({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Följ med till det medeltida Skaraborg

Välkommen till det medeltida Skaraborg! Följ med på en spännande resa tillbaka i tiden och möt historien genom platser, händelser, strider och de människorna som lämnat spår efter sig.

När kung Olof Skötkonung döps vid Husaby källa i Västergötland inleds en ny tid i vårt lands historia – Sverige blir kristet. Och det är härifrån kristendomen långsamt sprids över landet. Trots den nya religionens intåg är medeltiden fortfarande en tid av bittra stridigheter där ätt står mot ätt, landskap mot landskap, bror mot bror. Fredsåren är få och upproren många.

Genom att ladda ner appen Kulturväg Skaraborg och följa turen” Medeltida Skaraborg" kan du resa runt till platserna där kyrkorna byggdes, klostren uppfördes och där slagen stod.

Du kan ladda ner appen via App store >> eller Google play >>

Via mobilen blir du guidad av en berättarröst och får se bilder av 3D-skannade historiska föremål från medeltiden som har anknytning till platsen.

Dessa platser kan du besöka när du följer turen Medeltida Skaraborg i appen Kulturväg Skaraborg:

Skara
Skara är en av Sveriges allra äldsta städer. I den Isländska sagan Gunnlög Ormtungas saga nämns Skara redan runt år 1000.

Stopp i Skara:
Skara domkyrka
Katarinaskeden
Skara under medeltiden
Borgen Gälakvist

Götene kyrka

Husaby
Det var här i Husaby som Olof Skötkonung runt år 1000 blir den förste svenske kungen som låter döpa sig.

Stopp i Husaby:
Husaby kyrka
S:t Sigfrids källa
Husaby borgruin

Forshems kyrka
Forshems kyrka är en märklig kyrka, av flera skäl. Det är den enda kyrkan i Norden som är helgad åt den heliga graven – alltså Jesu Kristi grav - i Jerusalem.

Aranäs borgruin
Utgrävningar har visat att Aranäs borg bestått av en flervånig rektangulär tornbyggnad, cirka 13 gånger 19 meter, och med 4 meter tjocka murar.

Ymseborg
Det gamla folkungafästet Ymseborg är i dag en ruin. På 1200-talet var det ett rebellfäste och en nagel i ögat på Bjälboättens regenter.

Södra Råda timmerkyrka
Den återuppbyggda kyrkan stod färdig 2022, mycket lik den medeltida med nytt treklövervalv återskapat med traditionell teknik.

S:t Helena kyrka och legenden
Under medeltiden var S:ta Helena kyrka ett betydande vallfartsmål för pilgrimer från hela Skandinavien.

Kungslena kyrka
Enligt traditionen var det kung Erik läspe och halte som lät uppföra den här kyrkan vid mitten av 1200-talet till minne av slaget vid Lena år 1208.

Lenaborg
Här i Kungslena stod på medeltiden en av landets mest imponerande kungaborgar känd som Lenaborg

Gudhems kyrka och klosterruin
Gudhems kloster var en gång ett av Sveriges rikaste nunnekloster och drottningarnas favoritkloster.

Varnhem
Av klostret återstår idag bara ruiner men själva klosterkyrkan har bevarats och där inne ligger flera svenska medeltidskungar av den Erikska ätten begravda, liksom Stockholms grundare Birger jarl.

Stopp i Varnhem:
Varnhems klosterkyrka
Varnhems klosterruin
Kata gård

Se rutten på kartan över road trip för Medeltida Skraborg >>   

Tillbaka till Medeltida Skaraborg >>