika lekstationer - från berättandet runt den sprakande elden fram till dagens barnlitteratur. Och du, tre timmar kanske inte räcker, men du är alltid välkommen tillbaka en annan gång!
  Flanören
 • Gå på Birger Ugglas kulturvandring - Hjälp Birger Uggla att lösa 10 klurigheter och lär dig mer om Skaras fantastiska kulturskatter. Vid varje plats finns en skylt med en QR-kod som leder dig till en fråga. Om du hellre vill vara analog finns en barnfolder med frågor på Bokäventyret eller biblioteket.

För flanören

Är du en av dem som upptäcker nya platser genom att strosa runt, sitta på uteservering och njuta av lugnet? Välkommen att lugnt glida fram på Skaras gator!

 • Upptäck en park – Skara gömmer flera grönskande överraskningar. Den största parken är Botan, och här finns spännande växter och över 300 träd. Promenera genom örtagården, lukta på blommorna i rhododendron- och azalealundarna eller ta en picknick på de stora gräsytorna.

 • Njut på en uteservering – Något kallt att dricka en varm sommardag, något gott till hunden eller en rejäl måltid. I Skara hittar du flera mysiga caféer och restauranger. Och du – till och med vovvarna har ett eget café med godsaker som VOFFlor, PUPcakes och vovvens ugnspannkaka.

 • Hitta unika produkter – I centrum finns många små butiker som du inte hittar någon annanstans, från inredningsbutiker till klädaffärer. Du hittar också flera trevliga antik- och secondhandbutiker som är väl värda ett besök. Promenera runt och kika i skyltfönster och handla unika minnen från ditt besök.

 

Vill du ha fler tips på vad du kan uppleva i Skara centrum? 

Klicka här!