({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Välkommen till Dalsland – Sveriges graveldestination

I Dalslands vackra landskap i Västsverige finns mil efter mil av slingrande grusvägar som gör området optimalt för gravelcykling. Dessutom är det enkelt att kombinera cykelturen med ett fikastopp.

Över 50 mil grusvägscykling

Upplev friheten längs grusvägar där du kan cykla i timmar utan att möta några bilar. Vägarna kantas av skogar, tusentals sjöar, kulturlandskap och charmiga brukssamhällen.

Därför är Dalsland Sveriges graveldestination

11 kompletta ruttförslag

Nätverket av fina grusvägar och lågt trafikerade landsvägar ger ett stort utbud av rutter. Vi har tagit fram våra favoriter, kompletta med GPX-filer och förslag på sevärda stopp.

Visa alla ruttförslag

Aldrig långt till ett depåstopp

Här finns gott om cykelvänliga boenden och caféer/restauranger där du kan fylla på med ny energi. Vi har även cykeluthyrare och servicestationer på strategiska ställen.

Cykelvänliga boenden och fikaställen

Bara en timme från Göteborg

Kliv på tåget i Göteborg och efter en dryg timme når du Dalsland och kan börja ditt cykeläventyr. För dig som kommer med bil finns gott om smidiga parkeringsmöjligheter.

Hitta till Dalsland

Dalslands bästa gravelrundor
– 11 färdiga ruttförslag

Här nedan hittar du våra favoritrundor i Dalsland, från kortare turer till rejäla dagsetapper. Alla rutter är rundor där du startar och går i mål på samma ställe. Klicka dig vidare för att se karta och detaljer för respektive rutt.

Ladda ner översiktskartan

Se alla rutter på Ride with GPS

Bra service för cyklister

Här hittar du hotell och andra boenden som välkomnar dig med cykel lite extra. Kanske har du egen gravelcykel, kanske behöver du hyra en? Inga problem, du kan till och med få cykeln utkörd direkt till tågstationen.

Cykelvänliga boenden

Tvätta av och lås in cykeln över natten – här sover du gott och vaknar redo för en ny dag av gravelcykling.

Färdiga cykelpaket

Här hittar du färdiga cykelpaket med bekvämt boende, god mat och härliga cykelupplevelser.

Missa inte våra nationella cykelleder

Utöver alla härliga gravelrundor passerar två nationella cykelleder genom Dalsland; Unionsleden och Vänerleden. Här cyklar du på blandade underlag med många sevärda stopp.

Därför är Dalsland Sveriges graveldestination

Ja, vi vågar sticka ut hakan och påstå att Dalsland är Sveriges bästa graveldestination. Varför då kanske du undrar. Här är fyra anledningar:

1. Vi älskar grus!

Det är faktiskt sant. Här i Dalsland värnar vi om våra fina grusvägar. Men inte bara det, här finns en bred variation av olika vägar att cykla på, allt från de minsta skogsvägarna till bredare grusvägar och landsvägar som slingrar sig fram utmed sjöar och fält.

2. Den orörda naturen

Det dalsländska landskapet är unikt. Här finns allt från platta jordbrukslandskap till bergiga och djupa skogar separerade av långsmala sjöar. Ja, vi har faktiskt över 2000 sjöar och tjärnar. Här kan du cykla i timtals och bara se skog, sjöar och åkrar om du så vill. Fridfullt och njutningsfullt.

3. Företagare som satsar

I Dalsland finns det många flitiga företagare som lägger ner tid, energi och resurser för att ta hand om dig som gravelcyklist. De ordnar med cykelvänliga boenden, smidig uthyrning, guidade cykelevent, schyssta ställen att stanna på för en kopp kaffe eller en lunch och de tar fram roliga förslag på cykelrutter.

4. Vi har Sveriges mest äventyrliga cykelleder

Äventyrligt kan betyda mycket. Det kan vara att se båtarna slussas i Dalslands kanal, cykla mot solnedgången, stanna till för ett nakenbad i en skogssjö, se en älg från cykelsadeln, möta andra cykelentusiaster eller att avsluta cykeldagen med bastu och en god middag. Vad är ett cykeläventyr för dig?

Så hittar du till Dalsland

Dalsland ligger i Västsverige och består av de fem kommunerna Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål. Landskapet ligger vid Sveriges största sjö Vänern och gränsar till Värmland, Bohuslän, Västergötland och Norge.

Resa med bil

Från Göteborg: Cirka 2 timmar

Från Stockholm: Cirka 4,5 timmar

Från Oslo: Cirka 2 timmar

Resa med tåg

Det är enkelt att ta Västtåget från Göteborg till Mellerud och Åmål. Ombord på Västtrafiks tåg får du ta med dig cykeln i mån av plats (det brukar ofta inte vara några problem). På SJ:s tåg får du bara ta med cykeln om den är nedmonterad i en cykelväska. Du får dessvärre inte ta med cykeln ombord på Västtrafiks bussar.

Genom utbildning, affärsutveckling och marknadsföring skapar projektet förutsättningar för att Dalsland ska bli Sveriges bästa och en av Europas bästa destinationer för att cykla gravel. Projektet är ett Dalslandsgemensamt projekt och delfinansieras av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Framtidsbygder Dalsland Munkedal och Årjäng (Leader).