({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Erik Wik

Kulturkvarteret i Hjo

Kulturkvarteret är en plats för stor och liten. Ett hus där du kan besöka utställningar, gå på bio och delta i kulturevenemang, låna böcker, läsa tidningen, fika och använda gratis WiFi. I Kulturkvarteret finns även Hjo turistinformation.

Gratis entré

Att besöka Kulturkvarteret och utställningarna är gratis!
Vissa aktiviteter kan innebära en kostnad vilket då står angivet. 

 

Utställningar

I Kulturkvarteret kan du välja bland våra fasta och tillfälliga utställningar. 

Kulturkvarterets utställningar.

 

Bibliotek

I Kulturkvarteret ligger Hjo Stadsbibliotek som ingår i Bibliotek Mellansjö där du kostnadsfritt kan beställa, låna och lämna böcker från åtta olika bibliotek.

Bibliotek Mellansjö.

 

Tidningshörna 

Besök Kulturkvarterets tidningshörna. Här finns aktuella nummer av dagstidningar. Här finns också ett urval av magasin och tidskrifter; dessa hittas inne i biblioteket. Fråga gärna personalen om det är något du letar efter! 

 

Kulturtorget

Kulturtorget, som byggdes 2013, sammanbinder receptionen med utställningslokalerna (före detta Samskolan) och biblioteket. Här är du varmt välkommen att slå dig ner för att läsa, studera, spela brädspel eller bara umgås. 

Där finns en liten scen som ibland används vid mindre evenemang och kvarterskvällar. Under dagtid hittar du våra studieplatser på scenen. 

På Kulturtorget finns ett pentry med en mikrovågsugn och en automat där du kan köpa kaffe, te eller varm choklad.

I anslutning till Kulturtorget hittar du vårt världsberömda kalenderur.

Besöksdatorer och gratis WiFi

I Kulturkvarteret kan du låna besöksdatorer eller surfa gratis med din egen dator, läsplatta eller mobil genom att logga in på kvarterets WiFi. 

 

Turistinformation

I Kulturkvarterets entré möts du av Hjo Turistinformation/kvarterets reception.

Hjo turistinformation.

 

Park

I Kulturkvarteret finns Park där du kan se bio, livesändningar och konserter. Samlingslokalen "Lilla Park" används även den ibland för konserter och teaterföreställningar men även till konferenser och olika typer av möten och fester.

Park

Toaletter 

I kvarterets entré finns gratis toaletter. Här finns också tillgång till handikappvänlig toalett. 

 

Hjärtstartare

I Kulturkvarteret finns hjärtstartare. 

 

Förvaringsboxar

Vid entrén finns förvaringsboxar där du kan låsa in dina tillhörigheter under ditt besök.  

 

Borttappade föremål

Har du tappat något? Fråga i turistinformationen/receptionen vid entrén, dit allt upphittat lämnas. Om du själv hittar något är det såklart uppskattat om du lämnar in det där.

 

Hiss

I kvarteret finns hiss till utställningslokalerna.

 

Öppet året runt

Kvarteret har öppet hela året.

Öppettider

 

Parkering

Det finns gratis 24-timmars-parkering, precis vid anslutning till Kulturkvarteret. Parkeringen nås via Floragatan. 

 

Historik

Byggprocessen Kulturkvarteret Pedagogien

Kulturkvarteret har byggts i tre etapper. Utställningslokalerna i den gamla Samskolan var de första att renoveras och dessa lokaler invigdes 17 maj 2013. Drygt 40 000 personer besökte dessa utställningslokaler under det första året. Det stora dragplåstret var utställningen om Svenskt Tenn, men även utställningar såsom fotoutställningen om Tre Trästäder porträtterade av de tre fotograferna Pieter ten Hoopen, Elin Berge och Lars Tunbjörk samt glasutställning av barnbarnen till Simon Gate, Astrid och Aino.

2014 fortsatte sedan byggprocessen och den så kallade Grönköpingssalen revs för att ge vika åt en helt ny byggnad, den nya entrén med turistbyrå, tidningsrum och caféhörna. Denna nya byggnad ligger centralt i kvarteret och binder samman flera olika byggnader, byggnadsstilar och tidsepoker. Det befintliga stadsbiblioteket och biografen Park ligger nu under ett och samma tak tillsammans med utställningslokalerna i Samskolan samt den inflyttade turistbyrån vid entrén, det nya tidningsrummet och caféhörnan.

Den tredje och sista etappen innebar att byggnaden Park som inrymmer biograf och samlingssal renoverades.


Historia Park och Samskolan 

Medborgarhuset Park är en karaktäristisk femtiotalsbyggnad. Invändigt hittar du omsorgsfullt valda material så som grå kalksten, rött tegel och naturfärgat trä. Samskolan är betydligt äldre och inrättades redan år 1898 som en privat skola som drevs till 1912 då skolan ombildades till Hjo kommunala mellanskola. Kommunal mellanskola förblev den sedan till 1948, då skolan återigen ombildades, denna gång till Samrealskola.