Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Vandring i Dalsland

    Fotograf: HENRIK TRYGG

Vandra i Dalsland

Att vandra är ett fantastiskt sätt att uppleva naturen, få motion och koppla av i vardagen. Här är några av Dalslands bästa leder.

 

Du kan ströva i timmar på våra dalsländska kvartsitberg och njuta av vidsträckta vyer. Eller ta dig ut i Vänerskärgården på fina spänger. Vandra till Norge i en unik nationalpark. Ta skogspromenader eller bege dig på flerdagsvandringar i forna pilgrimers fotspår. Dalslands vandringsleder är lika variationsrika som landskapet i sig. Välkommen att uppleva Dalslands vackraste sidor till fots!

Lägerplats vid Livarebosjön i Dalsland

Lägerplats längs Pilgrimsleden.

PILGRIMSLEDEN, 100 KM

Pilgrimsleden är över 10 mil lång, varierad och naturskön. Leden tar dig från Vänersborg via Holms kyrka utanför Mellerud till Edsleskog. Längs med vandringsleden norra del finns fräscha lägerplatser med vindskydd och eldstäder. Men du kan också välja att bo på ett hotell eller vandrarhem och ordna transport mellan etapperna. Pilgrimsleden har en del svårare passager med kuperad terräng och långa uppförslut, som å andra sidan belönar vandraren med en otrolig utsikt. Den södra delen från Vänersborg är däremot lättare att gå och sträcker sig mestadels längs med farbara bilvägar.

Mer om Pilgrimsleden
Pilgrimsleden Norra & Storspåret

Vandring Yttre bodane

Yttre Bodane.


YTTRE BODANE

Flera olika leder och rundturer finns i detta fascinerande naturreservatet vid Vänerns kust. Vandringen går i relativt kuperad terräng där spänger och broar gör det möjligt att komma ut bland Vänerns öar och skär. 
Mer om Yttre Bodane

Tresticklan Nationalpark

Nationalparken Tresticklan.

 

TRESTICKLAN, ED

Tresticklan Nationalpark ligger 20 km nordväst om Ed och erbjuder orörda skogar, vackra sjöar och ovanlig terräng. Från luften påminner naturen om en tvättbräda. De otaliga bergsryggarna sträcker sig från norr till söder och mellan dem ligger sänkor med sjöar och myrar. Området erbjuder ett flertal leder. På Halleleden vandrar man 3,5 km till norska gränsen och turiststugan Budalsvika. Man kan fortsätta vandringen i Lundsnesets naturreservat på norska sidan. Om du vill vandra en rundslinga, och komma tillbaka till där du började är Tresticklaleden ett alternativ. Då får du även uppleva parkens högsta punkt Orshöjden som bjuder på milsvid utsikt. Startar du vid östra entrén blir det en vandring på totalt 8 km.
Mer om Tresticklan

Stenebyleden  hos Dalslands Aktiviteter

Stenebyleden. Foto: Ateljé Clas.


STENEBYLEDEN, 1,1 km

Leden är helt byggd i trä och slingrar sig genom ett djungellikt naturområde i direkt anslutning till Steneby naturreservat. Konstruktionen gör att man lätt kan ta sig fram med både rullstol och barnvagn.
Mer om Stenebyleden

VANDRINGSTIPS

Fler vandringstips och kartmaterial hittar du på www.dalsland.com och i nya boken ”Vandra i Dalsland” där totalt 20 endagsturer beskrivs med bilder, text, kartmaterial och GPS-koordinater. Denna finns på turistbyråer samt bokhandlare i landskapet. Ni kan också gärna kika på www.naturidalsland.se för mer inspiration!

Upperud 9:9

Upperud 9:9
 
Vandringspaket pilgrim hos Upperud 9:9

Vandra på Dalslands vackra pilgrimsled! Ni börjar och avslutar med bekvämt boende och en god, hemlagad middag. Däremellan vandrar ni 40 km på egen hand i väglöst land. Leden går genom kuperad och omväxlande terräng. Nattläger slår ni vid någon av ledens fina lägerplatser.