Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Vandra  i Dalsland

    Fotograf: Jonas Ingman

Vandra i Dalsland

Att vandra är ett fantastiskt sätt att uppleva naturen, få motion och koppla av i vardagen. Frisk luft i lungorna och en härlig matsäck i ryggsäcken - det är livet det!

Du kan ströva i timmar på våra dalsländska kvartsitberg och njuta av vidsträckta vyer. Eller ta dig ut i Vänerskärgården på fina spänger. Vandra till Norge i en unik nationalpark. Ta skogspromenader eller bege dig på flerdagsvandringar i forna pilgrimers fotspår. Dalslands vandringsleder är lika variationsrika som landskapet i sig. Välkommen att uppleva Dalslands vackraste sidor till fots!

Lägerplats vid Livarebosjön i Dalsland

Pilgrimsleden

Pilgrimsleden är över 100 km lång, varierad och naturskön. Leden tar dig från Vänersborg via Holms kyrka utanför Mellerud till Edsleskog. Längs ledens norra del finns fräscha lägerplatser med vindskydd och eldstäder. Eller så bor du på ett hotell eller vandrarhem och ordna transport mellan etapperna.

Leden går via marker som använts av forna tiders pilgrimsvandrare. Dessa kom via båt från Västergötland över Vänern till Sunnanå i nuvarande Melleruds kommun. Därifrån fortsatte de till fots norrut via Edsleskog mot slutmålet Nidaros (nuvarande Trondheim) i Norge, för att där uppsöka Olav den heliges grav.

Mer om Pilgrimsleden
Pilgrimsleden Norra & Storspåret

Fotograf: Åsa Carlsson

Yttre Bodane

Ett naturreservat med en naturtyp som är närmast unik i ett internationellt perspektiv – sötvattensskärgård. Flera olika leder och rundturer finns i de fascinerande naturreservatet vid Vänerns kust. Vandringen går i relativt kuperad terräng där spänger och broar gör det möjligt att komma ut bland Vänerns öar och skär. Och chansen är god att den förstärks ytterligare när en havsörn flyger in i panoramat med tunga vingslag.

Mer om Yttre Bodane

Kvinna som vandrar i nationalpark

Fotograf: Copenhagen Wilderness

Tresticklan Nationalpark

Tresticklan Nationalpark ligger 20 km nordväst om Ed och erbjuder orörda skogar, vackra sjöar och ovanlig terräng. Från luften påminner naturen om en tvättbräda. De otaliga bergsryggarna sträcker sig från norr till söder och mellan dem ligger sänkor med sjöar och myrar. Området erbjuder ett flertal leder. På Halleleden vandrar man 3,5 km till norska gränsen och turiststugan Budalsvika. Man kan fortsätta vandringen i Lundsnesets naturreservat på norska sidan. Om du vill vandra en rundslinga, och komma tillbaka till där du började är Tresticklaleden ett alternativ. Då får du även uppleva parkens högsta punkt Orshöjden som bjuder på milsvid utsikt. Startar du vid östra entrén blir det en vandring på totalt 8 km.

Mer om Tresticklan

Stenebyleden  hos Dalslands Aktiviteter

Stenebyleden, 1,1 km

Leden är helt byggd i trä och slingrar sig genom ett djungellikt naturområde i direkt anslutning till Steneby naturreservat. Konstruktionen gör att man lätt kan ta sig fram med både rullstol och barnvagn.

Mer om Stenebyleden

Fotograf: Roger Borgelid

Boka ett vandringspaket

Vandra på dagarna, njut av vällagad mat och en skön säng på kvällen. Kan det bli bättre?  Vi kallar det för att njutvandra. Vi har listat fem sätt att njutvandra med turer som passar både för dig som vill gå kortare sträckor och dig som vill vandra riktigt långt.

Läs mer om våra vandringspaket

 

Fler leder och vandringskartor

Vill du gå långt eller kort, enkelt eller kuperat? I Dalsland finns det en stor variation av leder. Läs mer och hitta en led som passar dig!

Goda råd & tips när du ska ut i naturen

Var hittar jag kartor? Vad ska jag ha i ryggsäcken? Kan man vandra med barnen? Vad får jag göra och inte i naturen?

Andra har också läst...