({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Erik Wik

Kulturkvarteret i Hjo

Kulturkvarteret Pedagogien är en kreativ mötesplats för Hjos invånare och ett spännande besöksmål för turister. Här samsas utställningslokaler, konferenslokaler, biograf, bibliotek, umgängesytor och turistinformation under ett och samma tak.

Gratis entré, öppet året runt

Att besöka Kulturkvarteret och utställningarna är gratis!
Vissa aktiviteter kan innebära en kostnad vilket då står angivet. 

Kvarteret har öppet hela året. Öppettider

Utställningar

I Kulturkvarteret kan du välja bland våra fasta och tillfälliga utställningar

Bibliotek

I Kulturkvarteret ligger Hjo Stadsbibliotek som ingår i Bibliotek Mellansjö, där du kostnadsfritt kan beställa, låna och lämna böcker från åtta olika bibliotek.

Kulturtorget

Kulturtorget, som byggdes 2013, sammanbinder receptionen med utställningslokalerna (före detta Samskolan) och biblioteket. Här är du varmt välkommen att slå dig ner för att läsa, studera, spela brädspel eller bara umgås. Här finns aktuella nummer av dagstidningar samt ett urval av magasin och tidskrifter. Fråga gärna personalen om det är något du letar efter! 
I anslutning till Kulturtorget finns ett pentry med en mikrovågsugn.

På Kulturtorget hittar du även vårt världsberömda kalenderur.

Besöksdatorer och gratis WiFi

I Kulturkvarteret kan du låna besöksdatorer eller surfa gratis med din egen dator, läsplatta eller mobil genom att logga in på kvarterets WiFi. 

Turistinformation

I Kulturkvarterets entré finns kvarterets reception och Hjo Turistinformation.

Toaletter 

I kvarterets entré finns gratis toaletter. Här finns också tillgång till handikappvänlig toalett. 

 

Hjärtstartare

I Kulturkvarteret finns hjärtstartare. 

 

Förvaringsboxar

Vid entrén finns förvaringsboxar där du kan låsa in dina tillhörigheter under ditt besök.  

Hiss

I kvarteret finns hiss till utställningslokalerna.

Parkering

Det finns gratis 24-timmars-parkering, precis vid anslutning till Kulturkvarteret. Parkeringen nås via Floragatan. 

Borttappade föremål

Har du tappat något? Fråga i turistinformationen/receptionen vid entrén, dit allt upphittat lämnas. Om du själv hittar något är det såklart uppskattat om du lämnar in det där.

Park

I Kulturkvarteret finns Park där du kan se bio, livesändningar och konserter. Samlingslokalen "Lilla Park" används även den ibland för konserter och teaterföreställningar men även till konferenser och olika typer av möten och fester.

Historik

Byggprocessen Kulturkvarteret Pedagogien

Kulturkvarteret har byggts i tre etapper. Utställningslokalerna i den gamla Samskolan var de första att renoveras och dessa lokaler invigdes 17 maj 2013. Drygt 40 000 personer besökte dessa utställningslokaler under det första året. Det stora dragplåstret var utställningen om Svenskt Tenn, men även utställningar såsom fotoutställningen om Tre Trästäder porträtterade av de tre fotograferna Pieter ten Hoopen, Elin Berge och Lars Tunbjörk samt glasutställning av barnbarnen till Simon Gate, Astrid och Aino.

2014 fortsatte sedan byggprocessen och den så kallade Grönköpingssalen revs för att ge vika åt en helt ny byggnad: den nya entrén med reception och turistinformation samt den yta som numera kallas Kulturtorget. Kulturtorget ligger centralt i kvarteret och binder samman flera olika byggnader, byggnadsstilar och tidsepoker; det befintliga stadsbiblioteket, biografen Park, utställningslokalerna i Samskolan och reception.

Den tredje och sista etappen innebar att byggnaden Park som inrymmer biograf och samlingssal renoverades.


Historia Park och Samskolan 

Medborgarhuset Park är en karaktäristisk femtiotalsbyggnad. Invändigt hittar du omsorgsfullt valda material så som grå kalksten, rött tegel och naturfärgat trä. Samskolan är betydligt äldre och inrättades redan år 1898 som en privat skola som drevs till 1912 då skolan ombildades till Hjo kommunala mellanskola. Kommunal mellanskola förblev den sedan till 1948, då skolan återigen ombildades, denna gång till Samrealskola.