({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Hjo /
  • Hjo Hamn
Hjo hamn i solnedgång.

Fotograf: Jesper Anhede

Hjos hamnområde

  • Visit Hjo, Hjo Turistinformation

Under sommaren bubblar det av aktivitet i hamnen. Spendera en dag på Guldkroksbadet, ta en tur med Hjos eget sightseeingtåg Lok-Hjo-Motivet, ge dig ut på Vättern ombord på Ångaren Trafik eller strosa runt i den myllrande hamnmiljön och insup atmosfären.

VAD HITTAR DU I HJO HAMN 

När magen börjar kurra finns flertalet restauranger >> och caféer >>. Ät en bit mat på Hamnkrogen, Bryggan eller Hjo Sik och avsluta med glass på Moster Elins. För dig som anländer med båt erbjuder sommartid Hjos gästhamn >> service med dusch, toalett, tvättmaskin, kyl och frys. Vid kvällens intåg när värmen sjunker kan det passa med en avslappnande stund i den flytande vedeldade bastun med utsikt över hamnen och Vättern. Info om Hjo Flytbastu >> hittar du här. 

Sommartid kan du även ta ett dopp mitt i hamnen. På Guldkroksbadet har du tillgång till tempererade utomhuspooler, plaskdamm för de mindre och omklädningsrum - helt gratis. I anslutning ligger även Guldkroksbadets sandstrand med tillhörande badhytter att hyra. Mer info om Guldkroksbadets pooler och sandstrand hittar du här >>. 

På södra piren hittar du ytterligare ett badställe, med badtrappa direkt ner i sjön. För info om södra piren och andra badtips i Hjo, besök oss här >>

 

SOM BÅTGÄST I HAMNEN

Kommer du med båt till Hjo finns flertalet gästhamnsplatser att tillgå. Du hittar mer info om Hjos gästhamn och serviceutbud för dig som båtgäst här >>

 

HAMNENS HISTORIA

1847 beslöt man i Hjos allmänna rådstuga att bygga en hamn. Sagt och gjort, 1851-1855 anlades hamnen och ansågs på sin tid vara Vätterns bästa. Kort därefter, 1873, invigdes även en järnväg mellan Hjo och Stenstorp, med stickspår ner till hamnen.

Idag återstår bara två byggnader av den ursprungliga hamnbebyggelsen, Hamnmagasinet och den lilla Hamnvaktarbostaden där numera en av glassrestaurangerna huserar.  Men, trots de stora förändringarna så ser hamnen i stora drag ut på samma vis som 1855. Under högsäsong är det här en plats som sjuder av aktivitet och en härlig del av Hjo att flanera i en ljummen sommarkväll. Tillsammans med vänner och familj kan ni insupa hamnlivet, njuta av en god bit mat, en läskande glass eller något gott att dricka. Kanske får ni i kvällssolen se någon av yrkesfiskarna återvända med dagens fångst eller Ångaren Trafik tuffa in i hamnen efter en dagstur till Visingsö. 

 

 

ÅNGAREN TRAFIK 

Ångaren Trafik är en av Sveriges äldsta och bäst bevarade ångbåtar. Henne hittar du hela året liggandes i Hjo hamn.

Fartyget, som numera är K-märkt och som år 2013 blev utsett till Årets Arbetslivsmuseum, byggdes 1892 och fraktade på den tiden gods och passagerare mellan Hjo och Hästholmen. Idag är ångaren ett passagerarfartyg och gör sommartid turer främst till Visingsö, men även till Vadstena och Hästholmen. Du kan också följa med på Trafiks årliga jazzkryssningar eller chartra henne för en exklusiv tur.

MER INFO OM TRAFIK 

 

Fotograf: Jesper Anhede

 

VÄTTERN 

Var du än befinner dig i Hjo stad är Vättern alltid nära och därför går det lätt att varma sommardagar snabbt smita iväg för ett svalkande dopp. Det finns flera badplatser, både inne i stadskärnan och utanför centrum. Inne i Hjo kan du med fördel bada bland annat på Guldkroksbadets sandstrand, fri entré, eller ta ett dopp på strandpromenaden på söder. Om du istället vill ge dig ut på sjön kan du följa med på en ångbåtstur med S/S Trafik, njuta av en stilla stund ute på den vedeldade flytbastun i hamnen, eller varför inte ta med dig din egen paddelbräda och ge dig ut på en spegelblank Vättern?

 

MER INFO OM VÄTTERN