({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Jens Eriksson

Tips på vägen ut i naturen

Det är alltid bra att vara väl förberedd innan det är dags att bege sig ut i naturen, oavsett om det är en dagstur eller med övernattning. Här kan du få tips om vart du hittar kartor, information och inspiration.

Att vara ute i naturen är härligt. Och ju mer tid vi spenderar i naturen, destå bättre mår vi. Det behöver varken vara svårt eller avancerat. Några föredrar att promenera 500 m och njuta av en fikakorg bland barr och fågelsång. Andra vill vara ute länge och sova under klar himmel.

Trivsel & råd i naturen

När du är ute i skog och mark är det viktigt att både ta hand om naturen och att ta hand om sig själv. Här har vi samlat information och råd för att du och alla andra ska få en så trevlig tur som möjligt.

Du hittar råd och tips här

Allemansrätten - kort & enkelt

Inte störa – inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Här hittar du naturvårdsverkets lättlästa broschyr om vad du får och inte får göra i naturen. 

naturvardsverket.se

Packlista – vandring

Att packa är en ständig balansgång mellan att få med det viktigaste och att slippa bära alltför tungt. Här finns tips för erfarna vandrare och nyfikna nybörjare.

svenskaturistforeningen.se/packlistor

5 tips när du vandrar med barn

Vandra på barnens villkor och förbered er väl så får ni en underbar vandring tillsammans. Här kommer 5 tips som kommer att göra din vandring med ungarna till succé.

Du hittar tipsen här!

Rätt kläder

Klädernas grundfunktion är att hålla dig torr, varm och skyddad. Här gäller Lager på lager-principen. Läs mer om detta och vilka material som passar bäst. 

svenskaturistforeningen.se/utrustningstips

vandringsguiden.se/klader

Laga mat ute

Det ska inte vara svårt att laga mat i naturen. Här kommer tips och recept som passar både stora och små.

Läs mer och få lite inspiration

Vandringsleder

Här hittar du vandringsleder information och kartor i PDF som du kan skriva ut eller ha med dig i telefonen. 

Hitta leder & Kartor här! 

Cykelleder

Här hittar du turförslag för cykel med information och kartor i PDF. Bara att skriva ut eller ladda ner. 

Hitta turförslag och kartor här!

I gränslandet mellan Dalsland, södra Värmland och Norges östra gräns ligger sjösystemet Dalsland Nordmarken. Här finns över hundra lägerplatser som pdallare, vandrare och båtgare kan utnyttja genom att lösa naturvårdskort. 

Platserna är utvalda med hänsyn till växt- och djurlivet och i överenskommelse med markägaren. De flesta platserna har idag ett vindskydd, alla har en fast iordningsställd eldstad och ekologisk toalett. På lägerplatser finns för det mesta ved för gäster att utnyttja.

Naturvårdskortet bekostar utbyggnad av lägerplatser, underhåll, ved, tillsyn, sophantering, naturvård samt ersättning till markägare som har upplåtit sin mark för lägerplatser.

Naturvårdskortet köps online, på turistbyråerna eller hos lokala kanotuthyrare.

Läs mer om DANO-området och naturvårdskort här

Fotograf: HENRIK TRYGG

 

Vandring i Dalsland