({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Henrik Trygg

Vandra i Dalsland

Att vandra är ett fantastiskt sätt att uppleva naturen. Dalslands vandringsleder är lika variationsrika som landskapet i sig. Du kan ströva i timmar på våra kvartsitberg och njuta av vidsträckta vyer. Eller ta dig ut i Vänerskärgården på fina spänger. Vandra till Norge i en unik nationalpark. Ta skogspromenader eller bege dig på flerdagsvandringar i forna pilgrimers fotspår.

Här hittar du information om våra mest populära vandringsleder. Du hittar också kartmaterial, tips och fina vandringspaket för dig som vill kombinera härlig vandring med goda middagar och en varm säng. 

Pilgrimsleden

100 km lång
varierad och naturskön 
Leden tar dig från Vänersborg via Holms kyrka utanför Mellerud till Edsleskog. Leden går via marker som använts av forna tiders pilgrimsvandrare på vägen mot Nidaros (nuvarande Trondheim). Ledens södra etapp går längs vackra landsvägar över platt jordbruksmark -  Den norra genom kuperad vildmark. Det finns flera trevliga boenden längs leden som Upperud 9:9, Håveruds hotell och Edsleskogs Wärdshus. Längs ledens norra del finns även fina lägerplatser med vindskydd och eldstäder. 

Mer om Pilgrimsleden
Pilgrimsleden Norra & Storspåret

Fotograf: Copenhagen Wilderness

Tresticklan Nationalpark

4.5 km - 12 km
I Dalslands enda nationalpark
Här kan man få uppleva lyxen att omge sig med tre kilometer obruten, väglös skog åt alla håll. Det är en närmast unik upplevelse i vår tid och i vår del av landet. Vill du bo gott mellan dina vandringar finns Dalsland Hotell bara en kort biltur från Nationalparken. Tresticklan ligger 20 km nordväst om Dals-Ed. Från luften påminner naturen om en tvättbräda. De otaliga bergsryggarna sträcker sig från norr till söder och mellan dem ligger sänkor med sjöar och myrar. 

Mer om Tresticklan

 

Fotograf: Roger Borgelid

Sörknatten

7 km (enkel väg) 
Karga bergstoppar med vyer
Sörknatten är det högsta och mest spektakulära av Dalslands kvartsitberg. Naturen här uppe är ytterligt karg. I skrevor och sänkor finns gles skog av senvuxna, knotiga tallar, i övrigt ligger berget mestadels naket. Detta ger fantastiska vyer som bland annat gav konstnären Otto Hesselbom inspiration till fera av sina nationalromantiska tavlor. 

Mer om Sörknatten

 

Fotograf: Gaby Karlsson Hain

Karl den XII väg

12 km (enkel väg)
Över Kroppefjäll
Leden sträcker sig från torpet Forsebol, ca 6 km söder om Dals Rostock, över Kroppefjäll till Järbo kyrka på västsidan. Det var över Kroppefjäll som en av de gamla vägarna till Norge gick. Det var den här vägen delar av Karl XII:s armé marscherade vid anfallet på Norge år 1718. Vägen övergavs sedan och var länge helt igenvuxen, men i början av 1960-talet återupptäcktes den blev till vandringsled. 

Mer om Karl den XII väg

 

Njutvandra - boka ett vandringspaket

Vandra på dagarna, njut av vällagad mat och en skön säng på kvällen. Kan det bli bättre? Vi kallar det för att njutvandra. Ge dig ut på våra finaste leder och bo gott på hotell, herrgård eller varför inte i en ombyggd silo?

Fler leder och vandringskartor

Vill du gå långt eller kort, enkelt eller kuperat? I Dalsland finns det en stor variation av leder. Läs mer och hitta en led som passar dig!

Goda råd & tips när du ska ut i naturen

Var hittar jag kartor? Vad ska jag ha i ryggsäcken? Kan man vandra med barnen? Vad får jag göra och inte i naturen?